Av Adrian Bjørkan Pedersen

Foto: dagsavisen.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

Det er nesten en måned sida forrige hjemmekamp på Alfheim, men søndag er endelig ventetida over når Gutan tar mot Rosenborg til dyst på Alfheim. Det er to lag som har kommet på vinnersporet etter å ha fått det vanskelig tidligere som møtes, og forhåpentligvis kan TIL fortsette å plukke trepoengere å klatre på tabellen. Nå som Gutan har kommet seg vekk fra direkte nedrykk etter å ha begynt å bikke kampene i egen favør er veien til midten av tabellen kort. Tilsvarende er veien tilbake til bunnen kort dersom man ikke fortsetter å ta poeng, så TIL må bare fortsette nå.
Da må man riste av seg den flaue forestillinga mot Kongsvinger i midtuka. En ting var å ryke ut av cupen mot et lag fra nest øverste nivå, men å gjøre det med praktisk talt toppa lag gjorde det bare enda verre. Desverre var ikke holdninga til de fleste god nok, og det burde få konsekvenser i laguttaket mot Rosenborg. Samtidig er det Eliteserien som er klart viktigst for TIL, og nå er det altså kun den Gutan trenger å fokusere på i 2019. De lagene som ligger foran TIL er ikke til å skvette av, så mulighetene ligger der så absolutt.

I fjorårets kamp på Alfheim sørga scoringer av Jostein Gundersen og Lasse Nilsen for at det ble 2-1 til de røde og hvite, og forhåpentligvis var det begynnelsen på at Gutan igjen får overtaket på trønderne på eget gress. Lasse stiller nok helt sikkert fra start også denne gangen, noe anna vil overraske, men Jostein virker desverre å være heller tvilsom foreløpig.
Forhåpentligvis har Kent-Are Antonsen rista av seg smellen han fikk på torsdag når han i en snodig situasjon ble løpt ned av Gudmund Kongshavn. Vi må nok vente mer eller mindre helt til lagoppstillinga blir offentliggjort før vi får vite om han er fit for fight.
Det som derimot er sikkert er at Runar Espejord ikke kommer til å være aktuell, og her må det være lov å være kritisk til hvordan han har blitt brukt. Det har vært for mye for tidlig for vår nummer 30, og det stiller ikke klubben i et helt godt lys at man sender utpå spillere før de egentlig er klare som nå bekreftes ved at han ikke er aktuell for benken engang.

Det blir nok fort et par endringer i de framre rekker. Marcus Holmgren fikk 20 minutter pluss tillegg under vanskelige forhold sist. Han klarte ikke å markere seg der, men det var andre som gjorde seg mer bort, og TIL kan få bra behov for løpskapasiteten hannes ikke minst mot en motstander som RBK. Jeg mener derfor bestemt at han må inn i førstelleveren.
I tillegg synes jeg et par som har fått lite spilletid burde få sjansen å vise seg fram når enkelte andre ikke leverer. Noe anna vil være å sende signaler på at de ikke har noen framtid  i TIL og at de kun er stallfyll, og når de har kontrakt med klubben må det jo være fordi man mener de kan tilføre laget noe.
Når det gjelder Rosenborg kom Gjermund Åsen inn for dem og var på banen når de satte inn den tredje scoringa, når Vålerenga ble slått 3-0 i forrige runde. Dersom han blir involvert også denne gangen og dermed får sitt gjensyn med Alfheim blir det isåfall merkelig for begge parter, men Gjermund kommer til å bli respektert. At en trønder ønsker å spille for Rosenborg når klubben han har vært i ønsker å kvitte seg med han var ikke akkurat en overraskelse.

Vi er inne i en fase av sesongen der de neste kampene i stor grad vil definere hva lagene kommer til å kjempe om til høsten. Både Tromsø og Rosenborg har fremdeles muligheter får å kjempe seg opp på øvre halvdel der det også er lite som skiller lagene, men for at det skal skje er dette en type match det er nødvendig å ta tre poeng i. La oss håpe at dette oppgjøret blir spilt med høy intensitet sånn som de mest minneverdige av disse kampene har blitt, og at Gutan får Alfheim til å gå av hengslene og sørger for at de tre poengene blir værende igjen i 9000- byen. Vi trenger denne karamellen nå.

Kampen har avspark 18:00. Som vanlig har Isberget oppladning på NO24 fra 15:00, men om du vil være tidlig ute åpner stampuben vår allerede klokka 12:00. Behøver du informasjon om avtalen med NO24 finner du det her: https://isberget.no/no-24-er-isbergets-samlingssted-i-tromso/

Det går kostnadsfri buss fra sentrum og til stadion med avgang 40 og 20 minutter før oppgjøret blåses igang.
Skal du se den på TV er det Eurosport pluss 1 som gjelder.