Torsdag kl 18:00 tar Gutan mot Vålerenga for å spille om en plass i kvartfinalene i Norgesmesterskapet. Etter en kontrollert og stødig 3-1- seier i Skjervøy i den første runden har TIL trengt ekstraomganger for å ta seg videre fra de to foregående oppgjørene. Det ble et skikkelig nervedrama mot Senja i runde 2, men Christian Landu Landu berga dagen etter å ha posisjonert seg smart og stussa ballen i mål helt på tampen av andre ekstraomgang. Det ble ikke enkelt i Alta heller når det nok en gang måtte ekstra spilletid til for at Gutan skulle avgjøre kampen. Den gangen var det Mushaga Bakenga som satte inn den avgjørende scoringa som sørga for at det nok en gang ble 1-0 til TIL. Heldigvis er det sånn at gode lag ofte har marginene med seg, og at Gutan har halta seg videre i tidlige runder betyr ingenting før det kommende oppgjøret. Det skjer ofte at gode lag snubler seg videre i begynnelsen av ei turnering, bare for å gå helt til topps når alt skal oppsumeres etter finalen. finalen. Det eneste som er viktig er at man har sikra seg videre eksistens i Norgesmesterskapet.

Foto: bt.no/100sport (Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix)
Jostein Gundersen har vist strålende spill i det siste. På mandag gjorde han en av sine beste kamper i TIL- trøya og satte inn den første scoringa i den deilige 2-1- triumfen. Ettersom han også var råsterk i fjorårets 16. mai- oppgjør mot trønderne som endte med samme resultat kan man si at han fortjener å bli omtalt som Rosenborg- dödare. Jostein bidro også til at TIL nesten ikke fikk noen sjanser mot seg i bortekampen mot Haugesund, og var også meget god når Vålerenga ble slått 3-0 på Alfheim for bare noen uker sida. Han har dermed gjort seg fortjent til en plass i førstelleveren. Så herlig det er når lokale spillere slår til, og Jostein framstår autoritært og spiller som en godt voksen spiller til tross for at han bare er 22 år.
Med kun tre dager sida forrige oppgjør kan det godt hende at flere vil bli slitne i beina utover kampen. Gutan var til dels tunge i stegene de siste 20 minuttene på mandag. Det kan være avgjørende for at Simo Valakari velger noen roteringer. Vi har uansett spillere i bakhand som kan komme inn å prestere. Kanskje kan Sigurd Grønli, som har vært god tidligere i cupen, komme inn i løpet andreomgang for å stresse slitne Vålerenga- spillere med sine kvikke steg og gode ballkontroll. Det vil i såfall være kult om «unguten» fra Senja nå får mulighet til å vise seg fram mot et annet Eliteserie- lag.
Det er hvertfall sikkert at Gjermund Åsen ikke spiller ettersom han igjen har fått føling med hamstringen som han har slitt med. Gjermund er viktig, men TIL har flere i de offensive rekkene som bidrar godt og skaper sjanser og scorer sjøl. Daniel Berntsen og Robert Taylor er kvikke i beina og gode ballfordeler og kommer til å få en ansvarsoppgave med å kompansere for Gjermund sitt fravær. De er uansett spillere av høyt Eliteserienivå og kommer til å by på vanskeligheter for bortelaget.
Som nevnt og kjent er det ikke lenge sida den kommende motstanderen VIF var gjester i Nordens Paris. Den gangen var på nytt Simo Valakaris suksessoppskrift  med ballbesittelse og gjennomførende oppbygging av angrep igjen avgjørende. I tillegg ble bortelagets styrker identifisert og nøytralisert på en god måte. Det samme kommer til å være gjeldende nå. Samtidig er det jo sånn at hver kamp lever sitt eget liv. I så måte må Gutan nullstille før oppgjøret, men med 3-o- seieren og total overkjørsel friskt i minne har TIL helt klart et mentalt overtak. Det må ikke herske noen tvil om at Vålerenga både er engstelige og lite fornøyde med å måtte spille borte mot et TIL- mannskap som de veit er sterke og i tillegg har oss supportere i ryggen.
For et par dager sida var det et imponerende tilskuertall på Alfheim med over 5200 på en mandagskamp. Lydnivået var godt og Gutan fikk som fortjent (de fortjener det alltid når de kjemper for klubben) solid støtte. Det oppvisende spillet må ha vært tiltalende for å komme tilbake på stadion for nye gode opplevelser, også for de som ofte ikke har brukt å komme og som bidro til å løfte publikumsoppmøtet sist. Den energien Simo og spillerne får av støtta er ekstremt viktig for dem. De er også flinke til å vise takknemlighet for innsatsen til fansen. Man kan vel trygt påstå at kontakten mellom klubb og supportere aldri har vært bedre. Når TIL i tillegg spiller god angrepsfotball og scorer masse mål, så fortjener de også at oppsvingen i publikumsoppmøtet blir vedvarende og mer enn bare et unntak. La det være ei oppfording til å stille opp på Alfheim torsdagskveld. Ta gjerne noen med deg, og finner du ingen du kjenner som vil komme så finner du alltids noen å stå sammen med på A- feltet sammen med Isberget.

Foto: nettavisen.no/sport (Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix)

Tidligere møter i Norgesmesterskapet

Tromsø har møtt Vålerenga i cupen tre ganger tidligere, eller fire om man tar med at det ble spilt to kamper i semifinalen i 1996. Resultatmessig har det gått begge veier, men med seier i det viktigste oppgjøret. TIL spilte en meget god kamp på Ullevål i 2009, ettersom VIF var bortskjemte nok til å få leie anlegget i årevis for en billig penge av NFF. Gutan leda også både 1-0, 2-0 og 3-1 og rundspilte i store perioder hjemmelaget. Scoringene ble signert av Sigurd Rushfeldt og to ganger Morten Moldskred. Det ble dog et surt og meget ufortjent tap etter en rekke dommerkontroverser av Kjetil Sælen som kun gikk mot Gutan.
Året i forveien måtte det ekstraomganger til på Alfheim etter 0-0 ved ordinær tid. Da scora bortelaget to ganger. TIL hadde, som så manger ganger ellers egentlig et godt tak mot VIF også på den tida. I de to nevnte sesongene ble det nemlig tre seiere og en uagjort i seriekampene, men i cupen ble det altså to høyst ufortjente exiter (kilde: nifs.no).
Det gikk dog så mye bedre i det fantastiske året 1996. Etter 0-0 på Alfheim rysta nemlig Gutan osloenserne på Ullevål i returkampen. I motsetning til hva blåtrøyene hadde prestert i den første kampen turte nemlig TIL å spille offensivt også på bortebane og satte ballen i mål hele tre ganger. Det sørga Jonny Hansen, Sigurd Rushfeldt og Per Egil «Pelle» Swift for (kilde: tilno). Som alle veit gikk det jo riktig så bra også i finalen på samme stadion når TIL slo erkerival Glimt 2-1.