Tromsø IL fyller 100 år og i mange av disse årene har supportere fulgt laget landet og til dels Europa rundt. Helt fra Istanbul i sør til Vadsø lengst nord på kartet finnes det historier og minner.

Isbergets Arne J Johnsen har vært i kontakt med tidligere ledere i Supporterklubben, kjente navn som Petter Markussen, Jørgen Storvig og Alf Edvard Masternes og undertegnede har bidratt med noen av sine kjære TIL-minner fra tribuneplass. Og selv om vår historie starter i 1996 vet vi at det er mye fantastiske minner der ute fra langt tilbake i tid.

Petter Markussen i sitt ess, her med Willy Berglund og to andre TIL-supportere: Bilde: Isberget.no

Jørgen Storvig; Bilde: Isberget.no

Alf Edvard Masternes. Bilde: Itromsø.no

Arne J Johnsen. Bilde: Bodø Nu/Bodo.nu

Cupfinalen 1996:

Alle husker selvsagt cupfinalen 1996. Legendene Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt ga Tromsø ett fortjent cupgull til slutt. Petter minnes det kort og godt som «herlig». Undertegnede sitt kjærlighetsforhold til Gutan startet også for fullt denne dagen med en bestemor som holdt med Glimt og gjorde alt i sin makt for å få med en ung pode på laget, men TIls røde og hvite farger ble utslagsgivende.

Ole Martin Årst feirer mål mot Glimt i Cupfinalen i 1996. Bilde: RBNett

Europacup 1997:

TIL-Chelsea i 1997, brukbar «gressmatte» der. Bilde: Thesetpieces,com

Snøkampen mot Chelsea er kanskje den mest ikoniske kampen i TIL-historien. Alf minner tilbake til at han var frivillig og at han gikk langs linja med kost for å holde linjene synlige og at det der og da var den viktigste oppgaven. Men en kamp som nok er litt glemt er oppgjørene som ga oss Chelsea-kampen, da spesielt returoppgjøret mot NK Zagreb som Petter husker særdeles godt hvor tidligere sportssjef Svein-Morten Johansen berget ekstraomganger på overtid av andre omgang og Rune Lange sikret avansement etter hvert.

En av TILs mest kjente kamper, TIL-NK Zagreb i 1997. Bilde: https://hrnogomet.com

Bodø:

Cupfinalen 96 fortjener ett eget avsnitt, men det har vært mange store matcher mot erkerivalen fra Nordland. Både Petter og Jørgen trekker fram cuptriumfen på Aspmyra i 2002. Glimt spilte i daværende Tippeligaen mens TIL var på nivået under. På papiret skulle det være divisjonsforskjell og det var det, men i TIls favør og Nord-Norges Stolthet vant hele 1-5 foran 150 elleville TIL-fans og ett som vanlig døvt stemningsbilde på Myra.

Jørgen påpeker at det har vært utrolig mange bra turer til Bodø, spesielt de gamle legendariske båtturene.

Undertegnede har også lyst til å trekke fram 16 Mai-oppgjøret på Aspmyra i 2018 hvor Isberget hadde chartret fly fra Tromsø. I ett veldig intenst oppgjør vant man 0-1 og hele dagen fra minutt en var en magisk supporter og TIL-boble man aldri ville skulle sprekke.

Lerkendal 2003 (og 2017)

Returen til eliten i 2003 var tøff og kampen for tilværelsen «went all the way down to the wire» som de sier i England. Petter har selvsagt trukket fram kampen på Lerkendal som Ole Martin Årst sto over på grunn av fødselen til sin første datter. Dette kunne selvsagt ikke gå mot den suverene seriemester.

Langt på overtid skjedde det da Arne Vidar Moen satt hodet på en corner, 0-1 foran tilreisende TiL-fans. I en ellevill gledesrus ble det fyrt av innkjøpt pyroteknikk, folk ble tatt av politiet og satt i arresten og bøtelagt, men har fått sin velfortjente hyllest i etterkant. Vel verdt det når man berget plassen på mest dramatiske vis. Petter kaller dette sin største TIL-opplevelse.

Arne Vidar Moen!!! 0-1 på Lerkendal 2003. Bilde: Statistikk.til.no

Også i 2017 hadde vil TIL-fans en stor kveld på Lerkendal. Det sto ikke like mye på spill som i 2003, men å senke hovne trøndere på selveste 16 mai med 1-2 etter å ha snudd kampen var en enorm opplevelse å få med seg live. For oss litt yngre TIL-fans står denne kvelden høyt i TIL-historien.

2004-2005:

I 2004 deltok TIL i Royal League, eller «Iskremligaen» som Petter har kalt den. TIL fikk målt krefter mot store lag som IFK Göteborg, Brøndby og FC København uten den store suksessen, men turneringen trekkes fortsatt fram som en morsom opplevelse av den gamle lederen.

2005 er dog ett år som virkelig trekkes fra. Ett avansement etter en dramatisk straffesparkkonkurranse mot danske Esbjerg ledet oss til Gutans versjon av  «mirakelet i Istanbul» der man slo ut den tyrkiske stormakten Galatasaray. «For godt til å være sant» sier Petter. Myten forteller at TIL-fans i årevis fikk gratis kebab av en Fenerbache-supporter som hadde sin egen vogn i Oslo.

I gruppespillet møtte man Roma, Strasbourg og Basel. Det italienske hovedstadslaget slet seg til seier i Nord, supportere kjørte minibuss fra Oslo til Frankrike og så TIL tape mot Strasbourg, men tross dette kunne man enda gå videre i den gamle UEFA-cupen.

Jørgen og Petter trekker begge fram kampen borte mot Basel på St.Jakobs Park som store TIL-minner. Med 1-3 ledelse til pause gikk det mot avansement, men til slutt tapte man 4-3. TIL tross for 3 strake tap i gruppespillet er Europacupeventyret i 2005 høyt oppe på TIL-listen!

Feiring etter mirakelet i Istanbul. Bilde: AFP

Europacup i nyere tid:

Til å runde av  denne lille historiebolken med tar vi med litt europacup i nyere tider. Alf forteller om reise til Moldova hvor hverdagen var nøden i bygda, væpnede vakter på grenseoverganger og ikke minst borteturen hvor supporterne tjuvlånte håndklær fra hotellet slik at Gutan kunne få tørket seg etter kamp når de hadde vært i dusjen. Vi minnes og storkampen mot Tottenham på White Hart Lane med nærmere 1000 TIL-fans på tribunen. Tross store eventyr i Europa har supporterne også vært på obskøne plasser som nevnte Moldova, i Luxembourg og i den lille byen Tartu i Estland fordi man elsker dagens 100års-jubilant og gjør alt man kan for at klubben skal få gode resultater fra tribuneplass!

Undertegnede håper denne lille mimreartikkelen trekker fram gode minner, vi vet det er så mange hundre, kanskje tusenvis av historier der ute.

Helt avslutningsvis legger jeg med ett sitat og en oppfordring fra Alf Edvard:

«Når Tromsø IL nå fyller 100 år må vi huske at det ikke bare er GUTAN vi skal støtte. Vi skal støtte satsninga på jente- og damefotball, på Full Fart Fremover, på gatelaget og ikke minst de yngre der vi kanskje engang ser en som spiller på verdens beste lag og nikke gjenkjennelig; ho eller han er en av oss.

Vi er TIL – TIL er vi!»

GRATULERER MED 100 ÅR TROMSØ IL, VI GLEDER OSS TIL 100 TIL OG HELE KLUBBEN VIL ALLTID VÆRE I VÅRE HJERTER!