Av: Adrian Bjørkan Pedersen

TIL har gjort unna to sesongoppkjøringskamper mot motstandere fra samme divisjon i løpet av den siste uka. Fasit etter det er to ganger 2-0- tap , noe som i og for seg gir et greit bilde på det som har skjedd ute på matta i de aktuelle oppgjørene.

De røde og hvite sliter med å skape målsjanser. I den siste kampen mot Sogndal ble det skapt lite eller ingenting (undertegnede fikk ikke sett de første ca fem minuttene) fram til det var spilt nesten 86 minutter. Da regisserte innbytter Sigurd Grønli ei stor mulighet når han viste noen fine detaljer som endte med at Lasse Nilsen ble spilt fri alene med keeper, men 24- åringen (fyller 25 i slutten av måneden) lyktes ikke med å få til en ordentlig avslutning. Dermed står altså TIL med null scoringer på de første to kampene.
Det ble heller ikke produsert allverdens mot Lillestrøm i forrige uke, sjøl om Gutan riktignok lyktes med å legge et visst press mot hjemmelaget i avslutningsfasen i andreomgang.

Det defensive sitter heller ikke, og det er litt skremmende å se hvor enkelt motstanderne har fått score ved et par anledninger. Før Lillestrøms andre scoring åpna TIL- forsvaret seg som et hav som ble delt på midten og dermed kunne Moses enkelt sikte inn et skudd som han plasserte opp mot motsatt hjørne for Jacob Karlstrøm. Keeperen har fått en viss kritikk for posisjoneringa si før skuddet kom , men sånn jeg ser det var det en vanskelig ball for Jacob som i min bok kan frikjennes for den.
Sogndal sin andre scoring burde også ha vært avverga ettersom Anders Jenssen feilberegna markeringa si totalt og den hvitkledde enkelt kunne sikte inn skuddet som ble utagbart for Karlstrøm i TIL- buret. Det er skremmende å se hvor enkelt TIL slipper til motstandere som det ikke akkurat oser klasse av.

Det skorter med andre ord både offensivt og defensivt. Er det da noe positivt å ta med seg? Tja, i førsteomgang mot Sogndal virka det hvertfall innimellom som at TIL tok noen steg i riktig, og Gutan så genrelt sett litt mindre rustene ut. Laget hadde en del fine kombinasjoner i midtbaneleddet. Nyervervelsen Eric Kitolano viser en del tendenser på at han er kvikk i føttene og har god ballkontroll. Marcus Holmgren Pedersen forsøker seg med en del initativ fra sin vingbackrolle. Daniel Berntsen gjorde en viktig jobb med sitt press på ballfører i tillegg til at han varta opp med noen småfrekke forsøk der TIL kunne ha spilt seg gjennom dersom alt hadde sittet som det skulle. Lasse Nilsen har i begge kampene virka mer offensiv i tankegangen enn på lenge, men har foreløpig ikke vært helt «venn» med ballen som det heter. Akkurat det kommer seg nok forhåpentligvis jo mer kampformen blir prikka inn.

Ellers er det selvfølgelig formildende at andreomgangene har fortont seg som de har gjort med alle byttene man har foretatt seg. Da handler det om å gi flest mulig matchtrening og konsekvensen av det er jo ofte at det blir vanskelig å etablere spill.

Så til det alle snakker om nå om dagen. TIL mangler spisser. Det gjør det selvfølgelig vanskelig å finne en dynamikk i angrepspillet, og det begynner for å si det mildt å haste med å finne noen som kan fylle disse rollene. Hvorfor det haster allerede i begynnelsen av februar? Fordi ingen av de som dro det lasset tidligere er tilstede. Det vil ikke være gunstig å hente et par spisser mot slutten av overgangsvinduet til overpris og tru at samspillet med resten av laget kommer av seg sjøl. Selvfølgelig kan man være heldige å få noen inn som leverer fra dag en (som Fitim Azemi gjorde), men det vil være å foretrekke at man forsterkes med spillere som får brukt oppkjøringa på å finne seg til rette i systemet. Samtidig håper man selvfølgelig at Brage Berg Pedersen skal etablere seg som TIL- spiss, men akkurat nå spiller han under vanskelige forhold som gjør det vanskelig å bli matcha inn på laget.

Det mest brennhete navnet for en signering i det siste har vært Steffen Skålevik, som det kan virke som at TIL er desperate etter å sikre seg. En spiss som Sarpsborg, en klubb man kjempa mot for å unngå nedrykk helt til siste serierunde i fjor, ønsker å kvitte seg med. En spiss som kun fant veien til nettmaskene en gang og hadde to målgivende på 21 opptredener i Eliteserien 2019. Elleve av disse var fra start*. En spiller som til tross for dette ikke er villig til å flytte nordover til Tromsø. Det bekreftes i en sak på Nordlys sin nettside. Dette ønska altså TIL å betale nogenlunde dobbelt så mye for som man gjorde for Slobodan Vuk. Da må det være legitimt å stille spørsmåltegn om hva man har lært.

Det blir spennende å se hva som skjer i løpet av de neste to månedene. Forhåpentligvis blir den perioden brukt godt.

* altomfotball.no er brukt som kilde for å finne eksakt data på Skålevik.