Med minnene om kampen i Bodø 16. mai står vi her igjen. En drøss gulinger, hvert fall i form av draktfarge skal til Norges vakreste by og atter en gang se seg slått av hjemmelaget i rødt og hvitt.

Christian Landu-Landu i duell med en gul spiller slik vi liker å se de, utslått på bakken. Bilde: www.til.no

For uten om seieren sist husker vi alle sammen hvordan Glemt sine spillere var mest opptatt av å klage på at TILs gutter la seg når de ble slamret i bakken gang på gang og brukte det som unnskyldning for å tape på fotballens nasjonaldag.

Kjetil Rekdal ba de rett og slett klappe igjen fordi dette hadde de gjort i 30 år selv og som vi alle vet har han jo rett.

Kjetil Rekdal var ikke nådig i sin kritikk av Glemt etter kampen 16 mai. Den nåværende Start-treneren var da ekspert i Eurosport Norge. Bilde: www.fvn.no

Har noen forresten spurt Ulrik Saltnes om han har fått kjølt seg ned enda? Ikke at det bør være så vanskelig i den evinnelige vinden som herjer byen i Nordland vi ikke behøver å nevne ved navn.

En merkelig by

Og denne byen er jo merkelig. Ikke bare påstår de at de at de har Nord-Norges største lag, men de mener sannelig at de er Nord-Norges hovedstad og, ja de har det til og med planta i kunstgresset på denne hjemmebanen sin, er det Vindmyra den heter? Spør du meg kan vi sende byen og laget til Trøndelag, men det er en annen historie.

Norges merkeligste by med lite innsikt rundt seg selv. Bilde: www.bnf.no

For alle vet jo at landsdelens beste og største lag er vårt lag. Stifta i 1920, Tromsø IL. I tillegg er selvsagt Tromsø sånn utover landsdelens største by også den fineste, bare ikke i nord, men undertegnede mener i hele Norge.

Nord-Norges og Norges vakreste by. Bilde: Boligmessen.no

Forvandlingen

Men det er først og fremst TIL vi skal skrive om. Etter ett drøyt år med verdens beste finlender, Simo Valakari, har TIL i store deler av tiden, i motsetning til helgas motstander, framstått som ett av Norges beste lag spillemessig. Ingen lag kan det siste året skryte av større progresjon verken i spill eller på tabell. Ja, TIL er rett og slett vakrere enn Tromsø by og det skal en del til. Selvsagt har vi vært inne i røff periode nå med 4 strake tap, men er det noe Simo kan så er det å få til disse «must win-kampene» og er det en kamp i året som er en som må vinnes uansett hva tabell etc tilsier så er det nettopp «Slaget om Nord-Norge».

Verdens beste finlender har allerede stått for en stor snuoperasjon i Nord og det er garantert mye mer i vente. Bilde: www.nordlys.no

Fansen

Vi må og snakke litt om fansen. Isberget og Forza Tromsø er ikke så mange til enhver tid, men skape stemning er noe vi begge kan. I Nordlandsbyen vet man knapt om denne såkalte gule horden eksisterer mer og motstykket 1916 er nå litt av en gjeng. De er best på å kaste bluss og skape kvalm, men sterk på tribunen er de ikke.

Så tar vi med resten av tilskuere og. Det er ikke tvil om at når det svinger på Alfheim er det ett kok som få i Norge kan matche. Dessverre skjer det for sjelden, men i disse storkampene er ofte Alfheim «on fire» og det går en faen i alle. Dog selvsagt kampavhengig som andre steder. Det eneste som svinger i Nordlandsbyen er når folk blir tatt av vinden.

Hat eller bare rivaleri?

Spillere vil ikke ta ordet hat i sin munn om motstanderen i helgas kamp. Ikke trenere eller ledere heller. Det samme gjelder mange fans og det er forståelig fordi det er jo disse kampene vi elsker. På en måte er det mange som ikke fordrar de og noen som virkelig ikke takler de på noen som helst måte. Dette gjelder selvsagt begge sider.

Undertegnede vokste opp med en bestemor som gjorde alt for å få meg til andre siden under cupfinalen 1996, men det skjedde ikke, takk gud for det. Hun hadde nok fratatt meg det jeg fikk i arv om hun visste hvor sterke mine følelser for TIL er i dag og hvor mye jeg personlig misliker de gule.

Det er ikke tvil om historien viser mange bånd mellom klubbene og en gjensidig respekt det gjør dette oppgjøret til ett litt spesielt rivaleri og «hatoppgjør». Men det er fortsatt kampen vi elsker mest å vinne og hater mest å tape.

Det som alltid må være klinkende klart uansett er hvert fall at vi er størst, er storebror og det vil vi alltid være selvom de gule har en og annen sesong som er bedre enn oss. Og at de prøver å påstå noe annet er så useriøst at vi trenger ikke høre på det.

Gjør oss stolte!

Så kom igjen nå Tromsø IL. Gjenta bedriften fra 16. mai. La oss få dobbeltseier mot de under beltet. Vis hvem som er størst og best. Vi er stolte av dere og vi støtter dere uansett. Alle menn, damer, gutter og jenter, kom dere til Alfheim og støtt Gutan i årets viktigste hjemmekamp.

Ingen er større enn klubben og husk følgende! Tromsø til æ dør!!

NB: Artikkelen er skrevet av Arne J Johnsen og er skribentens egne meninger og gjenspeiler ikke nødvendigvis Isberget Supporterklubb!