En fotballsesong er for lengst over og vi har fokus på 2020 og at vi skal rett opp igjen!

Men først litt evaluering.

Det har vært ei tung tid for oss supportere, ikke bare denne sesongen, men over flere sesonger. Det har vært hardt for supporterne, men også for spillere, trenerteamet, sportslig ledelse, administrativ ledelse, styret og alle som er glade i klubben.

Evaluering
Hvem har skylda er det som blir gjentatt i både media, blant supportere og andre som følger Tromsø IL. Supportere og andre som følger TIL har det nok verre enn media, fordi media ikke sitter med ansvaret til syvende og sist.  De kan bare snu kappa etter vinden og kjapt gå over til neste sak. Det mest sære, var vel når ett media klarte å legge frem en spørreundersøkelse rett etter sesongen som skulle forklare hva folket i Tromsø mente. Det de hadde glemt, var å spørre om de som svarte var interessert i fotball. Det er vel ganske vesentlig om slik undersøkelse skal gjøres og bli oppfattet som seriøs i fotball- og supportermiljøet?

Det ble lovd en grundig evaluering etter en begredelig men også en spennende sesongavslutning. For hvem hadde vel trodd at lagene skulle stå likt med antall poeng, for så å rykke ned. Kanskje er det verre å da spille kvalifisering, for så å rykke ned på bortemålsregelen? Ja om det er noen trøst i alt det mørke innen fotballen. Men fokuset må være på TIL, og ikke andre lag!

Styret i Isberget ble invitert til å komme med innspill i evalueringen, som styret i Tromsø IL gjorde etter årets sesong. Videre kan du lese punkter som ble tatt opp. I artikkelen er det ikke lagt inn hva som ble svart fra Tromsø ILs evalueringsteam, det får de svare selv.

Isberget ville bidra
Før evalueringsmøte valgte styret i Isberget å stille spørsmålene; Var det for dårlig kvalitet i spillertroppen, feil formasjon, er treningsforholdene for dårlig? Var det for dårlig kvalitet i trenerteamet, i sportslig ledelse, i administrasjon og i styret? Hvordan er trenings- og baneforholdene, hvordan er økonomien i klubben, hvorfor er det lite publikum, klarer supportere å skape det lille ekstra både hjemme og borte? Ja, spørsmålene var mange og svarene ble mer sammensatte enn å peke på en eller to personer eller bare ett forhold!

Så la oss ta oss tilbake til de siste sesongene. Vi har sett glitrende fotball men også det helt begredelige. Spilletroppen burde være god nok til å være i eliteserien, og vi er vel mer forundret at det ikke har vært mer fokus på plan B og C når ikke plan A fungerte.  Altså må ett trenerteam og spilletropp kunne endre formasjoner alt etter hvilke spillere som er disponibel, og hvilke lag TIL møter. Ett trenerteam eller spillere som ikke takler dette bør i værste fall byttes! Ved forrige trenersparking var «alle» (ikke minst media) opptatt av å få inn en trener som ikke hadde forhold til klubben tidligere, fordi det var viktig å starte på nytt! Ja, det var også en massiv trykk fra Isberget på at det måtte ett skifte til. Mange av de samme vender ryggen til treneren, når ikke svarene kommer som forventet.

Vi antar at det er en del trenere som har måttet forlate Alfheim i en eller annen form for sluttpakke også gjør seg noen refleksjoner om dagens team. Etter sesong 2018 var styret og årsmøtet i Isberget tydelig på at Simo hadde vår tillit. Så klare signal var det ikke etter sesongen 2019 men som det ble påpekt til de som evaluerte; dersom Simo fortsatt har garderoben bør han fortsette. Klubben har også satt seg i en situasjon som betyr store kostnader med å skifte. MEN; han og teamet må ta signalene på at ting må endres for å kunne fortsette i klubben.

Skadesituasjon og baneforhold
Vi så at det var mange skader blant spillerne, hva er så årsaken til det? Blir spillerne trent på feil måte? Er baneforholdene årsaken til skader som oppstår der og da, eller skader som kommer senere? Når treningene før oppkjøringen til serien må gjøres på ett snefylt Alfheim, så må vi vel alle være enige om at dette ikke er optimalt. Når matta er knallhard i de første kampene fordi granulatet i kunstgresset er brøytet bort i løpet av vinteren, kan dette også ha gitt skader eller senskader. At spillergruppa må reise til Bardufoss, eller trene i Skarphallen er ikke dette optimalt for ei god oppkjøring. Samtidig ser vi at andre lag klarer slik oppkjøring (men da på lavere nivå), men vi må også spørre oss om spillerne er for kravstore på å trene under optimale forhold! Mulig det, men treningsforholdene må bli bedre dersom vi skal fortsette med å ha Tromsø IL i øverste divisjon! Fordi det er blitt større konkurranse for å beholde plassen i Eliteserien og ikke minst for å kjempe i toppen.

Spilletroppen og det mentale
Vi holder oss litt mer til spilletroppen og trenerteamet; Er det en sammenheng i at TIL de siste årene ikke har hatt en dedikert mental trener i teamet og resultatene som laget har vist? Vi er forundret over at TIL av en eller annen grunn har valgt å ikke jobbe mer spesifikt med det mentale i spilletroppen. Altså ikke ha en mental trener i teamet. Under evalueringa ga vi klar beskjed om at det må jobbes mer med det mentale i troppen. Det holder ikke at hver enkelt spiller har sine personlige rådgivere. De vil ikke klare å ha fokus på Tromsø ILs DNA og hva som er bra for klubben og laget. Vi ser at andre lag som gjør det godt, har jobbet godt også innen det mentale i spilletroppen. Ett trenerteam, sportslig ledelse eller administrativ ledelse som mener de ikke trenger bistand på det mentale gjennom oppkjøring og hele sesongen er ikke de vi støtter! Spillere og trenere som ikke vil innordne seg med slik arbeidsform, må kunne finne seg annen klubb.

Signeringer
Isberget har bejublet alle signeringer av spillere fra landsdelen, det er viktig for klubbens DNA, men også viktig for oppmøte på stadion. Alle vil jo se lokale spillere som får blomstre og utvikle seg i klubben. Mange, også utenom det hardbarkede supportermiljøet, har vært kritisk til signeringer av spillere. Da spesielt på de som ikke fungerer i troppen, de som ikke får spilletid eller som stort sett sitter på tribuna. Vi er helt sikre på at skylda ikke kan plasseres kun på en person i klubben, selv om det er en som uttaler seg på vegne av klubben. Her må det være skylddeling mellom sportslig ledelse, trenerteamet, administrasjon og styret. Men vi registrerer at det var nødvendig å finne en syndebukk! mest for å få arbeidsfred?

Økonomi
Vi er vel alle enige om at dersom Tromsø IL hadde vært en ordinær bedrift ville den ha vært konkurs mange ganger de siste ti årene. Hva er grunnen til at det økonomiske ikke kommer på plass? Kjøpe dyrt og selge billig er i alle fall ikke metoden. TIL må utvikle flere egne spillere for så selge dem i rett «vindu». Det er kanskje lett å ønske dette, men vi må erkjenne at det økonomiske er en vesentlig del av å drive en klubb. Her må vi også kunne se på at Tromsø IL har klart å omstille seg til nyere tid innen marked og sponsoratet. Klubben må bli mer tilgjengelig for mindre aktører innen marked og ikke bare sette sin lit til blant annet SNN, Troms Kraft, Trond Mohn og andre store med kapital. Det finnes bedrifter i Tromsø by som hevder at de ikke engang har fått forespørsel om å være en bidragsyter (fordi dem ikke er store nok, eller ikke kule nok?)

Opplevelse på stadion
TIL eller andre lag i de øverste divisjonene kan ikke bare skylde på mandagskamper og lavt sesongkortsalg for at det er færre på stadion. De har allerede solgt seg til Norsk Toppfotball og TV-rettighetene, og da bestemmer de med rettigheter til å vise kampene om når kamper skal spilles. Vi har i mange år bedt om at totalopplevelsen på Alfheim må forbedres, her trenger ikke publikum å se samme reklame på storskjerm på hver kamp. Vis heller klipp og gode minner på storskjerm (gjerne med en sponsorplakat), men det viktige er å få gode opplevelser ved oppladning til kamp og i pausen. Vi støtter familie-opplegget slik som FanZone før kamp, og ser at det trekker mange småbarn og foreldre til trivelig oppladning. Opplegget kan utvikles men også slik at flere møter opp på stadion før kampstart. Vi må forholde oss til de fasilitetene som vi har på Alfheim pr nå, og ikke bare tenke på om hvordan det blir dersom Alfheim-området utvikles. Styret i Isberget mener at dersom alle hardbarkede supportere som vil synge, ha kamprop, Tifo mv samles på Felt A, så kan vi med enkle forbedringer overvinne dårlig akustikk. Isberget vil gjennom videreutvikling gjøre sine forbedringer slik at det blir enda mer liv og fart i supportermiljøet.

Rydd opp
I en by på over sytti-tusen innbyggere så bør det være mulig å selge ut stadion hver kamp. Dette viste seg å nesten være mulig på siste seriekamp i 2019. Da var det gratis inngang, men TIL gjorde scoopet med å få alle til å registrere seg slik at de har en større database med folk som er interessert i fotball. Slik database er viktig for å kunne kommunisere med dem som var med på gratiskampen, og andre som tidligere er registeret i databasen for derigjennom få dem tilbake til Alfheim i 2020 og årene fremover. TIL må også bli kvitt gammel holdning som mange foreldre og besteforeldre har om klubben, og tidligere dårlig oppførsel ovenfor andre klubber og personer i nærområdet. Dette kan ikke bare sies men må også vises i måten å opptre på av ledelsen, spillertropp og trenerteam. En beklagelse er på plass – dersom ikke klubbens ledelse klarer det, så vil i alle fall vi beklage ovenfor de som føler seg trampet på. BEKLAGER!

Siste ord er ikke sagt
Hvem evaluerer de som evaluerte årets sesong? Er det årsmøtet i Tromsø IL og Isberget som skal si sitt, eller burde begge ha hatt ekstraordinære årsmøter rett etter sesongen slik at det var nye koster som evaluerte? Siste ord er nok ikke sagt!

Vi vil takke alle som følger Tromsø IL og Isberget i tykt og tynt – og vi legger til en gammel frase;

Ledere, trenere og spiller kommer og går – bare supporterne består!

Heia TIL

Foto: Karin Mikalsen, Isberget