23. oktober er en av de viktigste datoene i TIL sin nå 98 år gamle historie. Det var nemlig på denne dagen i 1985 at Gutan for første gang klarte å sikre kontrakt for spill på det landsdekkende øverste nivået  i det som den gangen het Allnorsk 1. divisjon. Etter å ha slått Sogndal i kvalifiseringen ti dager tidligere, takket være at Eivind Andreassen satte inn det oppgjørets eneste scoring, var det nå klart for den avgjørende kampen. I den venta Moss som på si side skulle forsøke å sikre fornya kontrakt og hadde fordel av å spille hjemme i sin egen stue Melløs Stadion. Gutan var dog heltente på å sikre en seier for historiebøkene, og dermed ta toppfotballen til den nordnorske hovedstaden.

Foto: utklipp fra NRK- sending

Fem minutter før pause fikk de røde og hvite tildeldt straffespark. De gulkledde var fly forbanna og keeperen freste og skubba til dommer Svein Inge Time  i forargelsen uten at han fikk kort for det. Herlige tider! Straffen satte Trond «Slegga» Johansen i mål, og dermed var det TIL som hadde en fot i den øverste divisjonen.
Over i andreomgang hadde TIL mulighet til å øke ledelsen, men blant anna ble ballen satt over tverrliggeren mer eller mindre aleine med keeperen. Dermed levde spenninga i kampen fortsatt like mye som den hadde gjort. TIL- supporterne markerte seg og i opptak fra kampen kan man høre at bortefansen ropte ut hjemmepublikum på Melløs som til sammenligning var målløse. «Heia TIL! Heia TIL! Heia TIL!» runget over stadion.
Tromsø- laget hadde lenge kontroll, men med tre minutter igjen av ordinær tid på klokka så det plutselig veldig skummelt ut. Da fikk nemlig hjemmelaget også mulighet til å prøve seg fra straffemerket ettersom innbytter Yngvar Bendiksen ble avblåst i egen 16. meter. Moss- spillerne jubla som om de hadde sikra plassen. Det har nok sjeldent blitt bitt så mye negler i Nord-Norge som på det tidspunktet. Øyvind Huseby, samme mann som hadde blitt felt, gjorde seg klar. Bjarte Flem var dog også klar og fikk stoppa skuddet, og da var det gjort. TIL klarte å holde på ledelsen kampen ut og var endelig klar for spill i den øverste divisjonen for hele Norge etter at det tidligere hadde vært egene seriesystem delt opp mellom nord og sør.

Tromsø stilte med følgende førstellever i opprykkskampen:
Bjarte Flem
Nils Solstad, Tor Pedersen, Tore Nilsen, Trond Steinar Albertsen
Sigmund Forfang, Truls Jenssen, Tore Rismo, Lars Espejord
Trond Johansen, Per-Mathias Høgmo

Foto: nrk.no/troms

Kilder:

no.wikipedia.org/wiki/Tromsø_Idrettslag

nrk.no/troms