Av Adrian Bjørkan Pedersen
Lørdag 26. og søndag 27. januar arrangerte Norsk supporterallianse årsmøte og seminar på Ullevål Stadion for sine medlemsklubber. Isberget var selvfølgelig på plass med fire representanter, og i år var det Rita Hemmingsen, Arne Johnsen, Morten Svendsen og undertegnede som var tilstede.

Tradisjon tro ble det avholdt valg av NSA- styret, og valgkomiteens innstilling ble godtatt uten motforslag fra noen. Dermed ser styret ut som følger i 2019:
Simen Brænden Mortensen (Briskebybanden), Ole Kristian Sandvik (Klanen), Espen Viken (Kjernen), Vidar Vadseth (Saftkokaradn), Randi Merete Heder (Tornekrattet), Anett Wingsternes (Blåsarene), Gjert Moldestad (Bataljonen).

Det ble avholdt workshop for forbedring av TIFO og pyro. Gjennomgangstonen var at det er vanlig at man er avhengig av ildsjeler for å gjennomføre TIFO- tiltak, noe vi jo kjenner oss godt igjen i Isberget. Både i store og små supporterklubber er det et fåtall som står bak tifo som benyttes. Man er avhengige av deltakere med særlig høyt kompetansenivå for avansert tifo, og disse ofte vanskelig å erstatte når de slutter å være aktive.
I Isberget er vi så heldige at TIL bidrar til godt med lagerplass på Alfheim. Flere supporterklubber er nødt til å fikse lager på egenhand, så det bekrefter at TIL fortjener ros for den hjelpende handa som de gir oss. Finansiering av TIFO- produkter foregår gjerne gjennom loddsalg, vipps- aksjoner på sosiale medier og øvrig innsamling, i tillegg til at noen klubber støtter TIFO med å gi en andel av billettsalg til det.
Ellers var rekrutering et tema. Noen har tiltak på skoler der man viser fram det man har lagd, og dessuten benytter gymsaler for å gi unge mulighet til å lage noe sjøl for å skape enutsiasme.

Som nok mange har fått med seg kom Isberget i fjor med en uttalelse til iTromsø vedrørende supporteralliansens manglende levering av bestilte pyroeffekter, og opplevelsen den gangen var at NSA ikke var spesielt mottagelig for kritikken og kun viste til at de heller ikke hadde mottatt sin leveranse. Nå ble man dog møtt med større forståelse. Et forslag til en framtidig løsning er at NSA sjøl oppbevarer effektene på et eget lager. Da får man mulighet til å søke om artikler direkte fra dem, og det virker som en fornuftig måte å gjøre det på. Pyroen som er bestilt skal nå være i Norge. Dog ble det ikke gitt garanti for at vi skal ha den i hende til sesongstart, men det må man kunne forvente kommer på plass. Det som hvertfall er sikkert er at det er stor vilje i Isbergets styre for å få dette i boks.

Richard Jansen tok opp krisehandtering når det stormer i media. Han viste eksempel på hvordan offentlige bilder kan brukes i negativ retning ved seinere anledninger. Videre snakka han om å ikke ta ansvar for ting man ikke har skylda for, men samtidig å legge seg flat når man oppfatter at kritikken er berettiga. Det ble også nevnt at det er lov å ikke kommentere, og at man ber om tid til undersøke en sak før man uttaler seg. LSK- fansens Mind The Gap- banner ble praktisk talt definert som en ikke- sak, men det får stå for Jansens regning.

Fan.Tastic Females holdt et flott foredrag om kvinnelige fotballsupportere og like premisser mellom kjønnene, med fokus på kvinner som går på kamp som dedikerte supportere. Sjekk gjerne denne presentasjonen som de har lagd: https://www.youtube.com/watch?v=V3EXQtNRPZo .

Presidenten i NFF, Terje Svendsen, var tilstede for å informere. Han måtte svare på en del kritikk av terminlista og manglende kamper på sommeren. Det var delte meninger om oppsettet, men det er en nok en ganske stor enighet om at Eliteserien burde spilles når forholdene ligger best til rette for det. Datoene for Norgesmesterskapet og det lange oppholdet mellom kampene midt i sesongen ble også diskuert. I tillegg ble Norges deltagelse i VM i Qatar tatt opp. Noen endelig avgjørelse der er enda ikke fatta, men det er hvertfall ikke planlagt å trekke landslaget fra kvalifiseringa.