TIPS: 8. PLASS

Viking er tilbake i Eliteserien etter en sesong på nest øverste nivå. De løste oppgaven med å rykke direkte opp på forbilledlig vis og med 61 poeng vant de Obos- ligaen etter å blant anna ha skaffa seg sterke trepoengere i bortekampene mot Aalesund og Mjøndalen, som endte på henholdsvis 3. og 2. plass, på tampen av sesongen. Når de slo Kongsvinger på hjemmebane i siste runde fjerna de all tvil og lagene bak dem på tabellen kunne ikke ta dem igjen til tross for at de vant sine kamper. Rogalendingene fant veien til nettmaskene 68 ganger og det står det respekt av.
Isbergets spådom er at de tar godfølelsen med seg opp på øverste nivå og kommer til å slå godt fra seg. Viking er jo egentlig en veletablert klubb i Eliteserien og når de rykka ned i 2016 var det etter å ha hatt marginene ordentlig mot seg i flere kamper. Det skjer neppe igjen i år.

KEEPER:
Holder kortene om hvem som skal vokte målet tett til brystet. Har en rutinert sisteskanse i Iven Austbø, mens unge Amund Wichne tidligere har kommet inn førstekeeperen og er beredt til å gi kamp om plassen. Til tross for mange mål mot i Obos i fjor, mer presist 44 baklengs, så er det ikke henta inn noen nye. Det handler selvfølgelig om mer enn keeperne, men er ikke overbevisende. Blir kanskje å komme greit fra det, men de kunne hatt stødigere målvakter.

FORSVAR:

Den lagdelen de først og fremst forsøker å forsterke seg i med nye spillere, og det vitner om at man ser at det man hadde fra før ikke ville ha holdt i den øverste divisjonen. Runar Hove har ankommet fra Florø. De har stor tiltro til Axel Oskar Andresson, som var på lån i klubben i høst. Han kommer inn på en permanent overgang fra engelsk fotball i Reading. Blant de som var i stallen fra fra før har de Claes Kronberg som spilte mye i ei forsvarslinje det ble rotert en del i. Mister Markus Nakkim som har vært på lån fra Vålerenga, men har henta Samuel Fridjonsson på lån fra samme klubb. Sistnevnte kan også benyttes på midtbanen.

Foto: fvn.no (Carina Johansen (NTB scanpix)

MIDTBANE:

Her er det blanding mellom erfarent og ungt. I den eldre garden har de Andre Danielsen som bidrar med rutine. Vanvittig spennende talent i Kristian Thorstvedt som nettopp har fylt 20 år. Han noterte seg for ni scoringer og fire målgivende på 24 kamper i fjor. Spådommen er at han blir å slå ned som en komet i Eliteserien 2019, så det er verdt å se opp for den gutten. Det kan fort komme en del assists fra Johnny Furdal. Denne midtbanen blir nok å klare seg i Eliteserien så det holder i massevis, men er nok samtidig litt for mangefull til å hevde seg helt i toppen. Steffen Ernemann er borte etter kun to sesonger i klubben.

ANGREP:

Det er grunn til å tru at det kommer til å bli levert scoringer. Først og fremst av Tommy Høiland som har heva seg etter han kom til klubben og ikke var snauere enn at han satte inn 21 scoringer i fjor, inkludert når han satte inn 2-1 med 11 minutter igjen av ordinær tid i den viktige opprykkskampen. Zlatko Tripic er heller ingen ueffen spiss og er i stand til å gjøre en del mål, så de forsvarene som skal møte Viking må være konsentrerte for at det ikke fort skal gå fryktelig galt.

TRENER:

Bjarne Berntsen tar fatt på sin andre sesong som hovedtrener etter at han tok over for Ian Burchnall som på sin side leda laget hodestups ned i Obos- ligaen på den ene sesongen han var der. Det er nok godt for Viking å ha en som kjenner klubben inn og ut til å lede mannskapet. Skal man vurdere Berntsen på resultater, som jo er det mest rettferdige, så har han levert varene til gangs ettersom han tok rogalendingene opp igjen på første forsøk og som divisjonsvinnere.

BENKEN:

Har muligheter til rotasjon i alle lagdeler og spillere som kan gjøre en jobb. Ikke den mest fryktinngytende benken, men samtidig er det spillere der som kan komme inn å bidra. Unggutten Tord Johansen Sylte har forhåpninger om mer spilletid. Zymer Bytqi kan settes inn på topp dersom laget jager scoring. Even Østensen kan komme inn på midtbanen dersom det er behov for nye krefter der.