TIPS: 7. PLASS

Da var det klart for å avsløre tipset for den klubben vi naturligvis bryr oss aller mest om. TIL stiller med mange spennende spillere og Simo Valakari etablerer seg mer og mer som hovedtrener etter å ha tegna under på en ny og fersk avtale. Det som bekymrer mest er stabiliteten. Gutan har et voldsomt øverstenivå, blant det bedre i Eliteserien, og har for vane å kjøre over sjøl de vanskeligste lagene i Eliteserien hjemme på Alfheim. På en dårlig dag kan laget dog avgi poeng mot de enkleste motstanderne. Spådommen er at den kan bli en tøff begynnelse på sesongen med et par viktige nøkkelspillere som er skada og dermed ute av spill, men at det vil komme seg mer og mer etterhvert. Det vil ikke være overraskende dersom denne sesongen blir en kontrast til 2018, og at de fleste poengene blir henta i siste halvdel. Det er over flere år gjort mye fornuftig og godt arbeid med talentutvikling i klubben, og det bærer man fruktene av mer og mer. Typer som Kent- Are Antonsen og Lasse Nilsen er veletablerte, og stadig kommer det nye inn som ser ut som de kan bidra for førstelaget.
Man kan stille spørsmål ved mye av det som blir foretatt administrativt, og man burde absolutt klart å få mer penger ut av Gjermund Åsen sin overgang til Rosenborg, så der lot styret seg pelle på nesen. Sportslig sett blir det dog gjort mye riktig, og med en mer stabil sesong kommer TIL til å klatre en del plasser på tabellen.

Foto: til.no

KEEPER:

Gudmund Kongshavn har både sine plusser og minuser. Er ofte en dyktig skuddstopper som varter opp med en del gode redninger, men samtidig hender det at han vakler. Fotarbeidet holder desverre ikke i dagens fotball, og særlig ikke i Simo Valakari sin filosofi. Jacob Karlstrøm har tatt opp hansken (hehe) og gir konkurranse om plassen.

TIL taper seg ikke sjøl om reservekeeperen må settes inn. Så er spørsmålet hvor lenge han blir reservekeeper for han viser tegn som som tyder på at han kan komme til å bli oftere å finne i førstelleveren. Det har vært mer ballast på keeper- sida tidligere, men forhåpentligvis kommer Gudmund og Jacob greit fra det.

FORSVAR:

Viktig at kaptein Simen Wangberg presterer oftere på sitt beste. Trønderen er en viktig bærebjelke for TIL når han er i form, men erfarningsmessig kan det bli mye surr på en dårlig dag. Enormt talent i Jostein Gundersen som kommer til å løfte forsvaret når han kommer tilbake sin langtidsskade, mens Lasse Nilsen kan herje med hvem som helst på vingbacken. De nye signeringene kommer til å bidra mer enn de som ikke fikk fornya kontraktene sine. Både Juha Pirinen og Andersen Jensen kommer til å forsterke denne forsvarsrekka og vil bidra mer enn Magnar Ødegaard gjorde. Lånet av Artem Sokol fra Arsenal Tula gir mer bredde.

Foto: nordlys.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

MIDTBANE:

Mye kvalitet i denne lagdelen. Anvendelige Kent- Are Antonsen blir bare bedre og bedre for hver sesong. Morten Gamst Pedersen skaper balanse og bidrar med strøkne pasninger. Samtidig må han forsøke å luke vekk unødvendige balltap og han sliter litt med tempoet. Det er uansett lov å ha stor forhåpninger til TIL sin midtbane. Potensialet til Robert Taylor er enormt og her må medspillerne bli dyktigere til å utnytte de rommene han skaper på høyresida. Det er mye krutt i skuddfoten til finlenderen som må fortsette å våge å skyte. Gjør han det og stiller siktet bittelitt inn blir det mange scoringer. Landsmannen Onni Valakari er bare 19 år, men viser et vanvittig potensiale og til tider ser han ut som han har spilt på førstelaget i ei årrekke. Oliver Kjærgaard kommer tilbake fra låneavtalen med Nest- Sotra og forhåpentligvis har spilletida han fikk der gjort nytte. Dersom Daniel Berntsen finner tilbake til formen fra i fjor vår faller de siste puslebitene på plass i en midtbane som har mange kvaliteter og mye variasjon, sjøl uten Gjermund Åsen offensivt.

ANGREP:

Det skal bli spennende å se hva Bryan Rojas kan prestere i Eliteserien. Har vist spor av målteft i treningskampene i vinter, men må levere mer stabilt og forhåpentligvis gjør han det når sesongen tar til. Det er behov for å få Runar Espejord tilbake i spill og form kjapt, og forhåpentligvis er han ferdig med skadeproblemene en gang for alle. Runar og Bryan kan utfylle hverandre godt på topp og da skal det bli tøft for de som møter dem sammen.

Foto: nettavisen.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

TRENER:

Simo Valakari tok både laget og byen med storm når han kom inn sommeren 2017. Bygde videre på fundamentet forrige sesong og alle så hva som bor i dette Tromsø- mannskapet på våren. Fikk det vanskeligere når laget så ut til å slite med motivasjonen i siste del av 2018 og har forhåpentligvis gjort nytte erfaringer der. Har en klar filosofi som han holder seg til, og det er noe som har vært savna i TIL. Stor enighet om at han er rett mann for å ta Gutan videre de neste sesongene sjøl om han også har sine skeptikere. Har uttalt at han vil få fram talentene i klubben og det er utvilsomt lovende. Har et sprudlende vesen og viser mye passion på sidelinja, noe som smitter over både på supporterne og spillerne.

BENKEN:

Har flere som kan komme til å få sitt store gjennombrudd i år. Sigurd Grønli fikk noen innhopp i fjor og leverte varene til gangs hver eneste gang. En ting er å gjøre det mot Skjervøy i cupen, men når han også gjorde det på Lerkendal i Eliteserien var det en ekstra bekreftelse på det massive talentet. En ny suppoteryndling som får fram fram smilene hos publikum, og vi håper senjaværingen får mer spilletid i år. August Mikkelsen viser også lovende takter med sin offensive drivkraft, og også Marcus Holmgren Pedersen er også spennende.
Det man kan sette fingeren på er at TIL mangler litt bredde på benken, og laget blir fort utsatt dersom nøkkelspillere må stå over med skade eller suspensjon. Det skal uansett bli interessant å se talentene i aksjon når de får muligheta.