TIPS: 13. PLASS:

Første lag ut i Isbergets lupe for Eliteserien 2019 er Mjøndalen, som vender tilbake til den øverste divisjonen etter å ha rykka opp i fjor. Tipset er at det går hakket bedre for laget fra Nedre Eiker denne gangen enn sist de var oppe i 2015, og at de faktisk klarer å karre til seg nok poeng til å komme over kvalikplassen og dermed klarer å få fornya kontrakt.
Det er fortsatt Vegard Hansen som skal lede brunskjortene til dyst, og han har beholdt de fleste som bidro til andreplassen i Obos- ligaen i 2018. Riktignok har Jonathan Lindseth som spilte 29 av 30 seriekamper (kilde: altomfotball.no) forsvunnet til Sarpsborg 08, men bærebjelker som Vetle Dragsnes, Sondre Johansen og Christian Gauseth med flere er fortsatt tilstede.
Tonni Brochmann ble henta inn i august i fjor, og Mjøndalen tapte kun en kamp med han på laget, og det var borte mot Viking. De vant likevel nøkkelkamper som mot Tromsdalen og Aalesund.
Tatt i betraktning av at det er flere lag som har slitt over flere sesonger i bunnen av Eliteserien, og som man antar fortsatt kommer til å være der nede, tipper Isberget at Mjøndalen, som sannsynligvis kommer til å slippe seg mer løs, tar akkurat nok poeng til å beholde plassen.

KEEPER:
Ble i fjorårets sesong nødt til å skifte keeper like ofte som andre ser seg nødt til å skifte underbukse. Sousha Makani og Georges Bokwes vokta målet i henholdsvis ti og fem seriekamper og begge de to er fortsatt i klubben, mens Lukas Jonsson med sine 15 kamper ble mest brukt før han returnerte til Sirius i Allsvenskan. Likevel var de det beste defensive laget i Obos med kun 24 baklengs, som for eksempel er 20 færre enn divisjonsvinneren Viking.

Foto: dt.no (Tore Sandberg)

FORSVAR:

Har ei stabil forvarsrekke og beholdt de mest sentrale fra i fjor. Har beholdt Vetle Dragsnes, Sondre Johansen, Quint Jansen og William Sælid Sell og Alexander Betten Hansen som spilte mye fjor, og stabiliteten i forvarsrekka er en nøkkelfaktor. De kommer til å merke divisjonsforskjellen, men samtidig vil de nok også være i stand til å frustrere en del motstandere. At de som nevnt kun slapp inn 24 mål i fjor er noe å ta med seg. Akeem Latifu er henta inn fra Sogndal etter at kontrakten hannes merkelig nok ble terminert til tross for at han var fast på laget der.

MIDTBANE:
Er nok avhengige av at Christian Gauseth og Tonni Brochmann fungerer for å ha flyt i midtbaneleddet. Ettersom Jonathan Lindseth som nevnt har forsvunnet til Sarpsborg  er en av nøkkelspillerne borte. I tillegg er det ikke funnet ei overbevisende erstatning for han, så der er det litt grunn til bekymring og da er det viktig for dem at de som bidro mest i fjor fortsetter med det i år. Dagur Dan Thorhallson på snaut 19 år er henta inn i det som hvertfall i første omgang dreier seg om en låneavtale, så får tida vise om han kan slå til.

ANGREP:

Har mangla en ordentlig målscorer og det er kanskje her den største utfordringa ligger. Oliver Ocean ble henta i juli i fjor og de har forhåpninger om at han skal bidra med noen scoringer i tillegg til ballekliping. Fredrik Brustad ble kjøpt fra Molde i januar, men ei scoring på 982 minutter (kilde: altomfotball.no) for en klubb som kom på andreplass i Eliteserien er absolutt ikke overbevisende. Da er det kanskje mer grunn til å ha trua på 21- årige Sondre Liseth som noterte seg for åtte fulltreffere for Nest- Sotra i fjor.

Foto: Eurosport.no

Trener:
Vegard Hansen er en veteran i Mjøndalen og det hersker ingen tvil om hannes betydning for klubbens oppdrift i nyere tid. Bruker gjerne galgenhumor for å lette presset på spillerne og kommer et stykke på veien med det, men forrige gang de var oppe i den øverste divisjonen virka det kanskje som at det fungerte bedre når laget var i medgang enn i motgang. Er uansett en karakter som betyr mye for brunskjortene og bidrar til humør i laget. Sier meninga si når han ikke er fornøyd med spillerne.

Benken:
Høyst usikkert, og egentlig ganske  så tvilsomt, om de som er i backup totalt sett holder nivået dersom Mjøndalen blir skadeplaga. Ser veldig sårbare ut i alle ledd dersom de mangler sine beste, og ettersom skader er en del av en hel sesong så kan nok resultatene komme til å variere en del. Blir det for galt kan det fort bli deres bane, så det ligger utvilsomt en risikofaktor der.