Det nærmer seg ny TIL- kamp, og denne gangen spiller Gutan sin andre strake bortekamp på østlandet og for første gang på Intility Arena. Etter en god periode med tre strake seiere har laget nå tapt de siste tre oppgjørenene, og er derfor nødt å slå tilbake for å unngå at siste del av sesongen fortsetter i ei retning ut i ingenmannsland midt på tabellen. Det er selvfølgelig bedre en bunnstridpanikken vi har opplevd i flere år, men samtidig håper vi jo på mer. Det blir en viktig faktor at spillerne klarer å spille ball med høyere tempo sånn som vi veit de kan, med offensive vingbacker og gode bevegelser i sentrallinja. Det er naturligvis sånn Simo vil at TIL skal framstå, så forhåpentligvis har den siste uka med treninger på Alfheim gjort laget i stand til å komme tilbake på det sporet. Gutan viste med 3-0- seieren på Alfheim tidligere i år at de er i stand til å spille VIF ut av banen når de kjører på.

Foto: rbnett.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

Tromsø ligger med 26 poeng for øyeblikket to poeng framfor Vålerenga på tabellen. Det er dermed ei mulighet for å rykke fra osloenserne å skaffe seg ei luke til dem. La oss håpe at det er den innstilinga TIL går til kampen med heller enn ei holdning om at med uavgjort holder vi oss framfor dem på tabellen. Til tross for at resultatene har uteblitt i det siste er det fortsatt forholdsvis kort vei oppover på tabellen. Det vil være dumt å gi opp drømmen om Europaliga nå, men resultatene er nødt til å begynne å komme igjen og TIL trenger ei seiersrekke, og vi må være på offensiven.

Gudmund Kongshavn var et av få lyspunkt forrige kamp. Han stod lenge fram når TIL trengte det og i en periode holdt han de røde og hvite inne i kampen mot Sandefjord med et par gode redninger. På en dag der det meste svikta var det hvertfall godt å se at sisteskansen vår var solid. I min bok var han kampens klart beste spiller.

La oss håpe Gudmund i møtet med sin tidligere klubb inspirerer forsvarspillerne for vi er avhengige av at langt flere er påskrudd for at det skal bli seier mot Vålerenga. Heldigvis er Simen Wangberg tilbake fra sin suspensjon. Det gir TIL mer ballast i det defensive duelspillet og generelt vil nok TIL ha mer kontroll i forsvar med kapteinen på plass. Dessuten kan jo Simen utgjøre en forskjell i luftrommet offensivt.

Robert Taylor er igjen tilgjengelig etter å ha kommet tilbake fra sin sjukdom. Det betyr at TIL har bedre forutsetninger for å true VIF mer på høyresida vår. Magnus Andersen gjorde det til tider greit mot Haugesund og fikk seg ei flott scoring der, men slet mer med å komme til rette mot Sandefjord og Robert Taylor har vært såpass god at han må regnes som bankers nå som han er han er frisk og fit for fight.
Tromsø ligger med 26 poeng for øyeblikket to poeng framfor Vålerenga på tabellen. Det er dermed ei mulighet for å rykke fra osloenserne å skaffe seg ei luke til dem. La oss håpe at det er den innstilinga TIL går til kampen med heller enn ei holdning om at med uavgjort holder vi oss framfor dem på tabellen. Til tross for at resultatene har uteblitt i det siste er det fortsatt forholdsvis kort vei oppover på tabellen. Det vil være dumt å gi opp drømmen om Europaliga nå, men resultatene er nødt til å begynne å komme igjen og TIL trenger ei seiersrekke.

Den kommende motstanderen har slitt enormt og ikke vunnet en kamp sida mai. Da slo de Lillestrøm mot slutten av måneden. Etter det har det kun blitt to poeng på seks oppgjør, og de kom etter uavgjort på hjemmebane mot Bodø/Glimt og Sandefjord etter 2-2 i begge de kampene (kilde: altomfotball.no). Vi fikk oss en tankevekker forrige fredag om TIL sine resultater i disse kampene der alt anna enn seier er fiasko, men nå må det jaggu være slutt på at TIL kommer med gavepakker mot lag som aldri vinner før de møter oss. Kun tre poeng med i bagasjen nordover er godt nok på søndag. Punktum.
Runar Espejord er uaktuell til denne kampen ettersom han ikke klarte å bli kvitt lyskeskaden i tide. Simo Valakari nevner i intervju med Itromsø Daniel Berntsen, Mikael Norø Ingebrigtsen og Mushaga Bakenga som kandidater til spissplass, men utelukker heller ikke at TIL kan spille uten en rein spiss. Samtidig holder han kortene åpne for at Sigurd Grønli endelig kan få tillitt i førstelleveren, og personlig hadde jeg likt å se senjaværingen i aksjon. Han har vært spennende når han har kommet inn som i innbytter og vist han kan få laget til å gire opp. Ikke minst viste han det i bortekampen mot Rosenborg når han kom inn og hadde en fin målgivende pasning til Runar. Dermed viste han at det ikke bare er i cupkamper mot lag nedover i divisjonssytemet at han få det til, men også er i stand til å levere i Eliteserien. Samtidig er det jo Simo som ser spillerne hver dag på trening og dermed har de beste forutsetningene for å vurdere hvem som skal få stille fra start.

Statistikk

I fjor klarte TIL endelig å bryte ei vond rekke på seks seriekamper med tap i bortekampene mot VIF. Med 0-0 tok laget det første av etterhvert mange poeng under Simo Valakaris ledelse, og betydninga for sjøltillitten av å få et resultat med seg skal ikke undervurderes.
Forrige borteseier kom i 2009. Den gangen sørga scoringer av Morten Moldskred (2), Sigurd Rushfeldt og Lars Iver Strand for 4-2 til TIL.
Totalt har det blitt seks seiere, sju uavgjorte 14 tap når lagene har møttes Oslo. Med tanke på TIL sitt klare overtak i Tromsø kommer det totalt ganske jevnt ut. Det har opp gjennom årene blitt 19 seiere til TIL, 17 uavgjorte og 21 seiere til VIF*. Den første borteseieren kom i 1988. Den gangen sørga scoringer av Bjørn Johansen og Mike McCabe for at det stod 2-1 til pause, før Truls Jensen fastsatte sluttresultatet til 3-1 åtte minutter ut i andreomgang. Det var også første gangen TIL vant med mer enn ett mål på bortebane i den øverste divisjonen, og etter rapportene kunne sifrene ha vært mye større (kilde: til.no).

Foto: nordlys.no (Terje Pedersen, NTB scanpix)

* nifs.no er brukt som kilde, men tre kamper som mangler er lagt til i den totale oversikten.