Tromsø er tilbake på vinnersporet og tar mot Vålerenga til kamp på Alfheim. Tabellen i Eliteserien er i ferd med å feste seg, så betydninga av å ta tre poeng er viktig for å kjempe om en gjev plassering. Mai er en hektisk måned med flere kamper enn hva det er i juni og juli til sammen, og en del merker nok at de har hatt mange minutter i beina de siste ukene. Det kan fort gjøre at Simo Valakari velger å gjøre noen utskiftninger i førstelleveren. Samtidig leverte de som fikk tillit på onsdag såpass bra at finlenderen har et luksusproblem når han skal ta ut laget.

Både TIL og VIF står med 16 scoringer i Eliteserien. TIL har vært giftigst på hjemmebane og 12 av fulltrefferne har kommet på Alfheim. Vi har blitt vant til at Gutan produserer mange sjanser på eget gress, og dermed blir bortelagene som kommer nordover tvunget til å ta større forsvarsmessige hensyn enn hva tilfellet ofte har vært de siste årene. Det betyr at Gutan får mer trygghet og dermed våger å slippe seg mer løs. Det har vist seg for mange at det den minste defensive sprekk straffer seg når de møter TIL, og dermed er det vi som kontrollerer oppgjørene.

Foto: siste.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix)

Vi er inne i en fase av sesongen som kan komme til å definere hva vi blir å kjempe om i 2018. Da er det godt at vi har ei spillergruppe som har vokst sammen over flere sesonger og kjenner hverandre godt. Flere sentrale aktører har modna over de siste par årene og ser ut til at de har blitt mer voksne. Dermed har de bedre forutsetninger for å handtere de mentale utfordringene de står ovenfor.
Det hjelper helt klart på å ha typer som klinker til i duellene. Kent-Are Antonsen og Simen Wangberg legger ned solid innsats i forhold til det. Når Jostein Gundersen får tillitt er han beredt til å kjempe. Samtidig er Daniel Berntsen og Morten Gamst Pedersen flinke til å holde på ballen og bringe ro til resten av mannsapet. Daniel har jo også bevist at han ikke er redd for å sette i ei saftig tackling når det trenges, og han er naturligvis like gira på å sette sin tidligere klubb på plass nå som når han gjorde det på onsdag. Robert Taylor er over alt og gir jernet både på motstanderens og egen 16- meter. Det er med andre ord spillertyper som utfyller hverandre på en god måte.

Dagens motstander har vunnet 1-0 i begge sine to siste oppgjør mot Sandefjord (ligger nest sist på tabellen) borte og Stabæk (ligger tredje sist) hjemme. Det er svake lag som begge har lite imponerende tapsrekker, så sånn sett har ikke VIF vært fryktingytende resultatmessig, men de har likevel klart å karre seg til seks viktige poeng for deres del. Det er likevel god grunn til å tru at Gutan skal gjøre det tøffere for dem.

Samtlige lag som har kommet nordover sålangt har vært defensivt orienterte. Det er helt i orden. Det viser bare at TIL gjør ting riktig og at Gutan blir frykta. Med den offensive slagkrafta og ferdighetene til spillertypene i mannskapet er det all mulig grunn til å tru at de røde og hvite kommer til å skappe trøbbel for VIF.
Kent-Are Antonsen gjorde kanskje sin hittil beste kamp i TIL- trøya på onsdag, og det skal bli interessant å se om han fortsatt blir brukt som venstre midtstopper i dette oppgjøret eller om han blir trekt opp i midtbaneposisjonen som han også er meget god i. Balsfjordingen står så langt med to scoringer og to målgivende i årets Eliteserie, og den finslepne venstrefoten blir et farlig angrepsvåpen framover. Pasninga i forkant av Runar Espejords tilsvarende flotte scoring mot Glimt var en fryd for øyet. Det er mange gode kandidater på stopperplass, så det kan fort være at Kent-Are blir er tilbake på midten denne gangen. Det får vi svar på klokka 17:00, altså en time før kampstart.
Sam Johnson har notert seg for sju scoringer og har dermed advart om at han er en det må bli sett opp for. Det kan fort vise seg å være fornuftig å få satt et frimerke på han. Fem av scoringene har kommet i løpet av de siste fem kampene, så han er det nødvendig å plukke ut. Man skal heller ikke undervurdere Daniel Fredheim Holm som vi nok må være forsiktige med å gi spillerom.

Foto: nye-troms.no/sport (Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix)

TIL- fansen har høsta mye velfortjent ros for stemninga som ble lagd i 16. mai- kampen, og det er viktig at så mange som mulig bruker stemmen sin mest mulig for å heie laget fram. Man skal aldri undervurdere den x- faktoren supporterne utgjør, så det får være ei oppodring om å stå på hele kampen.

Statistikk

For en del år sida var det at Vålerenga kom på besøk ensbetydende med at Tromsø tok tre sikre poeng på en overbevisende måte. Det har derimot desverre ikke vært tilfelle de siste årene. De siste tre oppgjørene har nemlig endt med tap og ettersom det ble uavgjort i 2013 må vi tilbake til 2012 for å finne forrige gang de tre poengene det ble spilt om ble værende igjen i Nordens Paris.
I fjorårets kamp var de første 25 minuttene hårreisende. Ronny Deila hadde identifisert mangler i TIL- forsvaret som Bård Flovik ikke klarte, og dermed stod det plutselig 4-0. Gutan løfta seg gradvis etter det og reduserte to ganger etter hvilen. Med et kvarter igjen kunne det blitt et sensasjonelt comeback om vi hadde hatt marginene med oss, men det ville seg ikke den dagen.
Forrige gang det ble seier holdt TIL lekestue med osloenserne. Scoringer av Zdenek Ondraskek og to ganger Magnus Andersen sikra en komfortabel ledelse, før det kom ei redusering helt på tampen av oppgjøret som gjorde at det endte 3-1.
Simo Valakari leda TIL i sitt andre oppgjør i bortekampen i fjor. Det endte med 0-0 og et viktig poeng i bagasjen som ble etterfulgt av flere gode resultater.
Seriekampene på Alfheim har gitt 12 seiere til TIL, sju uavgjorte og seks tap, så det er først og fremst de siste tre årene at det det har gått trått (kilde: nifs.no). Forhåpentligvis finner Gutan tilbake til gamle takter og knuser VIF i dagens kamp.