Av: Adrian Bjørkan Pedersen

Denne helga er det endelig kamp igjen etter 14 dagers opphold i forbindelse med landskamper. Det er Nord-Norge mot sørlandet og TIL skal forsøke å sikre en ny hjemmeseier når Gutan tar mot et Start i desperat poengnød på Alfheim.

Forhåpentligvis kan TIL gi sørlendingene noen ekstra bekymringer i nedrykkstriden som de befinner seg midt oppe i, og dermed en vanskeligere oppgave for dem med å berge plassen. Hjemme på Alfheim har Gutan gjort flere gode opptredener mot de beste lagene, og har slått begge de to som ligger øverst på tabellen, men har enda mye å gå på i forhold til lag som ligger bak. Det er bare pokka nødt til å bli bedre. Start er det eneste laget TIL har igjen i årets sesong som vi for øyeblikket ligger foran, og det aleine burde være mer nok motivasjon for å kjempe om tre poeng.

Foto: nordlys.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

TIL  sine resultater har vingla fram og tilbake, og dermed ligger laget litt i ingenmannsland på tiendeplassen på tabellen. Akkurat det liker ikke Simo Valakari  å høre, men det er dog et faktum at å kjempe om plaseringer midt på tabellen ikke vekker de samme emosjonelle reaksjonene hos oss som supportere som når man sloss for medaljer eller å forhindre nedrykk. Selvfølgelig er det viktig å få en god avslutning på sesongen for å komme høyest mulig opp på tabellen og få mest mulig i økonomisk uttelling, men man kommer ikke bort fra at det ikke blir det samme som når man kjemper om mer betydningsfulle plasseringer. Likevel er det selvfølgelig positivt at vi slipper å befinne oss nede i sumpa i år og at vi ser progresjon. Nå handler det om at TIL skal forbedre prestasjonen mest mulig fra i fjor. Fjoråret endte med ellevteplass i Elitserien. Altså ligger vi for øyeblikket en plassering høyere opp, men forhåpentligvis klarer Gutan å forbedre seg mer enn som så.
Til tross for en vanskelig tabellsituasjon har den kommende motstanderen Start gjort tingene sine bra i det siste. Med 26 poeng befinner de seg akkurat nå på fjortendeplassen som gir kvalik med samme antall poeng som Strømsgodset og Lillestrøm, og to poeng ned til Stabæk, men Kjetil Rekdal har etterhvert fått mannskapet sitt på rett spor etter at han tok over som trener, og de står nå med tre seiere på sine fire siste (kilde: altomfotball.no). Dermed er de i bedre form enn de andre lagene som ligger nede i sumpa og ser ut som de kan være i stand til å holde seg.
Rapportene før landslagspausen gikk på at Runar Espejord kan være tilgjengelig til dette oppgjøret. Det vil være viktig for han å komme i aksjon igjen og få tilbake kampfølelsen sånn at han ikke går 2019- sesongen i møte uten å ha spilt på ei evighet. Noen scoringer vil også gjøre godt for sjøltilliten. Det er heller ikke noen som helst tvil om at dette TIL- laget skriker etter en spillertype som han, så det er et stort behov for å få han på plass igjen. Så får vi virkelig håpe at han er en av de unge spillerne som klarer å kjempe seg gjennom skadeproblemer som bremser opp karrieren, og at han heller slår tilbake. Talentet er der og Runar jobber for det, så det er gode muligheter for han.
Som kjent forsvant Aron Sigurdarson fra TIL til Start før sesongen i håp om å få karrieren på rett kjøl, men det kan han på ingen måte sies å ha gjort. Han har vært i førstelleveren tolv ganger og har blitt en benekslitter som ikke har starta sida 12. august, og han har ikke vært på banen sida 2. september. Det er altså over halvannen måned sida Aron i det hele tatt spilte, men med de holdningsproblemene han har hatt har han blitt et se og lær- eskempel for unge spillere på hvordan man ikke skal gjøre det. Vi kan dermed være glad for at TIL har sluppet unna det problemet.
Daniel Berntsen var et sikkert kort i førstelleveren fram til kampen mot Brann, men har i de to siste kommet inn som innbytter. Han vil selvfølgelig være innstilt på å ta tilbake plassen sin på laget. Dersom han kommer i slag igjen vil det være til stor hjelp for det offensive spillet, for kreativiteten hannes er ofte viktig for å få det til å flyte i angrep.
Som vanlig vil vi oppfordre til å møte opp til Alfheim for å støtte laget. TIL spiller med forholdsvis lite press på seg og dersom Gutan slipper seg løs kan vi få servert en ordentlig storseier, og det er viktig at vi gjør vårt bidrag med å heie dem fram. La oss sammen vise Start at vi ikke godtar det som skjedde i serieåpninga og at vi slår tilbake nå.

Statistikk

Det er TIL som kommer best ut av de innbyrdes oppgjørene, og ikke overraskenede er det takket være et overtak hjemme i Nordens Paris.
Start spilte i Obos- ligaen i fjor, og etter uavgjort på det snødekte underlaget forledenår må man tilbake til 2015 for å finne forrige seier. Da sikra Magnus Andersen og et sjølmål av Robert Sandnes 2-1.
De to første oppgjørene på hjemmebane endte med uavgjort på henholdsvis Valhall og Alfheim tilbake i 1986 og 87, og dermed måtte vi vente til 1989 på de første seierene. Da vant Gutan like godt både hjemme og borte. På Alfheim ble det utklassing med 4-1 etter scoringer av Trond Johansen, Mike McCabe (2) og Stig Arne Gjellestad, og dermed sørga Gutan for å sende Start balleløse tilbake til sørlandet (kilde: til.no).
TIL har den største seieren med 6-1 i 2011, og dermed kunne man sånn sett sette en strek over 6-2- tapet fra 1986 .
Totalt har det blitt 15 seiere, 17 uavgjorte og 11 tap. Ti av seierene har kommet på hjemmebane, og dermed har altså to tredjedeler av dem kommet i hjemme i 9000- byen (kilde: nifs.no).

Foto: nettavisen.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)