Lansdskampene er over og denne helga ruller endelig kampene i europeisk klubbfotball igjen, så også her på berget. Som vanlig har pausen føltes som ei evighet, så sånn sett føles det bra at vi begynner på igjen med kamp på Alfheim når TIL tar mot Stabæk. Gutan fikk tilbake godfølelsen når de slo Strømsgodset på bortebane for to uker sida og går dermed til dette oppgjøret med masse positivitet.
Når Gutan var gjester på Nadderud i midten av april  i endte det med 1-1 etter at Slobodan Vuk sørga for TIL si scoring. Han er som kjent ikke lenger en del av mannskapet, men i forrige runde sørga Onni Valakari for si første nettkjenning og det er god grunn til å tru at det blir å komme mange flere fra finlenderen som så langt har vist seg å være ei frisk investering.

Foto: aftenposten.no (Ørn Borgen, NTB scanpix)

I den kommende kampen er det kun tre poeng som gjelder og vi veit hvor bra dette TIL- mannskapet kan spille når sjøltilliten er på plass. Da går ballen i et mye høyere tempo og Gutan tør å prøve på ting. Det skulle så lite til som at Mikael Norø Ingebrigtsen viste skuddvillighet og når ballen gikk i mål ble det etterpå bedre og bedre flyt i laget.
Det er sprøtt å tenke på det, men det gjenstår faktisk bare ni runder av Eliteserien 2018. For TIL sin del er situasjonen at vi ligger på åttendeplass midt på tabellen, og med kort vei både oppover og nedover. Dermed kommer oppgjørene de neste ukene til å definere hva vi kjemper om når sesongen skal oppsumeres i slutten av november.
Ei seiersrekke vil gjøre at den viktige fjerdeplassen helt klart er innen rekkevidde, men vi må ta en del poeng for å ikke gå oss fast på midten av tabellen. Det som dog er rimelig sikkert er at vi for første gang på flere sesonger unngår nedrykkstrid. Det beviser at resultatene har blitt betydelig bedre, og det er en klar bekreftelse på at Simo Valakari tar klubben i riktig retning. For noen uker sida overhørte undertegnede to som mente at mye tyda på at han hadde fått hodet på feil plass etter snakkinga om Rosenborg i sommer, men Simo har gjort at TIL leverer bedre resultater og laget spiller langt bedre fotball med han som trener enn hva tilfellet var i flere år før han kom til klubben. Skal det ikke mer til enn et par dårlige kamper og et par kamper med stang ut før noen får full panikk?
Denne søndagens motstander Stabæk står med sine 19 poeng på kvalikplass og er desperate etter å ta poeng som vil hjelpe dem i nedrykksumpa som de befinner seg midt i. Med 38 baklengsmål deler de nest sisteplass på den tvilsomme lista. Vi veit dog alt om hvordan lag som kjemper mot å bli sendt ned i Obos- kloakken kan kjempe med nebb og klør, så la det bare være sagt at Stabæk ikke må bli ansett for å være en walk in the park. På topp har de Franck Boli som med ni scoringer har scora nest flest i Eliteserien sammen med en haug av andre spillere, så han må det bli sett opp for. I tillegg har Ohi Omoijuanfo (klarer du å uttale det i kjapt tempo fem ganger på rad er du god) seks fulltreffere og kan utgjøre en trussel (kilde: altomfotball.no).

Heldigvis har TIL vist seg å ha flere målfarlige spillere, noe som ble vist til gangs i forrige runde når hele fire forskjellige traff nettmaskene (i tillegg til allerede nevnte Onni og Mikael, så scora også Jostein Gundersen og Robert Taylor). Sistnevnte kom inn på tampen for Finland når de slo Ungarn i Nations League, men ble sittende på benken gjennom hele oppgjøret når Estland ble slått. Det er uansett positivt at vi har noen i spillergruppa som tar med seg erfaringer fra landslag.
At flere tegner seg på scoringslista er særdeles viktig all den tid Runar Espejord fortsatt ikke er klar. Man må føle med han etter at han har vært så til de grader skadeutsatt, og det er ingen tvil om at det har hemma utviklinga hannes, men heldigvis har TIL vist seg å være i stand til å kompansere for skader som rammer laget.

Foto: nordlys.no (NTB/Scanpix)

Som vanlig vil vi oppfordre til å møte opp på Alfheim og at man bruker den stemmen man har. Sesongen går inn i en avgjørende fase og det kommer viktige kamper på løpende band for TIL sin del. Tre poeng i dag vil være viktig inn mot det som kan bli ei meget spennende sesongavslutning.

Statistikk

TIL har et lite overtak i innbyrdes oppgjør mot Stabæk, men tro det eller ei så er det først og fremst fordi Gutan har vært best i kampene sørpå. Hjemme i 9000- byen har det nemlig blitt sju seiere, fem uavgjorte og åtte tap, og dermed er bæringene det eneste laget i Eliteserien som vi har flere tap enn seiere mot hjemme på eget gress. Dermed er det en ekstra grunn for TIL til å slå Stabæk, og i det minste er vi kun en kamp unna å jevne ut den statistikken.
Totalt har som nevnt TIL dog overtaket, og det har blitt 18 seiere, åtte uavgjorte og 15 tap. De mest målrike oppgjørene har endt med seks scoringer. TIL vant med 4-2 på Nadderud i 2008 og med samme resultat i Telenor Arena i 2011. I tilleg ble det 3-3 på Alfheim i 1999 og 2011 (kilde: nifs.no).
Det første oppgjøret mellom lagene ble spilt på Alfheim i juni, 1995. TIL scora fire mål, men ettersom to av dem var i eget nett endte det med 2-2 og poengdeling. Per Egil Swift og Jonny Hansen var de som sendte ballen i riktig nett (kilde: statistikk.til.no).