Av: Adrian Bjørkan Pedersen 

Det er endelig helg igjen etter ei lang uke, og vi kan vel trygt si at vi TIL- supporterne har tenkt ekstra mye på Gutan sin kommende kamp denne uka. Vi er nervøse og spente, og veit at laget vårt er i en situasjon der man har alt å tape. TIL skal nemlig ikke være en klubb som befinner seg i nedrykkstriden, men nok en gang er det tilfellet. Jeg våger også å påstå at et eventuelt nedrykk vil være verre for Tromsø enn de fem andre lagene som befinner seg i bunnstriden.

Tromsø IL er fotballens flaggskip i Nord Norges største by, og et bindepunkt for hele landsdelen. Vel vil det være ille for Lillestrøm å ta turen ned, men det er lenge sida de ikke har spilt øverste nivå. TIL har vært der to sesonger etter milleniumskiftet, og det er bare fem år sida siste gang. Etter det har vært strake fire sesonger der klubben aldri har klart å komme seg riktig på fote igjen, og realiteten er at manglende spill i Eliteserien kan koste dyrt lenge. Veldig lenge.

Samme året som TIL rykka ned for (forhåpentligvis) siste gang tok Strømsgodset seriemesterskapet. Etter det har det gått nedover for drammenserne, og de var svært nære å måtte ta turen ned divisjonsheisen i fjor. Fellestrekket for begge klubbene er at de har vært i fall, men TIL er fortsatt større Godset. Når det gjelder Sarpsborg er de ikke i nærheta av å kunne sammenligne seg, og Mjøndalen og Ranheim behøver vi ikke en gang å snakke om i denne sammenhengen. De to sistnevnte er forsøksobjekter på spill i Eliteserien.

Jeg mener altså helt oppriktig at den kommende sesongavslutninga er av størst betydning for TIL. Supportere av de andre klubbene vil helt sikkert, og forståelig nok, være rivende uenige i det. Dessuten driter de fullstendig i hvordan det går med TIL og er utelukkende opptatt av hvordan det går med sitt eget lag. Gutan må på sin side drite helt i hvordan det går i de andre kampene, og kun være fokuserte på å gå ut på Alfheim å slå Stabæk. Vi er vel vitende om at det er mer enn nok for å sikre eksistensen i den øverste divisjonen. Å spille på resultater i andre oppgjør enn sitt eget vil være en risiko som slettes ikke behøver å være kalkulert.

Gutan kan ta med seg at de spillemessig gjorde en god bortekamp mot Odd forrige søndag, og gjorde seg fortjent til å egentlig ta tre poeng i Skien. Fagermo kan gneldre så mye han vil om at Odd burde ha punktert kampen på stillinga 2-0, men vi som så kampen så også at TIL produserte sjanser og kontrollerte spillet mer enn hjemmelaget. Telemarkingene hadde rett og slett marginene med seg i tillegg til at Sondre Rossbach gjorde sitt livs kamp.

TIL spiller stort sett bra for tida, og med unntak av hjemmekampen mot VIF har Gutan vist mye bra i hver kamp de siste to månedene. Samtidig har man ikke hatt marginene med seg, og dermed har resultatene variert. De gangene TIL har tatt tre poeng har det vært etter å ha spilt ut motstanderen. Er det noe det bekrefter så er det at vi ikke skal basere oss på å ha kun marginer med oss denne gangen heller. Gutan må rett og slett vise at de er bedre enn gjestene fra Bærum.

Det blir neppe noen enkel oppgave når Stabæk, som med fire seire og en uavgjort er Eliteseriens formlag de siste fem kampene, kommer på besøk. Sannsynligvis har de klare ambisjoner om å slippe å ta turen til 9000- byen neste sesong, og vil dermed være ute etter å gjøre det vanskeligst mulig for Gutan. Samtidig behøver det heller ikke å være noen ulempe for TIL å møte et lag i form. Det er i denne typen kamper at Gutan leverer. Ingen burde bli overraska over at TIL plutselig klinker til og slår lag som har vært i flyten fram til de møtte Tromsø.

Som supportere blir vår oppgave å formidle til Gutan at vi har trua. Det er den eneste rette måten å gå til dyst på. Vi må mane dem til kamp og gi dem de ekstra prosentene med energi som vi kan makte å gi dem. Det er der vårt fokus må og skal ligge nå. Vi vil at Tromsø Idrettslag skal feire 100- årsjubileum der klubben hører hjemme, og det er i Eliteserien. Da må vi få Alfheim til å koke i desemberkvelden.

Isberget har forspill på stampuben vår No.24 fra klokka 15:00 , så ta gjerne turen dit før du møter opp på Alfheim og støtter Gutan. Avspark er 18:00, og det er gratis billetter som det rapporteres det har gått godt unna av. Møt opp for å heie fram de røde og hvite!