Av Adrian Bjørkan Pedersen

Foto: til.no

Denne lørdagen spilles den aller siste runden i Eliteserien 2018, og TIL skal ta mot Sarpsborg på Alfheim. Det er merkelig hvor fort tida kan gå. Det føles ikke lenge sida at vi gikk og forberedte oss til Gutan sin seriepremiere i Kristiansand. Det føles heller ikke lenge sida vi forberedt til årets første hjemmekamp mot Godset, bare for å finne ut at den ble utsatt når vi møtte opp på stadion. Årets første seier, 4-0 mot Ranheim på Alfheim, er også friskt i minnet. Likevel er årets sesongs avslutning rett rundt hjørnet.
Tabbelsituasjonen til Tromsø er rimelig enkel. Gutan kan ikke ramle ned fra tiendeplassen laget for øyeblikket ligger på. I tillegg kan man passere Sarpsborg og Vålerenga dersom de taper og i beste fall ende opp som nummer åtte. Når det gjelder førstnevnte har TIL situasjonen i egne hender, ettersom seier mot dem vil gjøre at vi ender opp et poeng framfor dem. I forhold til VIF så holder det at vi vinner og de taper ettersom målforskjellen allerede er i vår favør i forhold til dem.

Daniel Berntsen fikk en positiv opplevelse i forrige runde og markerte seg med begge scoringene i 2-1- seieren mot Ranheim. Dermed slo han tilbake etter å ha blitt vraka i førstelleveren noen ganger, og forhåpentligvis bærer det bud om at han finne tilbake til den spilleren han var i vår snarere heller enn det han har vist i høst. Robert Taylor stod for den målgivende pasninga på den første scoringa. I tillegg var han som vanlig også  tatt ut på det finske landslaget. Det ble 74 minutter på banen i bortekampen mot Ungarn, men desverre endte det med 2-0- tap for Robert og co.
Når TIL spilte mot Sarpsborg tidligere i sesongen ble det tre poeng etter at scoringer av Lasse Nilsen, Jostein Gundersen og Robert Taylor sørga for en 3-2- seier i Østfold. Dermed kan den kommende motstanderen bli et av de lagene vi slår i begge seriekampene i 2018, og det er jo bestandig godt å føle at man har tak på de vi møter.
I likhet med TIL har den kommende motstanderen hatt en merkelig høst og Sarpsborg har faktisk vært det laget som har tatt minst poeng i Eliteserien i løpet av de siste elleve rundene, og det har kun blitt seks poeng på de kampene for dem. Samtidig skal det sies at de poengene har kommet på de fire siste ettersom det har blitt en seier og tre uavgjorte. Dessuten har de gjort det bra i Europaligaen der de for øyeblikket ligger på andreplass i ei jevn gruppe, og har mulighet til avansement (kilde: altomfotball.no). Dermed skjønner man at østfoldingene på papiret ikke er en enkel motstander som venter for TIL, men det er nettopp mot gode lag at Gutan får ut sitt beste og vi satser på at det blir tilfelle nok en gang.

Dette blir som kjent Tom Høgli sin aller siste opptreden i den røde og hvite trøya ettersom det blir med denne ene sesongen etter comebacket. Vi vil takke «Super-Tom» for det solide spillet har vist opp gjennom årene og de flotte stundene vi har satt sammen med han. Det er også mye mulig at 34- åringen fortsatt kommer til å ha TIL som arbeidsgiver. Nordlys melder nemlig på sin nettside at de skal ha kilder på at klubben ønsker han i ei nyoppretta stilling. Samtidig er det flere andre i stallen som kommer til å forsvinne og dermed kan dette bli ei anledning for dem å ta avskjed med Alfheim. Hvem som blir borte i løpet av vinteren er med unntak av Slobodan Vuk foreløpig ikke 100% bekrefta eller avkrefta, men det er jo et par stykker som befinner seg på tynn is og en del sier seg nesten sjøl for å si det sånn. Så får vi se hva TIL får muligheter til å hente inn, men det er klart at laget trenger forsterkninger for å innfri de sportslige ambisjonene og forventningene vi supportere har, og i tillegg må det gjøres grep for å forbedre den økonomiske situasjonen til klubben.

Som seg hør og bør og i tradisjon tro skal Isberget dele ut den prestisjefylte prisen Årets Isbjørn, som har blitt stemt fram av supporterklubbens medlemer, i forbindelse med kampen. Avstemninga er nå avslutta og hvem som fikk flest stemmer av Robert Taylor, Kent-Are Antonsen, Robert Taylor, Morten Gamst Pedersen og Gjermund Åsen vil altså avsløres i forbindelse med kampen.
TIL har gledelig nok bestemt å holde Players Lounge på Alfheim åpen for fansen etter kampen. Der kan man altså sørge for å bli fotografert sammen med spillere og sikre seg autografer, så det ligger til rette for en kul opplevelse for de som velger å benytte seg av den muligheta. Husk å ha med penn eller tusj og det du vil ha ha signert! Baren holdes åpen til klokka 22:30, sånn at tørste fotballsupportere som har ropt seg hese har anledning til å fukte ganene.
Vi vil også minne om Isberget sin avslutning som finner sted på Alfheim 1. desember. Det kan du lese mer om her: https://isberget.no/arsavslutning-med-julemat/

Statistikk

Foto: abcnyheter.no (Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix)

Lagene har gjort det helt likt i innbyrdes oppgjør med fire seiere hver, mens det har blitt uavgjort ved tre anledninger. Da får vi ta med i betraktninga at målforskjellen er pluss sju i favør av TIL. Gledelig nok har Gutan også bygd opp et overtak i de seinere oppgjørene mot Sarpsborg. På de fire siste kampene har nemlig TIL ikke tapt, og i tillegg har det blitt seiere de siste to gangene.
Fjorårets 5-0- seier på Alfheim var av det riktig så minneverdige slaget. Da var TIL i desperat poengjakt og leverte varene til gangs. Simen Wangberg (2), Christian Landu Landu og Mushaga Bakenga sørga for firemålsledelse til pause. Etter hvilen var Mikael Norø Ingebrigtsen den eneste som tegna seg på scoringslista, men verdt å huske på så var andreomgangen mer et sjansesløseri enn et antiklimaks, og vi ble servert god underholdning også de siste 45 minuttene.

I 2013 vant TIL også 5-0 hjemme i 9000- byen. Da var det Magnus Andersen, Remi Johansen (2), Zdenek Ondrasek og innbytter Steffen Nystrøm som sørga for scoringene, og den gangen kom fire av nettkjenningene etter pause. Dermed har de røde og hvite et par skikkelige karameller som Simo Valakari kan dra fram av lørdagsposen som en påminnelse om at det er mulig for Gutan å skaffe en storseier på tampen av sesongen. (Kilde: nifs.no).