Mandag kl 19:oo tar TIL mot Rosenborg til et godt gammelt erkerivaloppgjør, og den emosjonelle betydninga av at Gutan klarer å sette trønderne på plass trenger ingen nærmere beskrivelse. I den grad man kan snakke om hat i norsk fotball, så er dette er en hatkamp det ligger mye historie bak.

Det er en velkjent sak at det er mange trøndere i dagens TIL- stall. Simen Wangberg, Gjermund Åsen og Mushaga Bakenga har alle opphav på sørsida av Porten til Nord-Norge, og samtlige har i likhet med Morten Gamst Pedersen tidligere spilt for Rosenborg. De har dog vært fornuftige nok til å flytte nordover, men tidligere TIL- stopper Tore Reginiussen har gjort det omvendt og er nå medlem av barteklubben.

Foto: itromso.no (Rune Stoltz Bertinussen)

TIL har hatt god progresjon i 2018 og har som foventa stort sett vist godt spill. Resultatmessig har vi for det meste fått de poengene vi har fortjent, men med litt flere marginer riktig vei kunne fangsten vært noget større. Laget ligger uansett midt på tabellen som er tett som haggel, og dermed er veien oppover kort dersom man leverer ei rekke med gode resultater.
Ettersom det har vært spilt privatlandskamper har de fleste spillerne fått anledning til å restaurere seg etter en hektisk mai måned, men Robert Taylor var  i aksjon for Finland og spilte spilte 76 minutter i den første av to treningskamper (kilde: altomfotball.no). Runar Espejord og Jostein Gundersen var aksjon for Norges U21- lag, og førstnevnte noterte seg for scoring.
Magnus Andersen har spilt flere gode kamper og gjort vikigte mål mot Rosenborg. Han blei matchvinner i 1-0- seiereren på Alfheim I 2013. 2015 endte det 1-1 både på Alfheim og Lerkendal, og Magnus var TIL sin målscorer i begge oppgjørene.  Med kun 18 minutter på banen i årets Eliteserie er det kanskje tvilsomt om Magnus komer til å være i aksjon i den kommende kampen, men øksfjordingen er uansett innstilt på å slå tilbake og har med seg gode erfaringer dersom han skulle få muligheta.
Verken Mike Jensen eller Nicklas Bendtner ble tatt ut i Danmarks landslagstropp. Sistnevnte har pådratt seg skade, men kan komme til å rekke en tur til Nordens Paris, så krysser vi fingrene for at selve kampen blir en dårlig opplevelse for han. Når det gjelder Jensen er han klar for å forsøke å gjøre det han kan best, nemlig å påvirke dommeravgjørelsene, så får vi håpe at han heller blir belønna med kort heller enn å få medhold.
Når det gjelder Magnar Ødegaard må han stå over denne som følge av bruddet at han har slitt med i leggen sida sesongavslutninga i fjor. Tom Høgli kommer heller ikke til å spille ettersom han ikke er fit for fight. Det melder iTromsø etter å ha fulgt Gutan på trening søndag. Det er usikkert når de er klare til dyst igjen. Simo Valakari bekrefter hvertfall at fleksible Kent-Are Antonsen kommer til å bli brukt som midtstopper i mandagens oppgjør, og det er gode muligheter for en plass i førstelleveren for Christian Landu Landu som har vært bra og gjort en viktig jobb når han har fått tillitt.
Isberget oppdordrer til å ta noen med seg å komme på Alfheim for å støtte Gutan til tre viktige poeng i storkampen. Ettersom vi er i en rolig fase av sesongen er dette det eneste serieoppgjøret på hjemmebane (har Vålerenga i cupen på torsdag) i juni måned.

Statistikk

Første sesong lagene møttes var i i 1986 når TIL for første gang spilte i den øverste divisjonen i allnorsk sammenheng. Da endte oppgjøret på gamle ærverdige Valhall Stadion riktig så god med 2-0 til de røde og hvite. Den første scoringa var et sjølmål av en av bartene, før Trond «Slegga» Johansen fastsatte resultatet med tre minutter igjen av ordinær tid. Det sjokkerer vel ingen om det kom en solid dose gledesbannskap fra Slegga etter kampen.
På åttitallet var lagene resultatmessig jevne, men det er ingen hemmlighet at Rosenborg var en marerittmotstander på 90- tallet. Mot slutten av tiåret begynte dog situasjonen endelig å endre seg, og i 1999 ble det endelig seier igjen. Før kampen sa TIL- spissen Andreas Ottoson «Det är gangs nu» og fikk det som han ville ettersom Gutan bestemte seg for at nok var nok. Scoringer av Thomas Hafstad og Rune Lange sikra en deilig 2-0- seier foran 6286 publikumere på et jublende Alfheim (kilde: til.no).
Etter det ble det heldigvis vanligere at TIL slo Rosenborg, og etter årtusenskiftet har vi fått mange minneverdige oppgjør mot trønderne. 4-1 i 2004 og 4-0 i 2008 fortjener helt klart å bli trekt fram. Det har også blitt noen deilige triumfer på bortebane, som den seine 1-0 seieren i 2003 og 2-1 i fjorårets 16. mai- kamp.
I sum har Gutan vunnet 10 ganger i innbyrdes oppgjør i 9000- byen, mens det har blitt uavgjort 10 ganger. I det siste har resultatene på hjemmebane mot trønderne vært nedadgående, og dermed har det blitt elleve tap totalt. Det føles flatterende, og vi sier som Andreas Ottoson: «Det e på tide no».

Foto: framtidinord.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix)