Denne runden i Eliteserien tar et Tromsø- lag i knallsterk form mot Odd til dyst på Alfheim. Med fire seiere på de siste fem kampene i serien (Glimt, Vålerenga, Rosenborg og Sarpsborg) er Gutan for fullt med i medaljestriden. Denne sesongen kan så absolutt ende med noe spesielt. Det nærmer seg et år sida Simo Valakari ankom Nordens Paris for å redde flaggskipet i nord når skuta stod med vann langt over dekk og kun mastene var synlige på overflata. På det knappe året har TIL gått fra å være et bunnlag i fritt fall til å nå kjempe i toppen.
I sterk kontrast til TIL som plukker godt med poeng finner man den kommende motstanderen fra Telemark. Odd har nemlig kun tatt ett lite poeng på sine sine siste fire, og det kom mot Lillestrøm som også sliter (kilde: altomfotball.no). Telemarkingene ligger et stykke unna bunnstriden for øyeblikket, men kan fort havne i trøbbel dersom motgangen fortsetter for demmes del.

Foto: aftenposten.no/100Sport (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

Runar Espejord står med sine fire fulltreffere for flest nettkjenninger for TIL, mens både Daniel Berntsen, Lasse Nilsen og Kent-Are Antonsen har scora tre ganger. I tillegg er det flere som har notert seg for en eller to scoringer. Det er altså ingen enkeltspillere som scorer vanvittig mye til tross for at Tromsø er blant Eliteseriens mestscorende lag . Som vi veit er dog Runar et viktig bindepunkt på topp som skaper masse spillerom for andre og er sterk i hodeduellene, så til tross for at fire fulltreffere ikke er mye  for en spiss så er helheta bra når han bidrar så mye ellers. Sondre Rossbach er herved advart om at det fort blir hett rundt ørene når man skal vokte Odds mål denne søndagen.
De røde og hvite må nok en gang klare seg uten sentrale Gjermund Åsen. Det rapporterer Nordlys. Laget har dog vist seg å være i stand til å angripe godt og vinne kamper uten trønderen. Ellers er Magnar Ødegaard nå tilgjengelig igjen og klar til å gjøre en innsats. Simo bekrefter at han kommer til å være i førstelleveren, så da må noen andre vike ettersom det er bra konkurranse om stopperplassene.

I tillegg til å plukke poeng like hyppig som poteten blir tatt opp i Malangen på høsten, så spiller også TIL også underholdende fotball. Med en enkel og tydelig angrepsfilosofi som ligger til grunn dominerer Gutan nå de aller fleste kampene. Det er med andre ord ikke tilfeldigheter som gjør at TIL har gode resultater, og dermed er det all mulig grunn til å ha trua på at laget skal fortsette å vinne kamper.
TIL fortjener virkelig godt publikumsoppmøte på Alfheim. I forrige seriekamp hjemme, som atpåtil var på en mandag,  var det ekstra mange som kom og det var  også ekstra mye trøkk på tribunen da, med masse synging og støtte til TIL og naturlig akkompagnerende stikk til erkerivalen Rosenborg. Det var kanskje ikke mange som så det, men Pål Andre Helland ga tommelen opp til Isberget før en corner. Det skal, som seg hør og bør, slå ekstra gnister i sånne kamper, men det er viktig at man lager godt trøkk også når det kommer mindre intressante motstandere til Alfheim. Det er tross alt Tromsø vi kommer for å se og heie på. Under Simo Valakari spiller laget en type fotball som underholder og begeistrer på et høyt nivå, og når laget overbeviser over tid vil nok flere komme på kampene i tillegg til den mest ihugga fansen som bestandig stiller opp.
Dagens oppgjør markerer avslutninga på den første halvdelen av sesongen. Med seier vil TIL gå opp i 26 poeng på 15 kamper, og dersom det snittet holder seg vil laget altså ende opp på 52 poeng når Eliteserien 2018 er ferdigspilt. Det ville holdt til bronsemedaljer i de to foregående sesongene. Det er det gode muligheter for at det gjør i år også, så får tida vise om TIL kan ta enda flere poeng.  Dersom Gutan fortsetter i samme spor er det hvertfall meget gode muligheter for topp fire som gir europacup neste sesong, noe som har vært etterlengta og helt klart vil gi klubben en boost.

Statistikk

TIL har tatt mot Odd 17 ganger tidligere, og det har endt med åtte seiere (dersom man tar med avansementet etter ekstraomganger i NM forledenår), fire uavgjorte og fem tap (kilde: nifs.no). Det er et unormalt dårlig poengsnitt.
Når lagene møttes for første gang i 1999 endte det riktig så bra ettersom TIL knuste Odd med hele 5-0. Kampen ble spilt i Tromsdalen ettersom det ble skifta underlag på Alfheim. Scoringene ble signert av Gaute Helstrup og Rune Lange i førsteomgang, mens Roar Christensen, Andreas Ottoson og et sjølmål sikra utklassingsifre i andreomgang.
Forrige tap kom i serieavslutninga i 2012, og da var TIL sin tabellposisjon i praksis befesta før kampen. Det endte 0-1 etter at Morten Fevang satte inn en straffe fem minutter før pause (kilde: til.no).
Forledenår ble det 3-1 i seriekampen etter at Aron Sigurdarson, Sofien Moussa og Runar Espejord sørga for TIL sine scoringer. I tillegg vant som nevnt TIL i cupen (3-2).

I fjor endte det med 2-2 og auvgjort. Kent-Are Antonsen serverte både Mushaga Bakenga og Simen Wangberg som satte inn hver si scoring. På tampen  tålte ikke Sigurd Haugen blikket til Hans Julius Eriksen Norbye og deisa etter minimalt med kontakt i bakken. Trygve Kjensli hadde kommet på hvor mye han hater TIL og blåste straffe, og dermed ble det poengdeling etter at den ble satt inn. Vi satser på at det går bedre i år og at TIL sånn sett får revansje etter den forsmedelige poengdelinga i fjor høst.