Av Adrian Bjørkan Pedersen

Denne helga er det klart for årets nest siste kamp på Alfheim. Denne søndagen tar Simo Valakari og Gutan mot Ole Gunnar Solskjær og Molde for å vise dem at at når de røde og hvite først har bestemt seg, så er det ingen som kødder med oss her i nord. Tidligere har de to øverste lagene på tabellen blitt sendt poengløse sørover, og nå er altså tida inne for å sende det tredje øverste laget i Eliteserien hjem som slakt.
Forrige gang lagene møttes var i andre serierunde, og da gjorde TIL mye riktig til tross for at det ble et 2-1- tap i Molde. Robert Taylor varta da opp med en fulltreffer som må være med i vurderinga når årets scoring i Elitserien skal kåres. Noe anna vil være helt uhørt. I det oppgjøret spilte TIL på seg masse sjøltilitt som var med på å legge grunnlag for en rekke med gode resultater. Nå kan Gutan legge til rette for ei god sesongavslutning med en god prestasjon mot Molde, men denne gangen behøver og ønsker vi oss at resultatet går i vår favør.

Foto: tek-tips.com

Forrige søndag viste TIL oppløftende spill i Skien og hadde fortjent å ta med poeng i bagasjen. I tillegg ble Simen Wangberg snytt for et soleklart straffespark etter trøyeholding, men ble snarere straffa av dommeren for å faktisk jobbe for ballen så lenge den var i spill. Det er noen dommerfeil som irriterer mer enn andre, og det å la være å blåse fordi noen er såpass sterke at de er stødig til tross for at skjorta står som et seil på en frisk dag på Spitsbergen er ikke riktig. Masta trenger ikke å knekke for at man skal reagere, for å si det sånn. Samtidig ser man spillere som får medhold når de skvetter avgårde av en flau bris, og sjelden eller aldri blir det gitt kort til den som jukser. Håpløst!
Det er som kjent full spisskrise i TIL. Runar Espejord har vært lenge ute med skade og har dermed ikke mer en 18 opptredener fra start. I tillegg ble Mushaga Bakenga langtidskadd i forrige kamp etter å ha scora i de to foregående. Slobodan Vuk er sendt ut på lån. Sannsynligvis kommer han aldri til å returnere, men det som hvertfall er helt sikkert er at TIL ikke kan hente han tilbake for å bidra i sesongens siste kamper. Det betyr sannsynligvis at Mikael Norø Ingebrigtsen, som har gjort sakene sine bra etter at han ble kjøpt tilbake, kommer til å bli brukt på topp. Samtidig kan Kent-Are Antonsen bli flytta lenger fram i banen, sånn som man lyktes så godt med mot Brann. I tillegg får man jo nå ei ekstra anledning til å la lagets yngre talenter få sjansen.

Foto: nordlys.no (Rune Stoltz Bertinussen/ NTB Scanpix)

Magnus Andersen viste en del gode tendenser sist og satte Odd- forsvaret på prøve flere ganger på vår venstre side. Han viste også riktig temperament etter at han hadde først blitt takla stygt når han serverte noen Finnmarksgloser og et rivende blikk til søringen som prøvde å tøffe seg til han. Dessverre ble øksfjordingen til dels hemma av å få ballen på feil fot, men jeg synes faktisk at de få gangene Magnus får sjansen viser han som regel at han fortsatt kan være en mann å satse på. Dersom han får muligheta oftere og litt bedre rammebetingelser kan han slå tilbake å bidra for TIL framover. Kanskje er det litt for optimistisk å tru på det, men man kan alltids håpe.
Det har vært en diskusjon om hvorvidt TIL på utrolig vis kan rykke ned etter høstens begredelige poengfangst. Min personlige kommentar til det har vært at vi ikke gjør det. Joda, tabellen viser klart at det har blitt bekymringsverdig kort avstand ned til flere av lagene som befinner seg i nedrykkstriden, men det er et stort MEN her. I de neste kampene skal nemlig Lillestrøm ut mot henholdsvis Bodø/Glimt og Strømsgodset. I tillegg møtes Stabæk og Strømsgodset i siste runde. Dermed må en del av disse lagene avgi poeng og i praksis betyr det at det må en trassig fyr som er dyktig til å gande til for at TIL ikke skal spille i Eliteserien i 2019. Det er tatt i betrakning av det finnes sånne typer dog enda godt at TIL kan fikse det sjøl, og en seier vil med 100% sikkerhet sikre kontrakten for Gutan.
La oss bare fikse biffen mot Molde sånn at vi kan se oppover på tabellen før de to avsluttende rundene. Kamprogramet viser at flere av lagene framfor oss fort kan avgi en del poeng og at det er muligheter for TIL å klatre. For at det skal skje er vi avhengige av at det kommer ei seiersrekke, så det er bare å møte opp på stadion for å gi Gutan full støtte.

Statistikk

TIL har hatt mange minnerike seiere mot Molde, men de siste sesongene har møringene vært ei tøff nøtt og på de siste seks oppjørene har det kun blit ett fattig poeng. Dermed må vi tilbake til hjemmekampen i 2015 for å finne forrige seier. Da sørga Kent-Are Antonsen og Marcus Hansson med hver sin scoring i første omgang for at det endte 2-0 til Gutan. Før det kom den forrige seieren i 2012 (cupen). Det er derfor vanskelig å argumentere mot at Molde har blitt en marerittmotstander for TIL, så det må vi få snudd.
Den totale statistikken viser at det i hjemmekampene har blitt ni seiere, sju uavgjorte og 13 tap (kilde: nifs.no). Det er høyst unormal statistikk for Gutan i egen by, og det er viktig at Molde blir vist at vi overhodet ikke aksepterer det.

Foto: nrk.no/troms (Svein Ove Ekornesvåg/ NTB SCANPIX)

Når det gjelder TIL sin statistikk mot Molde er det obligatorisk å dra fram 7-0- triumfen på bortebane i 1995. Scoringene ble signert av Tore Andre Flo (3), Bjørn Johansen (2), Sigurd Rushfeldt og Morten Pedersen. Ellers er det verdt å nevne at de røde og hvites første seier kom i 1988 når Tor Hadler Olsen satte inn oppjørets eneste scoring etter bare fem minutter foran drøyt 6000 tilskuere på Alfheim (kilde: statistikk.til.no).