Foto: ht.no (Tromsø IL)

Av: Adrian Bjørkan Pedersen 
Denne helga er Eliteserien i full gang igjen, og etter en ferie som forhåpentligvis har vært ei god oppladning før høsten tar Tromsø mot Mjøndalen med ambisjoner om en ny god opplevelse på Alfheim. August er ofte en måned som viser hva lagene kommer til å kjempe om til slutt, og det er ingen tvil om at det er viktig å plukke bra med poeng for å sette seg sjøl i en best mulig posisjon.

Lagene spilte 1-1 når de møttes i Nedre Eiker i slutten av april når Onni Valakari sørga for at Gutan kom tilbake i andreomgang etter at hjemmelaget hadde tatt ledelsen tidlig. Den kampen var jevnspilt og kunne ha bikka begge veier, og kunne TIL ha sikra seieren etter noen grisestore sjanser særlig på tampen. Christian Gauseth var pottesur og etterlyste drapsmenn etter oppgjøret, så får vi bare håpe at dommer Dag Vidar Hafsås finner fram det røde kortet dersom forsøk på det skulle finne sted, sjøl om tidligere erfaringer tyder på at han kanskje ikke gjør det. Ellers er det verdt å nevne at Tonny Brochmann, som scora for brunskjortene den gangen, ikke er tilgjengelig som følge av karantene. For ordens skyld er det ingen TIL- spillere som er suspenderte.

Vi må selvfølgelig ta med at det er store forventninger om at vi får en TIL- debutant denne søndagen. Som det ble bekrefta på mandag har Tromsø inngått en avtale med VIF om å låne Fitim Azemi ut sesongen. Dermed er forhåpentligvis mye av tomrommet i den posisjonen som har vært mest mangelfull dekt, og det er lov å ha trua på at Azemi fort setter inn sju eller åtte scoringer for laget i løpet de siste femten kampene. I tillegg er det sannsynlig at de andre offensive spillerne får bedre vilkår.

Når serien var halvspilt i fjor hadde TIL tatt 26 poeng. Sånn sett er man på etterskudd i år, men ettersom det har gått betydelig bedre i det siste peker pila i riktig retning. Dersom det fortsetter kan Gutan ha tatt flere poeng etter 30 runder i 2019 enn tilfellet var i 2018. Det burde være ei naturlig målsetning å gjøre det bedre i år enn i fjor, og da blir det viktig å få en god start etter ferien. Forhåpentligvis går TIL i riktig retning. Svaret får vi i løpet av de neste 15 kampene.

Mjøndalen er på si side en ordentlig uavgjortspesialist og har delt poengene hele sju ganger. Mye av grunnen til det er fire av de siste fem har endt med de har stått likt med sin motstander i målprotokollen, og det vil ikke overaske om de kommer nordover for å få med seg det ene poenget. De har tidligere vist seg å være vanskelige å bryte ned når de har kommet til Alfheim, og tida er overmoden for at Gutan skal ta en trepoenger mot dem.

Avspark er 18:00, og vi kan anbefale å møte opp på Isberget sin stampub NO24 for oppladning sammen med andre TIL- supportere i rødt og hvitt. Kampen vises på Eurosport Pluss dersom man skal se den hjemme, men vi oppfordrer selvfølgelig til å møte opp på Alfheim for å støtte Gutan til en best mulig start på høstsesongen.