Det nærmer seg ny kamp på Alfheim og denne ganger tar Gutan mot Lillestrøm i det som for TIL sin del forhåpentligvis er begynnelsen på ei ny rekke uten tap. Bortekampen mot Brann var skuffende, men det var minst like skuffende med uavgjort mot Kristiansund i forrige hjemmekamp. Det er viktig at det blir tatt tre poeng denne gangen for å opprettholde Fort Alfheim. Da er det gledelig at Gjermund Åsen er tilbake og klar for å gå rett inn i førstelleveren. Dessuten kan Gudmund Kongshavn komme til å være i aksjon på banen for første gang sida han ble skada etter fem minutter borte mot Stabæk for nesten en måned sida. Runar Espejord og Simen Wangberg vil etter alt å dømme også starte denne sjøl om de ikke var med til Alta i midtuka.

Foto: aftenposten.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix)

De siste ukene har virkelig vist hvor sårbare vi er uten nettopp Gjermund. Vi ble fantasiløse når han måtte av banen mot Kristiansund og har snubla oss videre etter ekstramonganger i de to cupkampene som har blitt spilt i denne perioden. TIL har rett og slett ikke vært flinke nok til å skape situasjoner på motstanderens banehalvdel, så det er absolutt kjærkomment at vår nummer 23 er tilbake på banen. Samtidig har det vært fornuftig av Simo Valakari å la 26- åringen få restaurere seg for å forhindre at han pådrar seg verre skade. Nå som Gutan er fulltallige igjen vil laget forhåpentligvis finne tilbake til scoringsformen som var så definerende for et par uker sida.  TIL kan fort komme til å bli det mestscorende laget i Eliteserien 2018. Det er det absolutt potensiale for. Det er enda mye forbedringspotensiale når det gjelder faktorer som stabilitet og det å være mentalt i stand til å handtere kampbildet når laget får kjørt seg, men når dette TIL- mannskapet sprudler er Gutan kapable til å skape massevis av trøbbel for hvilken som helst motstander.

Før:                                                Etter:

Thomas Lehne Olsen vender tilbake til 9000- byen med sin nye klubb. Hedmarkingen avslutta 2017 med å støtt og stadig sutre over hvor mye han ønska seg bort og ødela ettermælet sitt blant TIL- supportere med mediauttalelser. TIL har dog ikke tapt noe særlig på overgangen sportslig sett ettersom konkurransen om plass på laget har økt, og slanten som ble lagt i klubbkassa ved salget er uansett greiere å ha med seg videre. Dessuten har Runar Espejord scora mer enn han og Slobodan Vuk, som har spilt lite, står med like mange fulltreffere som Thomas som har starta samtlige av LSK sine kamper.

Foto: venstre; ringsaker-blad.no, høyre; h-a.no (begge gjennom NTB Scanpix)

Det gjenstår enda mye i prosessen som Simo Valakari tar laget gjennom, men det lukter krutt av det han og spillerne holder på med. Dermed har forventningene vokst og det er mye optimisme blant TIL- supporterne om dagen. Kamprogrammet i resten av mai måned er ikke til å skvette av, og Tromsø kommer til å plukke bra med poeng framover. Det tør undertegnede å garantere. Gutan er klare favoritter til å ta tre poeng i den kommende matchen og vil da legge til rette for at mai blir en god måned i likhet med april. Forrige måned tapte vi den første matchen før vi ble uslåelige i resten av kampene, og vi satser på at Gutan får til det samme nå. Vi krysser fingrene for at isbjørnene steller i stand en ny festdag også denne gangen så vi nok en gang får høre seiersbrøl etter kampen. Det er mye flott og lystig fuglekvitter om dagen, men vi trenger ikke å høre det fra kanarifansen.

Statistikk

Det er et velkjent fenomen at TIL bruker å slå Lillestrøm i Nordens Paris og like ofte taper på Åråsen, og det er faktisk så korrekt som det kan få blitt. Totalt har lagene i hjemme og bortekamper vunnet 24 ganger hver, mens 14 oppgjør har endt uavgjort. Det som dog enda ikke er tatt med i betraktninga da er den velkjente TIL- triumfen med knusende 4-1 i cupfinalen på Ullevål i 1986. Bedre trumfkort enn det får man ikke, så her snakker vi royal straight flush. De siste seks oppgjørene på Alfheim har endt med fem hjemeseiere og en uavgjort, og vi må tilbake til 2008 for å finne forrige gang Gutan gikk på et nederlag på eget gress mot Lillestrøm. Kampen i 2o12 fortjener å bli trekt fram ettersom de røde og hvite gikk amok og smadra laget fra romerike med hele 5-1. Fredrik Björck åpna scoringsballet med den første av sine to scoringer den dagen. Zdenek Ondrasek fant også veien til nettmaskene to ganger, mens Thomas Kind Bendiksen også ville være med på moroa og fikk en fulltreffer (kilde: nifs.no). Gutan har vunnet tre av de siste fire oppgjørene lagene har møttes i seriespill. I 2016 ble det 4-2 på Åråsen og tre poeng med i bagasjen nordover. De siste to kampene På Alfheim har begge endt med 2-1 til TIL. I fjor satte Magnar Ødegaard inn TIL sitt andre mål med ræva, så får vi se om han kan notere seg for ny fulltreffer i år enten det er med den eller «hauet».