Av Adrian Bjørkan Pedersen

Foto: nordlys.no (Astrid Pedersen)

Det er duka for det tradisjonelle 16. mai- oppgjøret når Tromsø tar mot Bodø/Glimt til dyst på Alfheim.

I år har det vært mye snakk om resultatene, eller mer korrekt mangelen på resultater for TIL sin del i ukene inn mot fotballens nasjonaldag, men det er en kjent sak at form stort sett ikke betyr en dritt i oppgjør som dette. La oss derfor snu på flisa. Dette kan være kampen som snur sesongen for begge lag sin del. Dette kan være runden TIL tar de første tre poengene hjemme på Alfheim. Kanskje snur det fullstendig for Glimt og at de nå begynner å tape kampene sine. Det vil ikke være noe nytt om de plutselig kollapser.
Mye har vært sagt og skrevet om hva som ikke har fungert for TIL de siste ukene, av undertegnede inkludert, men tross alt er det også noen ting som har gått i riktig retning. For eksempel har førsteomgangene blitt bedre og bedre. Mot Brann og Kristiansund stod det 0-0 til pause. Det var ikke tilfeldig at det var de to første seriekampene Gutan ikke lå under til pause, for spillemessig var det klart steg i riktig retning. Mot Odd leda TIL til pause. Heller ikke da var det tilfeldig. Et par minutter før Runar Espejord ga oss sa jeg til vår sjef Alf Edvard Masternes at nå mobiliserer Gutan en sluttspurt og scorer før pause.
Så nei, alt er ikke piss for TIL om dagen. Legg til at vi forhåpentligvis er i ferd med å få flere spillere som hittil har spilt lite i gang. Magnus Andersen gjorde en god kamp sist. Det samme gjorde Oliver Kjærgaard, som fulgte opp den gode cupkampen mot Norild og i min bok var TIL sin beste spiller mot Odd. Legg til at Runar Espejord fant formen formen med en gang han var spilleklar og gir laget et voldsomt løft når han er på banen. Ellers rapporteres det at Mushaga Bakenga skal være klar til møtet med Glimt, så får tida vise om han kan bidra.
Jeg er fortsatt klar på at TIL må begynne å spille bedre enn hva tilfellet har vært for at laget skal begynne å vinne kamper igjen og plukke nok poeng. Det er nemlig lite tilfeldigheter som gjør man ligger sist på tabellen. Vi må ikke narre oss til å tru at det går over av seg sjøl. Eliteserien er inne i en viktig fase med mange poeng å spille om. Mye kan defineres i løpet av denne perioden og grepene må bli tatt her og nå.
I skrivende stund er flere av øverste sakene på nordlys.no sin TIL- side mye dominert av bekymring. Det er det mulig å både forstå og akseptere. – TILs største risiko nå er slett ikke at folk blir sinte og forbanna. Det som i mine øyne er i ferd med å skje, og som oppmøtet på Alfheim mot Odd gjenspeilet, er at likegyldigheten begynner å bre seg. Får den vokse, kommer ikke dette til å snu. Det skriver Anders Mo Hanssen, og han har selvfølgelig rett i det.
Samtidig er vår oppgave som supportere å møte opp på Alfheim for å støtte laget. Vi må vise Gutan at vi fortsatt bryr oss og at vi elsker klubben uavhengig av tabellsituasjon. Det er ofte i stunder som dette at supporternes kraft kommer mest til syne dersom man med sang og rop klarer å overføre en fandenivoldsk energi til de som representerer klubben ute på banen. Spillerne ønsker å få det til, men de behøver vår hjelp for å klare det.
Til denne 16. mai- kampen blir det delt ut sangark der man finner en del i større eller mindre grad nye sanger. Min oppfordring er å bruke stemmene sine for å heie fram TIL. Når alt kommer til alt er vi alle enige om en ting og det er at vi ønsker at Gutan fillerister lillebror og at de tre poengene blir værende i Nordens Paris, og la meg gjenta at dette kan være kampen der sesongen snur for begge lagene.
TIL har vunnet 16. mai- kampen to år på rad. Forleden år vant Gutan 2-1 borte mot Rosenborg, mens Runar Espejord altså satte inn oppgjørets eneste scoring på Aspmyra i fjor. Endelig er det igjen duka for hjemmekamp på Alfheim på fotballens nasjonaldag.
Isberget arrangerer som vanlig forspill på vår stampub NO24, og denne gangen vil det på toppen av det hele være grilling av hvalkjøtt, hamburgere og pølser på menyen. Er man medlem og viser fram medlemskort er maten gratis. Andre kan også spise, men må belage seg på å betale. Sjekk ut https://isberget.no/no-24-er-isbergets-samlingssted-i-tromso for nærmere informasjon om avtalen med NO24. Det går gratis buss til Alfheim med avgang 40 og 20 minutter før avspark. Kampen kan også bli sett på Eurosport pluss, men vi oppfordrer til å møte opp på Alfheim dersom man ikke har rimelige grunner som gjør det vanskelig eller umulig. De fleste har også en opptaksfunksjon som gjør det mulig å se kampen eller hvertfall interessante situasjoner når man kommer hjem.
Billetter kan kjøpes via https://www.til.no/billetter/billettinformasjon