Denne mandagen spiller TIL for andre gang på rad den avsluttende runden i Eliteserien. Gutan skal forsøke å sikre den første seieren på Alfheim sida 1. juli og plukke tre poeng poeng som vil være viktige for å forhindre at man havner i bunnstriden for hundrede år på rad. Det har blitt situasjonen etter den flotte vårsesongen når mange av oss drømte om europacupplass i 2019. Det er nå ei fjern virkelighet. Situasjonen er langt mer betent og dermed må TIL fortsatt plukke en del poeng for å ikke rykke ned. Det er kun sju serierunder igjen og man skjønner at poengene må komme så fort som mulig. Da kreves det at flere finner tilbake til det som bor i dem. Spillere som Gjermund Åsen, Daniel Berntsen og Lasse Nilsen med flere har et meget høyt øverste nivå. Det må de begynne vise igjen og det er viktig at disse typene med kvaliteter til å bikke kampene i vår favør viser mer stabilitet framover.

Foto: dagbladet.no/sport (Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Da er det det med tidligere kamper friskt i minne kanskje like greit at TIL tar mot en motstander som ligger høyt på tabellen. Gutan er som regel best mot god motstand. Brann har riktignok satt seg i en vanskelig situasjon i forhold til seriemesterskapet som de innkaserte allerede etter et par kamper, men ligger fortsatt på andreplass. Det passer også bra at de er i en situasjon der uavgjort ikke er godt nok for dem, all den tid disse uavgjortspesialistene er de verste lagene før TIL å møte.

Det er vel ingen underdrivelse å si at hele Alfheim forventer å se et mer skuddvillig Tromsø i mandagens oppgjør. Veldig ofter se man at Gutan kommer til skuddposisjon fra 15-20 meter, men heller enn å avslutte velger å slå ei kortpasning og stort sett ender det opp med at laget før eller seinere går seg fast. Til og med Robert Taylor som tidligere klinka til på alt mulig og ofte bare var centimetere unna scoring har i det siste blitt mer forsiktig framfor mål. Vi er ikke så gode at vi kan basere hver scoring på å komme aleine med keeper eller foran åpent mål, så vær så snill og prøv da hvertfall. Kanskje man rett og slett burde vist en video til spillergruppa med en del av scoringene som kom tidligere i sesongen, og i tillegg kjørt en spesial med scoringer av tidligere spillere.

Mikael Norø Ingebrigtsen fortjener å trekkes fram for sin innsats etter at han kom tilbake. Han har vist villighet til å jage ballen i større grad enn mange andre og har vært skuddvillig. Riktignok er han ikke den som har mest kraft i skuddfoten og han er mer eller mindre avhengig av å komme nærme mål for at det skal bli farlig, men han prøver i alle fall i situasjoner der andre ikke ville ha gjort det. Personlig har jeg blitt litt mindre skeptisk til at han kom tilbake enn jeg var når han ble henta hjem, og om han har lagt fra seg furtinga som gjorde at han reiste til Gøteborg så kan han være verdigfull for TIL.

Det er som kjent en defensivt anlagt motstander som venter for TIL, og med 21 baklengs sålangt har Brann vært det nest gjerrigste laget i Elitserien i år (kilde: altomfotball.no). Østerriske Samuel Sahin-Radlinger vokta målet i samtlige kamper fram til forrige helg, men har blitt operert og TV2 melder at han heller ikke klar til denne. Dermed er  det muligheter for Gutan til å utnytte at bortelaget må stille med sin reservekeeper som sannsynligvis blir 19- årige Markus Pettersen. Vi er dog mer opptatt av en tenåring som kan være aktuell for å spille for TIL i den kommende kampen.18- årige Sigurd Grønli spilte denne lørdagen for G19- laget og noterte seg for to scoringer når de feide Start hele veien tilbake til sørlandet med 5-0. Senjaværingen har vist ferdigheter hver gang han har fått muligheta på førstelaget, og det er kun et spørsmål om tid før han er i førstelleveren. Når Runar Espejord har mista flere kamper har Gutan mista mye av brodden man hadde i angrep tidligere i sesongen, og Mushaga Bakenga har på si side vært vaksinert mot å finne veien til nettmaskene. Dermed kan det være et jo før jo heller for å gi Sigurd tillit.

Foto: nordlys.no

Dette er en kamp som er meget viktig for begge lag. TIL er desperate etter å ta tre poeng som kan legge til rette for ei god avslutning på sesongen. Det  er fortsatt gode muligheter for å komme på ei tabellplasering godt inne på øvre halvdel. Det snur som kjent fort i Eliteserien. Så er vi mange som lurer på hvorfor Gutan bestandig må gjøre det så vanskelig for seg sjøl, men nå må de se framover og få skuta på rett kjøl igjen. For Brann sin del handler det også om å ta tre poeng og de har selvfølgelig fått blod på tann etter at Rosenborg tapte for Molde og dermed kan bergenserne gi seg sjøl bedre forutsetninger enn de har hatt i det siste. Det driter dog vi i. Vårt ansvar blir å gi Gutan den støtta de trenger for å klatre på tabellen, og etter helgas resultater er det klart at vi med seier passerer Sarpsborg og Kristansund på tabellen, samt skaffer ei luke på seks poeng ned til Glimt.
Det er med andre ord mye å spille om, så det er bare å møte opp for å hjelpe Gutan til seier mot Ruben «kun TIL er aktuelt i Norge» Yttergård Jensen og resten av Brann. Alfheim kommer med flomlysene sine til å lyse opp i høstmørket, og ettersom det er kaldt og friskt i lufta ligger alt til rette for tradisjonell og god stemning. Kampstart er klokka 19:00 for de som trenger å opplyses om det.

Statistikk

Det er ikke å dra det en meter for langt å si at lagene tradisjonelt har stått jevnt mot hverandre i seriekamper. Både TIL og Brann har nemlig 21 seiere hver og 16 ganger har det blitt uavgjort. Hjemme i 9000- byen står TIL med  15 seiere, åtte uavgjorte og seks tap.

Den jevne statistikken har fortsatt i de foregående sesongene. I fjor ble det 1-1 på Alfheim i serieåpninga og 2-2 i Bergen i seriavslutninga. Forledenår vant begge lagene hver sin hjemmekamp med 1-0. Sist lagene møttes før det var i 2013 og da ble det også seier hjemme og tap borte. TIL vant dog begge kampene i 2012 med 2-0. Både på Alfheim og i Bergen var det Zdenek Ondrasek som satte inn begge kampens scoringer.

Foto: til.no

Som TIL- patrioter legger vi selvfølgelig til at Gutan har best målforskjell (81-74) og i 2003 vant det eneste innbyrdes cupoppgjøret når Morten Gamst Pedersen satte inn kampens eneste scoring i fjerde runde (kilde: nifs.no).

TIL sin første seier mot Brann kom i 1988 når scoringer av Lars Espejord og Sigmund Forfang sikra 2-0 foran drøyt 5 000 supportere på Alfheim (kilde: til.no).