Av Adrian Bjørkan Pedersen

Foto: aftenbladet.no (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

Denne søndagen er det endelig hjemmekamp igjen, og det er en klassiker i norsk fotball som venter når Tromsø tar mot Brann på Alfheim.
Gutan ligger for øyeblikket et poeng bak den kommende motstanderen på tabellen, og dermed vil TIL passere bergenserne med seier.  Forhåpentligvis får vi se at de røde og hvite går offensivt ut for å legge press på bortelaget. Da kan fort dette bli en typisk Alheim- kamp der gjestene blir kjørt ordentlig svimle.
Til tider har vi fått se ordentlig flott angrepsfotball denne sesongen og når Gutan holder hodene kalde og er trygge i pasningspillet viser de at de er meget kapable til å rett og slett ryste motstanderne. Alle som så kampen mot Mjøndalen fikk med seg den panikken som bredte seg hos brunskjortene de siste 20 minuttene, og Vegard Hansen ble mer svett av det enn av sola. Fortsetter TIL på den måten og i tillegg luker vekk defensivt rusk så kommer dette her til å bli veldig bra.

Jeg føler meg faktisk helt trygg på at det blir tre poeng mot Brann dersom TIL treffer på to punkter. Det ene er at Gutan må ha det rette energinivået. De må spille med intensitet samtidig som de ikke må stresse for mye heller. På akkurat det punktet synes jeg laget har variert voldsomt i de første kampene, men når de først treffer der hamler de opp med motstanderne. Det andre er at TIL må våge å spille sitt spill uavhengig av kampbilde og stilling. Ideelt sett legger Gutan et voldsomt press på Brann fra start av, og det kan absolutt skje, men dersom bergenserne er kompakte blir det fort sånn at man må variere mellom kjappe overganger og possession for å bryte dem ned. Da er det viktig at det ikke er Brann som får diktere hvordan TIL skal angripe.

Simo Valakaris forsvarslinje har tatt form i den forstand at man ser hvem som blir prioritert i førstelleveren og Juha Pirinen, Simen Wangberg og Anders Jenssen er de som hvertfall kan bli ansett for å være faste. Personlig mener jeg at «Piri» har fått litt ufortjent tyn i media. Straffesparket mot han sist var sjitbillig og han ser ut til å ha noe over seg til tross for en del rufs. La fyren få noen kamper på seg og mulighet til å tilpasse seg, så kan man gjøre seg opp ei mening da. Med det sagt så ser man jo at helheta ikke har vært god nok fra noen enda og det er ikke tilfeldig at laget enda ikke har holdt nullen. De baklengsmålene som har kommet har nemlig vært unødvendige og det føles som at de fleste av dem kunne og burde vært unngått, så der er det helt klart noe å rette opp i, og forhåpentligvis har det blitt prioritert på trening denne uka.

Forrige søndag var Runar Espejord på banen for første gang i 2019 når han kom inn etter 83 minutter, og han bidro umiddelbart. Nei, han kom ikke til noen målsjanser sjøl, men det tok 0,1 sekund før Mjøndalen satte dobbeltmarkering på han. Dermed skapte han masse rom og bidro til at TIL var såpass nære scoring på tampen av oppgjøret. Det skal bli interessant å se når motstanderne blir tvunget til å slippe dobbeltmarkeringa av Runar for da begynner han fort å score. Ellers tar jo vi som supportere glatt mot det rommet han skaper for laget, og det er bare å forvente at Runar på en eller anna måte kommer til å skape trøbbel for Brann.
Jostein Gundersen og Mushaga Bakenga er fremdeles utilgjengelige med sine skader for de som eventuelt er usikker på det.
Ellers så må Ruben Yttergaard Jensen og Ruben Kristiansen være forbedredte på piping også denne gangen. Det skal ikke være enkelt å ikke ha vært ærlige med TIL og lagets supportere, og vi så jo effekten det hadde på førstnevnte som var den eneste av de to som spilte oppgjøret på Alfheim i fjor høst.

Kampen ser du best på Alfheim og avspark er 18:00. Som vanlig har Isberget oppladning på vår stampub NO24, og du finner informasjon om rabatter osv her: https://isberget.no/no-24-er-isbergets-samlingssted-i-tromso/. Åpning er 12:00.  Supporterklubbens forspill begynner 15:00.
Informasjon om sesongkort og kampbillett finner du her: https://www.til.no/billetter/billettinformasjon.
Dere som er i Oslo- området kan se oppgjøret på vår stampub i sør, Tordenskiold.
Hjemme i egen stue er det å finne Eurosport Pluss 1 med fjernkontrollen som gjelder. Sendinga begynner 17:50, så da må du ha pølsene klar for å få med deg intervjuene før avspark.