Det nærmer seg igjen slaget om Nord-Norge. Dette er naturligvis en av de kampene man først leiter etter og krysser av når terminlista for en ny sesong kommer. Det vil si i alle fall så lenge både Tromsø og Bodø/ Glimt spiller i den øverste divisjonen. Potensielt sett kan en TIL- seier denne gangen være et sterkt bidrag for at lillebror i nord atter en gang må ta turen ned på nest øverste nivå.

Denne helga kan vi glemme at TIL har tapt fire strake kamper og dermed falt ned til en åttendeplass, som tabellsituasjon før disse kampene tatt i betraktning, er skuffende. Form har nemlig ofte liten betydning i lokaloppgjør. Alt handler om å slå erkerivalen og ha retten til å skryte etterpå, og en seier her vil gi Gutan et vanvittig løft før resten av høstsesongen.                                                                                                                                                              Foto: til.no

Man skal ikke undervurdere betydninga av å ha lokale spillere som har vokst opp med å lære hvor viktig denne kampen er. Selvfølgelig skjønner alle spillerne som skal i aksjon det, men det er viktig å ha typer som Runar Espejord med flere som har vokst opp med dette som kan formidle det til de andre både på og av banen. Nå er det lite som tyder på at Runar spiller fra start denne gangen ettersom skaden har holdt han igjen, men om TIL trenger scoring i andreomgang kan vi være rimelig sikre på at matchvinneren på Aspmyra vil være innvolvert også denne gangen, og vår nummer 30 har tidligere vist at han kan komme inn fra benken og bruke kort tid på å finne veien til nettmaskene.

En avgjørende faktor vil være at spillerne klarer å kontrollere følelsene sine. Gutan er selvfølgelig bevisste på at de spiller for spiller er det beste laget, og de veit at så lenge de klarer å gå til kampen med det rette fokuset så kommer de normalt sett til å slå Glimt. I 16. mai- kampen på Aspmyra fikk spillerne kampen i sitt spor og man kunne se den ekstra boosten de fikk av å føle at det var de som styrte det som skjedde på banen, sjøl når Glimt forsøkte å etablere press i andreomgang. Det blir viktig at man nok en gang klarer å treffe med det rette tenningsnivået. Man skal la det gå noen jævler i seg og man skal gi juling i denne typen kamper, og da er det viktig at man samtidig evner å holde riktig fokus.

Foto: bt.no/100Sport (Jon Olav Nesvold, Bildbyrån Norway

Det skal heller ikke undervurdes hvor viktig det er å ha en trener med x- faktor, og her er Simo Valakari unektelig viktig for TIL. Vår finske lagleder har en karisma som få eller ingen andre trenere i Eliteserien kan vise til. Han er engasjert og forsøker etter beste evne å påvirke kampen fra sidelinja. Før det må man dog treffe med inngangen til matchen, og gjør man ikke det blir det som regel vanskelig å snu det. De røde og hvite traff best på inngangen og var det mest tilpasningsdyktige laget 16. mai, og mye av grunnen til at det ble tre poeng lå i de to aspektene.
I disse kampene som ofte har høy intensitet er det essensielt at man har noen på banen som er i stand til å piske de andre opp ute på gressmatta. Kent-Are Antonsen er flink til det. Til tross for at balsfjordingen ikke har blitt eldre enn 23 år framstår han mange ganger som en leder på banen og er villig til trøkke godt til i tacklingene. Med den holdninga inspirerer man ofte medspillerne sine til å gi jernet og man får en ekstra «go» i laget. Så fortjener Christian Landu Landu å bli trukket fram som en som går i manesjen i oppheta situasjoner, og sist TIL møtte Glimt viste han hvor innbitt han kan være. I tillegg er dagsformen til Jostein Gundersen, Magnar Ødegaard og Simen Wangberg bestandig en nøkkel for å opprettholde den defensive strukturen.
Jeg sitter med en god følelse for at det blir TIL- seier. Styrkeforholdet har i løpet av de siste par årene mer og mer normalisert seg, og da skal Glimt fort få kjenne på at det ikke er enkelt å være lillebror.  Samtidig er lokaloppgjør uforutsigbare og vanskelige å spå utfallet av, så nervene har i løpet av denne uka som vanlig helt klart forberedt seg 90 minutter pluss tillegg.
Vår jobb som suppotere blir å holde trykket oppe før, under og også etter kampen uavhengig av hvordan spillet utfaller seg underveis. De morsomste fotballkampene blir gjenspeilt i et spetakkel på stadion, og det er i stunder som dette at ærverdige Alfheim kommer i sitt rette ess. Man trenger ikke be TIL- fans om å åpne kjeften når slaget om Nord Norge spilles, og det kommer til å koke i 9000- byen gjennom denne lørdagen.

Statistikk

Tromsø har bevist maktforholdet mellom klubbene når lagene har møttes innbyrdes. I Nordens Paris har det blitt ni seiere , åtte uavgjorte og fire tap. På Aspmyra har det også blitt ni seiere, samt to uavgjorte og åtte tap. Så legger vi naturligvis til cupfinalen i 1996 og dermed har det totalt blitt 19 seiere, 10 uavgjorte og 12 tap, og det er nok til å gi en klar bekreftelse på hvem som er storebror i nord (kilde: nifs.no).

Det mest målrike oppgjøret mellom lagene kom i 16. mai- kampen i 1998, som endte med spinville 4-4. Stein Berg Johansen, Rune Lange (2) og Marko Tuomela sørga for TIL sine scoringer i en kamp Gutan, til tross for å være det styrende laget, gjentatte ganger måtte kjempe for å komme tilbake.

Foto: itromso.no/100Sport (Ann Sissel Jenssen)

TIL har mulighet til å vinne begge serieoppgjørene mot Glimt for første gang på 18 år. Sist det skjedde var i 2000 når de røde og hvite vant 4-1 både på Alfheim og Aspmyra. På Alfheim fant debutant Rune Berger og Tryggvi Gudmundson veien til nettmaskene to ganger hver, og sørga dermed for storseier foran drøyt 4000 tilskuere.
Det ble altså samme de sifrene i «returoppgjøret», som ble spilt foran knapt 2500, ettersom scoringer av Thomas Hafstad, Tryggvi Gudmundson, Morten Gamst Pedersen og Abdulaye M’Baye snudde kampen, som altså nok en gang endte med utklassing (kilde: til.no).
En eventuell dobbeltriumf i serien vil være den fjerde i historien for TIL sin del. I tillegg til i 2000 så har det tidligere også skjedd i 1999 og 1996. Glimt har aldri oppnådd det samme.