Av: Adrian Bjørkan Pedersen

Foto: til.no

Det er atter en gang klart for Slaget om Nord Norge. TIL har aldri vært klarere underdogs før et møte med erkerivalen fra samme landsdel som oss sjøl. Flyplassen i den vesle byen i Salten er «dekorert» med bannere som er klare stikk retta mot TIL og vår egen by Tromsø. En konsekvens av at de (som vi ikke nevner med navn her) så lenge man kan huske har levd i skyggen av de røde og hvite og 9000- byen. De er klare for å tømme all sin frustrasjon på Gutan, Isberget og alt som har med Nord Norges hovedstad å gjøre. For Tromsø er fortsatt Nord Norges hovedstad, og TIL er fortsatt Nord Norges fotballstolthet. Derom er det ingen tvil. Riktignok kommer de gule til å få en bedre sesong i Eliteserien i år med mindre de tar kun ett poeng og TIL vinner resten av kampene (det hadde vært noe). Likevel blir de ikke storebror bare fordi de for en svært sjelden gangs skyld klarer å gi sin langt større storebror juling i form av høyere tabellplassering.
De klare stikkene burde være sterkt motiverende for Gutan for å slå tilbake. De burde gå til kampen som en såra og blødende isbjørn som er drittlei av gribbene fra sør som flakser rundt og terger. De burde bite vilt fra seg og la et nederlag være totalt uaktuelt. De burde bruke all den energien supporterne gir til å vise en ting, at dette her det finner vi oss faen ikke i.

La oss håpe at TIL igjen kan vise seg bedre enn Bod… *sensur* akkurat denne søndagen, sjøl om vi sålangt i år ikke har hatt et lag som har vært i nærheta av å være like gode om vi skal være ærlige, og det må vi jo nesten være. Akkurat denne søndagen kan nemlig TIL være best igjen. Det handler mye om å ha dagen og riktig innstilling. I denne typen kamper kan nemlig det noen ganger være vel så avgjørende som kvalitet på førstelleveren og innbytterne.

Jeg kunne ha skrevet mye om hvor forbanna jeg var etter det ydmykende tapet mot Godset på Alfheim forrige søndag, og om hvor fortvilende det var å se at motivasjonen til spillerne ikke var god nok, bare fordi motstanderen ikke var spektakulær nok, til tross for at det var en nøkkelkamp. Det finnes nemlig ingen anna forklaring. Igjen og igjen ser man at spillerne gjør det bedre og er betydelig mer påskrudde og skjerpa i oppgjør mot topplag og lignende. Det er det samme år etter år, og noe som det må ryddes opp til. Det er ikke tilgivelig rett og slett. Det burde uansett ikke stå på motivasjonen til Slaget om Nord Norge, men det er et holdningsproblem i TIL som det må bli tatt tak i.

Simo Valakari er kjent med problemet, og det er en god ting at vi har en trener som er villig til å møte supportere å uttale at dette gjør han forbanna. For at problemet skal løses må vi nemlig ha en skalle som er villig til å stå i det og våger å konfrontere spillerne. Bård Flovik gjorde det ikke. Steinar Nilsen gjorde det og fikk sparken på kontroversielt vis. Så lenge TIL sliter vil det være en diskusjon om treneren, men at vi har en trener som våger å ta tak i et holdningsproblem i spillergruppa burde ikke være opp til diskusjon at det er bra for klubben.

Det skal dog som sagt ikke stå på motivasjonen til Gutan når de gule står på motsatt banehalvdel. Gledelig nok er krigeren Fitim Azemi tilbake etter å ha rista av seg sjukdommen som holdt han ute forrige søndag. Han har vært i trening sida midten av uka og er dermed fit for fight igjen. Fitim har spilt dette oppgjøret ved fire anledninger tildigere, men da har han representert feil lag og har enda ikke gjort mål i disse kampene. Nå har han dog funnet seg godt til rette i riktig klubb, og da vil jo dette definitivt være en passelig stund å score i lokaloppgjøret.

Avspark er 20:00 denne gangen. For en sjelden gangs skyld er det noe spennende å gjøre på i en ellers traust by, nemlig å støtte TIL, og det kommer helt sikkert til å bli bra trøkk på bortefeltet på myra. Ellers er det TV Norge som viser kampen på fjernsynskassa ettersom dette er rundens hovedkamp, og du kan selvfølgelig se oppgjøret sammen med Isberget på vår stampub No. 24.