Søndag klokka 18:00 skal Tromsø i aksjon i pølse i vaffel- fylket når Gutan skal spille borte mot Sarpsborg i Østfold. Nok en gang står det mye på spill og Gutan har mulighet til å snike seg forbi den kommende motstanderen på tabellen. Da må det tre poeng til for at det skal skje denne søndagen. Det som hvertfall er sikkert er at TIL har brukbar kontakt med lagene på medaljeplassene etter den sterke 2-1- seieren mot Rosenborg.
De 20 poengene som de røde og hvite har tatt så langt gjør nemlig at det kun er to poeng opp til VIF og Sarpsborg og fire poeng til Haugesund og Rosenborg på plassene forran. Da sier det seg sjøl at man vil klatre på tabellen dersom man sikrer seg ei god rekke med resultater. Før forrige seriekamp skrev undetergnede at TIL stort sett har fått poeng som fortjent. Jeg mener også at Gutan stort sett tar poeng som forventa dersom man ser bort fra ei klønete serieåpning og en liten formdupp mot LSK og Kristiansund. Samtidig som Fort Alfheim er mer og mer tilbake ligger også en nøkkelfaktor i å sikre resultater borte, og Gutan har vist spill på mostanders gress som tyder på at det kan skje oftere.
Foto: smaalenene.no (Jon Olav Nesvold, NTP scanpix)
Det er to formsterke lag som møtes. TIL har vunnet tre av de fire siste serieoppgjørene mot Glimt borte (1-0), Vålerenga hjemme (3-0) og Rosenborg hjemme (2-1). I 1-0- tapet borte mot Haugesund var Gutan også det klart beste laget reint spillemessig, så det er så absolutt veldig gode tendenser. Sarpsborg tapte på sin side borte mot Ranheim sist, men vant til gjengjeld de fire foregående før det mot Godset borte (2-1), Start hjemme (4-0), Sandefjord borte (1-0) og Stabæk hjemme (4-2) (kilde: altomfotball.no). Det er dermed to lag som veit at de må ta hverandre på alvor ettersom dette fort blir en tøff kamp for begge.
Derfor passer det så bra å møte Sarpsborg nettopp nå. En motstander som ligger like over oss på tabellen, men samtidig er følelsen at TIL på en god dag er bedre enn østfoldingene på en god dag for demmes del. Det er mulig det er litt naivt å tenke sånn, men Gutan ser ut til å være i stand til hva som helst i Eliteserien når dagsformen treffer. Nettopp det å ha tru på egne ferdigheter er noe som Simo Valakari har innført i dette mannskapet, og dermed reiser spillerne sørover som sultne isbjørner som er klare til å forsyne seg. TIL har vært flinke til å vinne viktige kamper mot lag man kjemper om tabellplassering mot tidligere i sesongen, så la oss håpe at det fortsetter.
Gjermund Åsen er sannsynligvis fit for fight og er forventa å spille mot Sarpsborg. Det samme skadeproblemet har kommet og gått for trønderen, men vi får håpe han holder seg kampklar framover. Når det Gjelder Magnar Ødegaard er det mer usikkert om han er tilbake og dermed rekker å møte sin tidligere klubb denne gangen.
Robert Taylor har vist mye glimrende spill etter at han ble henta til TIL, og ikke minst har 23- åringen fra Kuopio vært meget god i det siste. Han tøffer opp og ned høyresida på en måte som gjør at det for alvor må vurderes å innføre toglinje til Tromsø. Han har også mye krutt i skuddfoten, så når den siktes litt mer inn kan det fort bety en god del scoringer. Mye tyder på at Robert i løpet av de neste par ukene vil bli tilbydd en permanent avtale ettersom klubben har sikra opsjon på det, og finlenderen uttaler også sjøl at at han trives og vil være med videre.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)
Sarpsborg har på si side to dansker på topp som man må se opp for. Med fire scoringer hver er Ronnie Schwartz og Patrick Mortensen de som har scora flest for de blåkledde (kilde: altomfotball.no). TIL har uansett nylig hatt gode erfaringer mot dansker som ikke kom med i de paddeflates VM- tropp. Det er greit å gi og ta, så der fikk de som kalte nordmenn for fjellaper den tilbake.
Isbergets avdeling på østlandet har satt opp buss fra Oslo til kampen, med mulighet for påstigning underveis. Som vanlig kommer det til å reise lojale supportere for å lage god stemning og støtte Gutan. Det er mange som bruker mye tid på å reise rundt for å backe opp laget og fortjener skryt for det. Kanskje kan det være til inspirasjon for en del Alfheim- gjengere å støtte Gutan like mye i motgang som i medgang.

Statistikk

Lagene har spilt sammen i den øverste divisjonen ved fem anledninger. Første gang var i 2011 og i bortekampen på høsten tok Gutan en viktig 2-0- seier etter scoringer av Mostafa Abdellaoue og Steffen Nystrøm. TIL kjempa i toppen av Tippeligaen og de tre poengene var viktige å ha med seg i tetstriden.
I 2013 og 2015 ble det tap i bortekampene, før TIL har tatt med poeng i bagasjen nordover de siste par sesongene.
Forledenår endte det 2-2 og i fjor ble det 1-1. 2-2- seieren forledenår ga Gutan full kontroll i bunnstriden som endte med at kontrakta for videre spill på øverste nivå ble sikra i den kommende serieavslutninga på Alfheim.
Fjorårets 1-1 innleda ei sterk uke på bortebane ettersom det ble fulgt opp av å slå Rosenborg 2-1 i 16. mai- oppgjøret tre dager seinere. (Kilde: nifs.no).

Isberget har busstilbud fra Oslo (se egen sak). Kampen vises på Eurosport Norge. For de som er i Tromsø viser No.24 kampen.