Da er det plutselig kampdag igjen. Det er ikke ofte Tromsø spiller fredagskamper. Blir det seier er det fredagsunderholdning av beste sort. Skulle det derimot bli tap, vel det vil vi helst ikke snakke om. Etter en sterk periode med tre strake seiere (2-1 hjemme mot Rosenborg, 3-2 borte mot Sarpsborg og 2-1 hjemme mot Odd), har Gutan i de to siste måtte gå slukøra av banen etter å ha tapt 2-1 borte mot Rosenborg og med samme sifre hjemme mot Haugesund.
Det er dog kun fire poeng til fjerdeplassen som gir deltagelse i Europaligaen, så det er på ingen måte grunn til å henge med hodet. Her gjelder det bare å se framover. Det er også Gudmund Kongshavn krystallklar på i intervju med Nordlys. -Begynner vi først å vinne kan vi få mange seiere på rad. Det har vi sett… Denne ligaen er såpass jevn at det ikke skal så mye til. Gudmund har selvfølgelig helt rett i det, så det er bare å gi jernet i de siste 13 kampene av sesongen.

Foto: nye-troms.no/sport (Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix)

Utangspunktet for denne høsten er langt mer positiv enn hva som var tilfellet for ett år sida når vi gikk med hjertene i halsen og bekymra oss over en nedrykkstrid som føltes som om den hadde vart i hundreogførti år. Takket være mye nedlagt jobb kan vi derimot nå se fram til en høst der vi fort kjemper om bronsemedalje, og det er jo verdt å nevne at TIL ofte er ekstra gode i siste del av sesongen.
I forrige kamp fikk Magnus en etterlengta plass i førstelleveren. Han responderte med en del friske initatitiv og noterte seg også for scoring. Dermed tar han med seg en god følelse i bagasjen, og det kan vise seg å være nyttig ettersom man ikke veit om Robert Taylor blir klar etter å ha slitt med sjukdom i kroppen.

Det ble en riktig så fin dag for de røde og hvite når lagene møttes på Alfheim 22. april. Gutan leverte en strålende førsteomgang og to scoringer av Runar Espejord, en av Kent-Are Antonsen og en av Daniel Berntsen gjorde at det stod 4-1 til pause. Det ble ikke flere scoringer etter hvilen, men vi kunne uansett rusle fornøyde fra stadion etter sprudlende angrepsfotball, full kontroll og storseier.

Dagens motstander står i sterk kontrast til vår egen tabellsituasjon. Med kun en seier og fire uavgjorte ligger vestfoldingene soleklart sist på tabellen med sine sju fattige poeng og -22 i måforskjellen (kilde: altomfotball.no). Elendigheta har ikke sett ut til å ha noen ende og klubbens styre har vært omstridt ettersom de skal ha blanda seg inn i sporstlige aspekter som formasjon. Magnus Powel fikk sparken fra trenerjobben tidlig i sesongen uten at det ser ut til å ha hjelpt dem, og spikrene i nedrykkskista er i ferd med å hamres inn.

Simen Wangberg er ikke tilgjengelig ettersom Kristoffer Hagenes ga han gult kort i forrige runde for noe det skulle vært interessant å få ei forklaring på. I tillegg rapporterer Nordlys at Magnar Ødegaard er usikker, men TIL har bredde og kvalitet nok på stopperplass til å demme opp for Sandefjord. Christian Landu Landu er med sikkerhet heller ikke med i denne.

Denne typen kamper har til tider vært frykta blant TIL- supportere de foregeånde sesongene ettersom de ofte har endt galt, men TIL framstår nå som et lag som er i stand til å handtere forventningspress og er soleklare favoritter til å ta tre poeng i denne. Ja, du leste riktig. TIL er klare favoritter til å ta å vinne på bortebane, og det til tross for at en del spillere ikke er tilgjengelige. Undertegnede vil dra det så langt som å si at jeg nesten ikke kan huske sist jeg før kampen var så til de grader sikker på at Gutan skulle vinne på såkalt fremmed gress i en seriekamp. Det første jeg kommer på er Sarpsborg og Start i 2011 (som endte med henholdsvis 2-0- og 6-1- seier).
Mikael Norø Ingebrigtsen kan gjøre sitt comeback i TIL- trøya etter tilbakekomsten fra IFK. I såfall er han helt avghengig av en god prestasjon ettersom det blir straks vanskeligere å få plass på laget når alle er tilgjengelige igjen.
Vi krysser fingrene for at Gutan kommer tilbake på vinnersporet. Isberget har satt opp supporterbuss fra Tordenskiold i Oslo, og det er muligheter for påstigning underveis.
Foto: nettavisen.no/sport (Terje Bendiksby, NTB scanpix)

Statistikk

Det er meget jevnt i de innbyrdes oppgjørene mellom lagene. Foreløpig står TIL med fem seiere, seks uavgjorte og seks tap, så dersom det blir tre poeng i kveld står lagene altså helt likt i møtene med hverandre. Til og med målforskjellen er jevn. TIL har +9 på Alfheim og -8 i borteoppgjørene (kilde: nifs.no). Det er uansett uakseptabelt at vi ikke kommer bedre ut av den innbyrdes statistikken mot en klubb som tross alt er som en fjert å regne på øverste nivå, så en seier i kveld er viktig for å jevne det ut.