Av Adrian Bjørkan Pedersen
Denne søndagen skal TIL i aksjon på Skagerak Arena for å forsøke å komme tilbake på vinnersporet. Da må Gutan stille med ei helt anna holdning enn i de to foregeånde kampene, som har endt med to stygge tap, og de fleste har en stor jobb med å rette noe opp i inntrykket de har gitt i løpet av høstsesongen. Det har nemlig i større og større grad sett ut som flere rett og slett ikke bryr seg om at de har TIL- logoen på brystet når de løper ut på banen. Er det fortsatt ei holdning i spillergruppa, som har fått flere sesonger på å forbedre seg med forskjellige trenere, om at så lenge vi holder plassen så blir det godtatt? Vi supportere har god grunn til å forvente mer, og det burde komme en bra prestasjon og et resultat allerede nå mot Odd. Det er spilt så mange kamper der spillere ikke har levert i nærheta av hva de er kapable for at det er berettiga å stille spørsmål, så får man legge de siste kampene av sesongen til grunn for å få et visst svar. Kanskje er det på tide å la noen nye få muligheta i førstelleveren?
Foto: nordlys.no (Astrid Pedersen)

Når de som får sjansen ikke leverer kan det absolutt være på tide å gi tillit til noen av de som ikke har fått så mye spilletid, i alle fall når man har spennende kort i bakhand. I tidligere før kampen- saker i år har undertegnede dratt fram Sigurd Grønli, og det gjør jeg gjerne på nytt igjen. Mot Start fikk han komme inn 12 minutter før full tid og markerte seg nok en gang med ei strålende målgivende pasning. I tillegg så man at det skjedde noe med laget når han kom på banen, men det ble for kort tid til å utrette nok.
For å finne tilbake til godfølelsen kan det hjelpe Gutan å tenke tilbake til forrige møte med Odd. I hjemmekampen i juli ble det en fortjent 2-1- seier etter scoringer av Runar Espejord og Simen Wangberg i hver sin omgang. Nå må TIL nok en gang klare seg uten Runar som fremdeles er ute med skade, men det er en del av fotballen og for å hevde seg er man avhengig av gode alternativer. For Simo Valakari sin del handler det om at vi må angripe motstanderen på en litt anna måte ettersom vi ikke har spillere med de samme ferdighetene som Runar å benytte når han er ute. Det viste laget seg dog mer enn nok til å handtere i 2-1 seieren mot Brann for noen uker sida, når de røde og hvite irettesatte et av de beste lagene i Eliteserien og egentlig hadde fortjent en større seier. I den kampen forsøkte bergenserne å respondere med angrepsvillighet etter Kent-Are Antonsen si tidlige scoring. De fikk riktignok ei utligning, men ble etterhvert spist opp av sultne isbjørner som ikke ga seg før de sendte dem ferdig fordøyde og fortomla sørover igjen.
Dersom Gutan klarer å gå med den innstillinga til kampen mot Odd kan vi fort komme til å få et godt resultat. Det er en motstander som ikke holder samme standard som lag vi har rundspillt tidligere i sesongen. Så er det en kjent sak at TIL hever seg mot de beste lagene, men det må jo være mulig å knekke denne nøtta på et eller anna tidspunkt, og helst nå. I tillegg til å møte med rett holdning, så veit man at mye avhenger av tempo. Alle lagene vi møter veit hvilken fotball Simo står for, men det har vist seg å ikke hjelpe motstanderne våre stort når TIL speeder opp og setter inn femtegiret. Det er det mulig å gjøre også mot mindre gode lag, men da må man la være å bli så lett nervøse og tørre å gjøre feil også mot dem. Den dagen det skjer blir nok helt sikkert resultatene mot de vi møter som holder et middels eller lavt nivå også bedre.
Isberget har som vanlig satt opp buss når TIL spiller på østlandet. Den går fra Oslo klokka 14:00. Det vil også være muligheter for påstigning på høvelige plasser langs ruta. I tillegg kjøres det ryddesalg, så det er mulig å skaffe seg kule TIL- effekter til redusert pris. Det kan det være verdt å tenke på i disse tider når jula begynner i oktober. Vi vil som vanlig oppfordre til at du møter opp for å gi din støtte til Tromsø, om ikke anna så for at du elsker klubben hvertfall.

Statistikk

Odd har tradisjonelt vært blant de mer vanskelige motstanderne for TIL, og foreløpig har det faktisk kun blitt en seier i Skien. Den kom i 2007 når Lars Iver Strand satte inn oppgjørets eneste scoring etter sju minutter.
Samtidig har Gutan de siste sesongene spillemessig vist en del gode tendenser mot telemarkingene. I fjor ble det riktignok et forsmedelig og ufortjent 1-0- tap i bortekampen, men året før det ble poengdeling ettersom den kampen endte uten scoringer til noen av lagene.
Etter seieren i 07 har TIL måtte nøye seg med å sikre en del uavgjortresultater innomellom når lagene har møttes i Skien. I 2010 ble det 1-1, i 2012 ble det 2-2, mens ble altså også ble uavgjort i 2016.

Foto: aftenbladet.no/100Sport
Til tross for at statistikken ikke er på Gutan si side er det tross alt heller sjelden at det blir to tap på rad i Skien, og med unntak av 2013 og 15 (møttes ikke i 14), så må vi langt tilbake for når det skjedde sist. La oss håpe at det ikke skjer denne gangen heller, men at vi får oss en etterlengta seier.