Av: Adrian Bjørkan Pedersen

Foto: Karin Mikalsen, Isbergets styre

Det er klart for den siste innspurten i Eliteserien 2019. Bare to kamper gjenstår, og i løpet av de oppgjørene skal det avgjøres om TIL også spiller i den øverste divisjonen til neste år. Klarer Gutan å ta nok poeng også denne gangen, eller skjærer det seg fullstendig denne gangen etter fire år med nedrykksstrid? Det er vanskelig, eller rettere sagt umulig å forutsi med mindre man har noen spesielle ferdigheter med spåkula.

Klarer TIL å ta totalt fire poeng mot Odd og Stabæk er det rimelig bankers at plassen blir sikra. Det er en viss teoretisk sjanse for at det ikke skal holde, men dersom det ikke gjør det kan vi med sikkerhet slå fast at en eller anna trassig fyr har ganda TIL noe så inni Ramfjorden. Undertegnedes følelse er at det sannsynligvis hvertfall må en seier til på de siste to. Håpet og forsåvidt også trua er der, men det kan fort bli vanskelig også. Med ordentlig tur kan plassen sikres allerede denne runden, og det er isåfall helt klart det greieste. La heller spenninga 1. desember dreie seg om hva som befinner seg bak den første luka i julekalenderen.

Det TIL ikke har kontroll på er hvordan de andre lagene som befinner seg i nedrykksstriden gjør det, og ser man på de kampene som gjenstår kan både Sarpsborg, Mjøndalen, Strømsgodset og faktisk også Ranheim ta en del poeng. Det er altså lagene som ligger bak oss på tabellen. Samtidig er avstanden til dem kort. Derfor føltes det fryktelig unødvendig å kun ta ett poeng hjemme mot Vålerenga i forrige kamp. En motstander man burde slå. Greit nok at det poenget kan være avgjørende for å holde plassen, men samtidig kan det også ende opp med at man ender opp med å spare seg til fant. Bevares, Gutan hadde selvfølgelig lyst til å vinne den kampen. Det viste de. Likevel virka det veldig som at frykten for å tape var større enn lysten til å vinne for begge lag gjennom det meste av de 90 minuttene pluss tillegg. Det kan i verste fall koste dyrt.

Jeg håper at Simo Valakari forsøker å få laget å gå betydelig mer offensivt til verks denne søndagen, uansett om Odd borte ofte har vært blant de vanskeligere kampene for TIL. Det er rimelig sikkert at Gutan behøver hvertfall en trepoenger til, og det vil være langt mer komfortabelt om den kommer nå enn om vi må vente til neste søndag før den eventuelt kommer. Vi skal heller ikke på noen som helst måte ta det som en selvfølge at Stabæk blir noen walk in the park.

Gledelig nok har finlenderen fått tilbake en del spillere som har måtte stå over en eller flere kamper. Onni Valakari er ferdig med sin karantene og går trolig rett inn på laget. Det samme gjør kanskje Fitim Azemi, som har kjempa seg tilbake fra skade. Samtidig får han konkurranse av Runar Espejord om plassen, og mye tilsier at en av de to spissene starter mens en kommer inn som innbytter.

Det er ikke behov for noen nærmere beskrivelse av hvor viktig  Valakari jr. sammen med Runar eller Fitim er for TIL sitt offensive spill. I tillegg er Daniel Berntsen med på flyet og dermed aktuell for første gang på lenge. Den landslagspausen var jaggu ikke så gal at den ikke var godt for noe, altså. Det er også verdt å notere seg at det er en ekstra spiller med på reisa denne gangen, og en av de som tar turen sørover er Bryan Fiabema som fortsatt bare er 16 år.

Vår motstander Odd befinner seg på sin side i medaljestriden og har dermed også mye å spille for. De avgir nesten aldri poeng på eget gress, og har foreløpig ikke tapt i Skien i år. Dersom de tre poengene blir med i Tromsø- bagasjen på veien tilbake til Langnes vil altså TIL være det eneste laget som har vunnet der denne sesongen. Det hadde vært noe, dere!

Isberget har satt opp buss fra Oslo til en trivelig medlemspris, og det er noe man absolutt burde få med seg. Har du enda ikke meldt deg på? Fortvil ikke! Det er fortsatt mulig. Kontakt Morten Svendsen på messenger eller send han sms på mobilnr. 41008214.
Vi har tidligere publisert en sak om vårt opplegg inn mot sesongens siste kamper. Skulle du likevel ikke ha fått det med deg eller trenger ei oppfriskning kan du lese den her: https://isberget.no/reisestotte-og-informasjon-om-gjenstaende-kamper/