Denne gangen skal TIL spille sin eneste Eliteseriekamp i Rogaland i 2018 når Gutan tar turen til Haugesund. De gjør det propfulle av sjøltillitt etter at det har blitt seks poeng på de siste to oppgjørene der laget har vist styrke. Med seier vil Tromsø passere dagens motstander på tabellen, så det er ingen tvil om at dette her er en nøkkelkamp.
Hjemmelaget har spilt flere jevne oppgjør sålangt. De har ofte klart å bikke kampene i sin favør, men forrige gang tapte de knepent. Det kan nok bære bud om at det fort kommer til å tett også i denne matchen. Det har TIL vist at laget er i stand til å handtere. Samtidig er det jo naturligvis sånn at uavhengig av kampforløp er det viktig at Gutan får det som skjer ute på banen til å være på sine premisser. Det er betryggende at mannskapet i så stor har vist seg å være kapable til å være det kontrollerende laget i forskjellige typer kamper.

Foto: h-avis.no (Jan Kåre Ness, NTB Scanpix)

Det er også positivt at Simo Valakari i tolv av tolv serierunder har sluppet å bekymre seg over suspensjoner. Som nevnt før forrige kamp har oppgjørene vist at Gutan er villige til å trøkke til i duellene, og når de samtidig klarer å holde seg i skinnet og unngår å pådra seg undødvendige kort så vitner det om at spillerne treffer med tenningsnivået, er balanserte og har hodet på rett plass.
Kent-Are Antonsen er i storform og har i forskjellige posisjoner spilt avgjørende faktorer i de siste to kampene. På Aspmyra hadde han en strålende assist til oppgjøretes eneste scoring, og mot VIF satte han inn kampens første scoring i den knallsterke 3-0- seieren. Til tross for at Tom Høgli er ute med skade fortsetter nok Kent-Are på midten også denne søndagen inn og med at Magnar Ødegaard, Simen Wangberg og Jostein Gundersen har levert godt som stoppere.
Når det gjelder Runar Espejord foreligger det ingen rapporter på at han ikke skal være klar til tross for at han halta av banen i andreomgang sist, så forhåpentligvis er han spilleklar og får muligheta til å sette inn flere scoringer i tillegg til å hjelpe laget med sine øvrige angrepskvaliteter.
Fredrik Gytkjær har vært Haugesunds mestscorende i år og har notert seg for fire nettkjenninger (kilde: altomfotball.no). I tillegg har Christian Grindheim markert seg etter at han gikk dit, men det spørs nok om ikke han med flere skal få kjørt seg kraftig når Gutan triller kula fort. Der snakker vi faktisk fort om et potensielt bananskall for hjemmelaget som forhåpentligvis utnyttes.
I forrige kamp var Gjermund Åsen tilbake og markerte seg umiddelbart. Det er viktig er at han er fit for fight og leverer for TIL, og Gjermund har virkelig skjemt oss bort med å sette strålende spill som en standard. Haugesund har all mulig grunn til å bekymre seg ettersom han i tillegg til å være god sjøl også er en lagspiller som gjør de andre bedre.
Nettopp det å gjøre hverandre bedre er noe som definerer dette TIL- mannskapet. Mye av gunnen til det er at Simo Valakari har stått stålfast på sin filosofi og henta inn riktige typer som passer med resten av laget, så da er Haugesund herved advarte om at de kommer til å få de tøft når de venter besøk fra Nordens Paris.

Statistikk

TIL har tradisjonelt hatt et veldig godt tak på Haugesund og har ofte fått med seg et resultater hjem etter kampene i Rogaland. I de innbyrdes oppgjørene på Haugesund Stadion har det dog ikke gått så bra de siste par årene. Dermed står lagene med tre seiere hver, mens det har endt uavgjort fem ganger der nede. Gutan slo på stortromma i 2015 og vant begge oppgjørene mellom lagene da. I bortekampen som kom i sesongavslutninga scora Kent-Are Antonsen, som hadde dratt med seg Balsfjordvinden sørover, direkte fra corner og sikra med det tre poeng i en kamp som ikke betydde allverden for TIL.

Foto: nrk.no/troms (Jan Kåre Ness, NTB Scanpix)

Forledenår fant Trygve Kjensli ut at han skulle være artig på TIL si bekostning på tampen av kampen og ga FKH frispark i en situasjon der Jostein Gundersen og en motspiller gikk like høyt med føttene og førstnevnte var først på ballen. Det endte med scoring mot og et surt og ufortjent tap. Det ble også tap i fjor.
På Alfheim har TIL dominert fullstendig og står med 10 seiere, en uavgjort og absolutt null tap. Dermed viser statistikken 13-6-3 i favør av Gutan, og det må man jo si er rimelig overbevisende (kilde:nifs.no).
Dessuten er jo Gutan i flyten når det gjelder å finne tilbake til gamle takter og bryte med negative tendenser, og vi satser naturligvis på tre nye poeng også denne gangen.