Den tradisjonelle 16. mai- kampen nærmer seg med stormskritt og Gutan er klare for avreise til byen som ønsker å være mer enn den er, og gjerne påberoper seg det også. Etter en periode med gode prestasjoner og resultater har det kun blitt et poeng på de siste tre oppgjørene i Eliteserien, og dermed er det nå på tide å slå tilbake med tre poeng. Glimt har hatt ei svak åpning på sesongen, men har definitivt fått blod på tann etter at de tok tre poeng i Molde og ser nå sitt snitt til å passere oss på tabellen. Det var ikke et mye sannsynlig scenario for tre uker sida, men heldigvis er det vel så sannsynlig at situasjonen snur andre veien også. TIL har nemlig et sterkere mannskap, det må det ikke være noen tvil om, så må vi krysse fingrer og tær for at det holder til seier borte mot en motstander som kommer til å hate å tape mot oss. Husk også på at Glimt før de på søndag møtte et Molde som stadig vekk vingler ikke hadde vunnet sida serieåpninga, så noe formlag er de absolutt ikke.                                                                                                                                                                                    Foto: nrk.no (Vilde Bratland Erikstad)

I slaget om Nord Norge blir det fort intenst, og de gule kommer til å prøve seg med sine sedvanlige tjyvtriks. Det er bare å klemme alle kluter til å la det smelle godt i tacklingene, for når de møter isbjørnene fra 9000- byen skal de jaggu få kjenne det på kroppen også. Vi veit på forhand at Trond Olsen kommer til å kaste seg i bakken flere ganger for å lure dommeren, og når han gjør det er det bare i neste situasjon å sklitackle han på «hauet og ræva» så han fyker opp på tribunen enten han ender opp hos 1916- jyplingene eller gjerne på bortefeltet der Isberget står klar for å ta mot han.

Det var forventa at både Gjermund Åsen og Simen Wangberg skulle rekke søndagens oppgjør, men det skjedde desverre ikke. Forhåpentligvis når de denne. TIL har nemlig vært tannløse offensivt uten førstnevnte og mista en del kontroll defensivt med sistnevnte ute, så det å få de to trønderne tilbake blir fort en helt avgjørende nøkkel.
For Daniel Berntsen og Tom Høgli sin del blir det gjensyn med sin tidligere klubb. Tom var tydelig under sitt første opphold i Nordens Paris på at TIL har blitt hannes klubb, og Daniel er selvfølgelig også gira på at Gutan skal plukke med tre poeng til Nordens Paris. På motstatt side blir det for Thomas Drage gjensyn med oss. Sjøl om vi hater Glimt er det vel ingen som bærer nag til Thomas for at han har endt opp der. Mosjøingen valgte tross alt TIL som sin klubb i første rekke til tross for interesse både fra dem og RBK, så var det forskjellige grunner til at han ramla mer og mer bort og dermed måtte forlate klubben vår. Vi kommer derimot aldri til å ønske han lykke til i Bodø, men vi respekterer han.
Det har vært mye usikkerhet rundt keepersituasjonen etter Jacob Karlstrøm sin hjernerystelse, men Gudmund Kongshavn er klar. Overraskende nok kommer Filip Loncaric til å være reserve sjøl om han ikke er helt klar av sin skade, men det er nødvendig å ha en backup som kan stå i mål.
Med seier vil Tromsø skaffe ei luke til den kommende motstanderen og gå opp i 14 poeng når en tredjedel av seriekampene er spilt. Det vil bety at vi ligger en eller annen plass rundt midten av tabellen. Med et sånn poengsnitt kommer Gutan til å ta 42 poeng i årets sesong, det samme som fjorårets sjetteplass Odd tok (kilde: altomfotball.no). Vi våger dog å drømme om noe mer enn det. Vi vil jo se Gutan at klarer å pushe seg nok til å ta medaljer i år og sikrer europacup, som har vært savna, til neste år. Det er det absolutt mulig å få til og veien oppover på tabellen vil være kort med seier, men da er det altså ekstremt viktig at de røde og hvite tar tre poeng i dette 16. mai- oppgjøret. Det er nok ikke alle som helt klarer å ha de samme drømmene, men man får sjøl vurdere om glasset har halvfullt eller halvtomt. Det som hvertfall er sikkert er at TIL har vist seg kapable til å kjempe om noe bra denne sesongen, så håper vi for alt det er verdt at de nødvendige marginene er med oss.

Statistikk

Det er Tromsø som har overtaket på Bodø/ Glimt totalt sett, og Gutan kommer også greit ut fra det når det gjelder møtene på Aspmyra. Der har nemlig lagene åtte seiere hver, mens det har endt uavgjort ved to anledninger, og som bortestatistikk er det godkjent.

TIL sin første seier borte mot Glimt i den øverste divisjonen kom i 1994. Den gangen var det to scoringer av Sigurd Rushfeldt og en av Morten Pedersen som gjorde at Gutan tok en knusende seier på helgelandskysten (kilde: til.no).
Vi må ikke langt tilbake i tid for å finne forrige gang Tromsø tok tre poeng på Aspmyra. Det skjedde nemlig forledenår når lagene forrige gang møttes. Da ble det også storseier og 3-0 etter scoringer av Runar Espejord, Aron Sigurdarson og Jostein Gundersen. Gutan hadde flere gode mulighet til å score flere ganger på slutten av oppgjøret, samtidig som vi hadde marginene med oss i begynnelsen.

Foto: aftenposten.no (Bjørn Eirik Rygg Lunde)

Det er Tromsø som har de største seierene i disse oppgjørene med 5-1. Det skjedde på Alfheim i Tippeligaen i 1999 og på Aspmyra i cupen i 2002. Ritkignok vant Glimt 4-0 på Alfheim i 1995, men vi regner 5-1 som større seier. I det siste av de oppgjørene scora Morten Gamst Pedersen to ganger, mens også Roar Christensen og Ole Andreas Nilsen kom på scoringslista for TIL. Det var det en bodøværing som også ville gjøre, og dermed satte han ballen like godt i eget nett.
Totalt har det blitt 17 seiere til Tromsø, 10 uavgjorte og 12 tap i innbyrdes obligatoriske oppgjør, så satser vi på at seier nummer 18 kommer i denne 16. mai- kampen. (Kilde: nifs.no).