Vi tar turen ned til hovedstaden og gir dere vurderingen av hovedstadens beste lag, Vålerenga.

Det forventes gull og grønne skoger på Valle i år, er lupen med det? Her er vurderingen av VIF.

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10

Plass 6: Vålerenga

Enga har kommet hjem sies det (Skjedde strengt tatt i fjor høst) og det er vanskelig å si seg uenig i det. Borte fra Oslo Vest og Ullevaal og hjem til Valle og sin «nye» bane med det noe håpløse navnet Intility Arena.

Og på Oslos østkant forventes det som alltid gull og grønne skoger, helst i går og denne sesongen er intet unntak. VIF har dog underprestert i årevis og plasseringer mellom 7-10 er blitt normalen.  Denne sesongen er kanskje VIFs beste mulighet til å ta seg sammen på mange år, men lupen tror Klanen & co blir middelhavsfarere i år også.

Keepere: 6

VIFs klare førstekeeper er Adam Kwarasey. Velkjent i norsk fotball og trenger ingen nærmere introduksjon, dette er en strålende god keeper. Marcus Sandberg var førstekeeper fram til Kwarasey kom og er en solid burvokter selv om han ikke er helt på nivået til sin kollega. Alt i alt en solid duo.

Forsvar: 6

De bakre rekker var ett problem for VIF i fjor og 12 innslupne mål i oppkjøringen er ikke veldig gode tall. Allikevel mener lupesjefen at VIFs forsvar ser bedre ut i år enn i fjor.

Jonathan Tollås Nation er den store sjefen og ett soleklart førstevalg. Med seg får han nyervervelsen Felipe Carvalho, ett fysisk uruguyansk monster som blir å lage problemer for mange spisser i år. Ellers har Amin Nouri kommet hjem til Oslo etter en meget solid sesong for Brann i fjor. På venstrebacken ligger nye og for lupesjefen ukjente Sam Adekugbe best an, men her har både Ivan Näsberg og Simen Juklerød vært brukt i vinter så dette er en litt usikker posisjon.

Lupesjefen synes VIFs forsvar ser bra ut og med noe mer struktur i de bakre rekker vil dette holde godt.

Midtbane: 6

Enga mønstrer i år en veldig ung og spennende midtbane med noen rutinerte ringrever som Magnus Lekven og Daniel Fredheim Holm. Det er voldsom dybde i denne lagdelen og mange konstellasjoner er brukt av Ronny Deila i en treer.

Skal man gå ut fra oppkjøringen er nok Holm nærmest den midterste rollen. VIF har på sett og vis manglet en playmakertype og i Holm har de en mann som kan styre spillet og slå de forløsende pasningene. Dessverre for VIF går det aldri en sesong uten en form for alvorlig skade på veteranen og både Magnus Lekven og Abdi Ibrahim har vært innom her i vinter.

Lupen er mest overrasket over at nevnte Ibrahim har spilt voldsomt mye i vinter. VIF var klare til å gi han bort etter en ekstremt svak førstesesong, men mye tyder på at han starter som førstevalg i en av indreløperposisjonene. Den siste plassen kan tilhøre Samuel Fridjonsson eller Magnus Lekven. Islandse Fridjonsson er i lupesjefens øyne en av spillerne i landet med aller størst potensiale og han viste mye av dette fram i siste tredjedel av sesongen i fjor og dette er en spiller som vil bidra med mye målpoeng denne sesongen.

I miksen her er og talentet Aron Dønnum.

Lupen har vinglet mellom to karakterer her, men ender opp med en 6er, mye grunnet potensialet til islandske Fridjonsson.

Angrep: 6

VIFs angrep i år har vært vanskelig å vurdere. Det er flere spillere med mange mål i seg, mest kjent er kanskje Fitim Azemi og Bård Finne, men dette er spillere som ikke har levert slik man kan forvente av de enda i undertegnedes øyne. Samtidig har klubben hentet inn nye menn i Sam Johnson og høyreiste Peter Godly. Ukjente navn, men klubben og fansen er svært fornøyde med disse kjøpene så langt og spesielt Johnson har vist potensiale.

Klaffer alt som mange tror kan flere i denne kvartetten være god for 10-15 mål hver. Azemi virker dog å være i fryseboksen og kan forsvinne, mens Finne ofte settes ut på kanten.

Og apropos kanter. Her har man aller fremst Chidera Ejuke som med sin enorme fart og teknikk samt stadig bedre avslutningsegenskaper tok nattesøvnen fra mange backer siste tredjedelen av sesongen i fjor. Vi tror ikke det blir noe annerledes i år. Vi nevner og Simen Juklerød som spilte mye kant i fjor med hell, dette er også en spiller med ett beinhardt skudd. Samuel Fridjonsson har og spilt på topp i vinter.

Utenom Ejuke er det vanskelig å helt spå hvem som komplementerer VIFs trio på topp men Sam Johnson virker sikker. Vi er frekke nok til å gi lagdelen en 6er på bakgrunn av at det er ett visst potensiale for mange mål her.

Benken: 5

Bra keeper, noe tynt på forsvarssiden, bra bredde på midten og noe usikkert i angrepet. Det blir midt på treet for lupens del.

Trener: 6

Ronny Deila trenger ingen voldsom introduksjon. Stor suksess med Godset, god suksess i Celtic, men evnet ikke å ta Skottlands største klubb det siste steget styret der ønsket. Kom til Oslo med voldsomme forventninger og har ikke levert enda. Når han nå entrer enda ett år som sjef for Oslolaget er ikke forventningene mindre enn før og nye spillere er hentet på Deilas ordre.

Mange vil sikkert si at Deila fortjener høyere karakter, men lupen stiller seg litt skeptisk til at Deila evner å ta VIF noe stort videre. Det er dog med innrømmelse at vi er redd vi kan bli straffet for denne meningen. VIF har vist i perioder at de kan under Deila, men det har vært for variabelt. Vi stiller og litt spørsmål med taktiske idèer og valg per dags dato så gjenstår det å se.

Annet/X-faktor: 1 (Skala 1-5)

Det er ingen tvil om at hele Vålerenga, bydel som klubb og fans har fått en voldsom boost med flyttingen til Valle og nytt stadion. Klanen begynner å ligne for seg selv og det er generelt ganske god stemning i Vålerengens IF som de fine sier. Ekstrapoenget er derfor helt greit å gi.

One to watch.

VIF har to spillere lupesjefen gleder seg til å se i år, men den utvalgte er Chidera Ejuke. Makan til råtalent ser man sjelden i Norge og når denne fyren er på leker han fotball og sender backer ikke bare i pølsekøa, men oppi kokeren.

Chidera Ejuke, en av spillerne i landet med høyest potensiale. bilde: F7.no

Hjemmebane:

Intility Arena er altså norsk fotballs nyeste anlegg. Selv om navnet er talentløst på linje med Komplett Stadion må man sies at dette ser ut som en plass man kan like. Isberget har ikke vært der enda og debuterer der i år og tross 4 blokker satt opp sier medlemmer i Klanen at det er veldig god akustikk innenfor veggene. Det er tak over alle deler og tribunene er brattere enn man ellers ser i Norge.

Bortefansen plasseres i hjørnet på ene kortsiden, en skikkelig ståtribune med god plass. VIF har til og med klinket til med eget pubområde for bortefans utenfor stadion.

Tilskuerkapasiteten er 17333 og klaffer Enga på banen vil det som oftest være utsolgt her, noe en såpass stor klubb som VIF på sitt vis fortjener. Lupesjefen ser fram til å få besøkt enda en ny arena i år.

Bilde: aftenposten.no

Supportere:

Klanen holder koken og med godt og vel 10 000 medlemmer er dette landets største supporterklubb. Det er ellers mange fraksjoner av fans rundt klubben, som f.eks Isko Boys og Ikaros der førstnevnte vel kan betegnes mer som casuals og bråkmakere enn fotballfans.

Hatfaktor:

Denne er ikke voldsom for oss TIL-fans. Ofte god «dialog» med Klanen selv om det har vært noen situasjoner opp igjennom årene. Ellers er det mest såkalt banter, f.eks at vi konsekvent kaller klubben for Oslos skam. Klanen må dog lære seg en gang for alle at å joike til oss ikke er fornærmende, det er ett kompliment vi svarer på med samme sang 😉

For VIF er hatet i aller høyeste grad rettet mot togstasjonsbyen Lillestrøm og kanarifuglene der. Det er også anstrengte forhold i retning Trondheim og Bergen. Vi må selvsagt nevne Lyn og her, men de spiller jo på ett nivå per dags dato som kun gjør at det kanskje dukker opp en cupkamp i ny og ne

Sum/Konklusjon: 36 poeng.

VIF skal ikke bekymre seg for ny kontrakt hvert fall, men lupesjefen tror heller ikke VIF på papiret tar noen voldsomme steg denne sesongen og at rundt midt på tabellen er klubbens nivå.