Så er tiden kommet for å vurdere våre egne og oss selv. Det er kun 2 posisjoner igjen å fylle ut og selvom man drømmer om gull prøver lupen å være litt realistisk.

Her er vurderingen av Nord-Norges flaggskip, Tromsø IL.

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10.

Som vanlig blir TIL nøyere tatt opp med èn vurdering av hver spiller.

Plass 7: Tromsø IL

Nå vil nok mange reise på øynene og tro lupesjefen har klikket. Og det er forståelig med den type sportslig slakt man har sett de siste to helgene. Men med høsten 2017 i minne vet man at det ligger ett voldsomt potensiale hos Nord-Norges stolthet. Og selv om drømmen er medalje er der er dette ett tips lupesjefen anser som realistisk.

Keepere: 6

Gudmund Kongshavn:

På sitt beste leverer Gudmund ett skyhøyt nivå, spesielt som såkalt skuddstopper. Kroppen er frisk igjen og undertegnende synes bergenseren blir mer og mer sjef i feltarbeidet. Gudmunds svakhet er å ha ballen i beina, men han synes å ha trent godt på dette selv om kampen i Kristiansand hadde mange gamle synder.

Jacob Karlstrøm:

Jacob fikk ilddåpene sine med to bortekamper mot det som var Norges to beste lag i fjor. I Østfold var han med å sikre 1 poeng før han herjet med RBKs angrep på Lerkendal 16 mai, og vi gjentar det enda med glede. 1-2 og 3 pinner i banken der altså. Av de unge keeperne som er å finne i eliten er Jacob den med kanskje det aller høyeste potensiale.

Skadeproblemene er borte og vi har en solid backup i Tore Nilsen sin guttunge.

I tillegg er Filip Loncaric og unge Erlend Jacobsen i troppen. Filip er langt unna det meste grunnet sin siste kneskade og Erlend vil med liten sannsynlighet være mye å se i kamptropper enda.

Denne keeperduoen står ikke tilbake for noen og karakteren 6 er absolutt fortjent.

Forsvar: 5

Hans Norbye:

Spøkefuglen fra Karasjok tok ett år til og ser ut til å være en mann som tilbyr bredde for TIL i år. Med farta si vil han være en fin mann å sette innpå enkelte kamper og selv om tiden som førstevalg er borte kan han absolutt bidra. Utenfor banen er Julius genial å ha med sin erfaring og gode humør.

Tom Høgli:

Endelig er han hjemme igjen. En av tidenes klubbhelter kom seg omsider hjem fra Danmark og dit han hører hjemme etter noen veldig gode og noen litt mindre gode år i Club Brügge og FC København. Og det meste tyder på at Tom skal spille en god del i år og med sin kompetanse på flere posisjoner vil han absolutt være en fin forsterkning.

Tom vil i tillegg til sine bidrag på banen også komme hjem en mentalitet og erfaring som ikke er annet enn positivt.

Simen Wangberg:

Det tok sin tid, men når Simen virkelig tok av ble han virkelig «sjæfen i vårres forsvar» Etter omleggingen til 3 stoppere skjedde det noe med kapteinen, det var ikke vanskelig å se at kvalitetene hans kom mye mer til sin rett. Med 6 scoringer i fjor var han en periode toppscorer i klubben. Dessverre ser vi enda tegn til at det ikke passer Simen å spille i en duo og tross en svak serieåpning vil han nok absolutt komme utover.

Magnar Ødegaard:

Magnar har dessverre hatt litt motsatt utvikling som Simen. Fra å være vår klart beste stopper i en firer bak til å aldri helt finne seg til rette i enn treer. På tross av dette er særpingen ett klart førstevalg og har sine styrker, særskilt i duellspillet og vil alltid være en fin spiller å ha i troppen da man aldri kan si noe på innsatsen og ønsket om å levere for TIL.

Kent-Are Antonsen:

«Nessingen» begynner å bli en rutinert ringrev på Alfheim og går nå inn i 6 sesong som a-lagsspiller  på tross av sine unge 23 år. Fra å være en solid venstreback til å imponere sentralt på midten tidvis i fjor, ut på vingback og senest i helgen tilbake på backen må man si at Kent-Are er en potet. Og potet er ikke så dumt det, men også den serveres best på en enkel måte og i denne metaforen er det sentralt på midten, det er dog ikke negativt at han kan bekle flere plasser.

Kent-Are er en betrodd spiller blant fans og i klubben og er en «lokal» gutt med rødt og hvitt hjerte som vi skal være glad vi har.

Mehdi Dioury:

I Mehdi har TIL en spiller med ett spennende potensiale og med såpass tynn stall som man har per dags dato bør ikke veien fram mot a-lagsspill være så voldsomt lang. Med sin høyde og fysikk representerer han noe vi har sett før på på Alfheim med senegalesisk pass. Overgangen til Tromsø var brå, la oss håpe ting bedrer seg i år. Kan være aktuell for utlån for å få med spilletid.

Jostein Gundersen:

Jostein fikk en tøff andresesong og har selv innrømt at han ikke gjorde nok for å få spille kamper. Den perioden er nå over og talentet er enda ubestridelig. Det er nok ikke make or break i år, men de fleste og aller mest Jostein selv forventer å se han mer i startoppstillingen og levere solid for oss i år.

Det er absolutt kvalitet i massevis i denne rekka til en høyere karakter, men lupesjefen ser en del svakheter som må bli bedre og lander per dags dato midt på treet.

Midtbane: 6

Oliver Kjærgaard:

Vår nye danske fra Lyngby og en spiller med stort talent. Oliver er en spiller som både kan drive framover med ballen og kan slå de forløsende pasningene. På papiret en Valakari-spiller, men Oliver er enda bare 19 år og vil trenge tid på seg. Lupesjefen har dog god tro på at han vil bidra positivt i år.

Lasse Nilsen:

Det meste er vel sagt om Lasse, men utviklingen siste halvdel i 2017 var voldsom. Med sin store fart både med og uten ball vil han skape masse trøbbel. Teknikken blir stadig bedre og kommer målpoengene framover ser framtiden lys ut. Lasse er rett og slett en spiller med ekstremferdigheter som er lett å bli glad i.

Christian Landu-Landu:

Christian har sine kritikere og mye går på pasningsspill, men det er kanskje ikke hans jobb. Med sin sterke fysikk er han god å ha i tøffe og tighte kamper med mange dueller. Christian er en ballvinner, en ferdighet som kanskje mangler litt i TILs sentrale midtbanespillere ellers.

Foruten om at Christian er en empatisk fyr som brenner for TIL, ønsker å spille for TIL er han og veldig hyggelig mot oss fans og tar seg alltid tid til en prat og selv om han kanskje ikke blir førstevalg utover sesongen har han ferdigheter som trengs i spillerstallen.

Daniel Berntsen:

Den gamle Glimt-spilleren har vært ønsket av TIL men har i stedet valgt eventyr i RBK, Djurgården og Vålerenga uten enorm suksess selv om første året i Sverige var bra. Nå er han omsider TIL-spiller og det blir spennende å se han i rødt og hvitt. Slo igjennom som ett lovende talent og fikk ifølge Runar Berg selv til å legge opp. Med sin allsidighet der han kan spille både som indreløper og kant kan dette være en god signering av TIL. Daniel ble tidig kjent som en spiller med offensivt driv, gode pasninger og nese for mål, men kurven har vært nedadgående og det blir spennende å se om man får fram den gamle Berntsen i TIL nå. Skjer det har Gutan en solid spiller.

Morten Gamst Pedersen:

Egentlig hadde det holdt å skrive venstrefot her, men vi legger på noen linjer til om veteranen.

Etter å nærmest virket fotballinvalid sin første sesong etter at han kom hjem fikk Morten som resten av laget en solid oppsving i fjor høst. Det endte med at han ble assistkonge i ligaen sammen med Branns Fredrik Haugen, mye blant annet sine vidunderlige dødballer.

Gamsten er lagets ubestridte playmaker og med tid og rom slår han fortsatt sine pasninger som om om han var 25. Dessverre blir det noen feil og balltap som man kanskje må regne med når man spiller på små marginer. På tross av dette og med sin voldsomme rutine er Gamst på en måte lagets hjerte og særdeles viktig for troppen.

Magnus Andersen:

De siste par sesongene har vi ikke fått sett det beste av Magnus og det har vært litt murring blant rundt hans posisjon i klubben. I alt dette skal vi ikke glemme at dette er en liten klubblegende som nå har gått inn i sin 8 sesong for Tromsø IL.

Selv om spilletiden har blitt mindre og prestasjonene variert er det en fryd å ha Magnus i klubben. TIL er hans klubb og når drakta tas på er det kun å blø som gjelder. Selv om han neppe er førstevalg i år gir han en god bredde i en tynn tropp.

Gjermund Åsen:

Gjermund Messias vil nok mange kalle han. TILs beste spiller i fjor hadde flust med tilbud, men Simo klarte å få han til å signere for to nye år. Alt i alt kan dette ha vært den beste signeringen i vinter for en god Gjermund tilsier ofte ett godt TIL.

Med sin voldsomme vinnerskalle, fart, teknikk og drive med ballen har han noe som er litt mangelvare i laget. En spiller som kan løpe forbi ledd med ballen i beina og er skapende trengs og om vi skal pirke på noe er det litt mangel på mål, men fortsetter framgangen fra i fjor høst vil dette komme.

Gjermund er en supporterfavoritt på grunn av den spilleren han er og at han virkelig løper seg i hjel som en terrier for laget, men også utenfor banen er han en strålende fyr som alltid tar seg tid til fansen

Isbergetlupen gir karakter 6 til vår midtbane. Bredden er noe tynn og man stiller litt spørsmål om kvaliteten er god nok over en hel sesong, dog med en spiller som Åsen her står lupen for denne karakteren. Kjøpet av Daniel Berntsen har ikke endret karakteren på noe vis.

Angrep: 5

Sigurd Grønli:

Sigurd er nyeste tilskudd fra samarbeidet med NTG. Junioren har gått TIL-skolen og er i år belønnet med opptak til a-stallen. Nå er nok Sigurd litt unna spill for a-laget, men med en noe tynn tropp kan debuten komme i år. Med sin teknikk og fart samt smarte fotballhode er dette en spiller som kan sammenlignes med Jens Petter Hauge i Bodø, selv om den gule spilleren nok er litt lenger fram i utviklinga.

Mushaga Bakenga:

At TIL i det hele og store fikk kloa i Bakenga i fjor høst var smått overraskende. At man etter lange forhandlinger fikk han med i enda to år er enda mer overraskende. Litt lite matchfit viste Mush delvis viktighet for oss i fjor med 3 mål før 9 kamper før han pådro seg en kjempestrekk på ei trening, en skade som har gjort at han ikke kom skikkelig gang i vinter.

Når kroppen til Mush er på plass har TIL en potensiell 15-målsscorer på plass i sine rekker. Farta vil skape trøbbel for mange og trønderen er en riktig måltyv med god servering. I likhet med Gjermund kan dette ha vært en meget viktig re-signering for Gutan.

Slobodan Vuk:

Historien til den slovenske ulven behøver ikke noen gjentagelse og TIL var klar på at han kunne forlate klubben i vinter uten at det har blitt noe av. I oppkjøringen har han derimot fått av seg hanskene og levert varene, noe som er veldig gledelig. Kanskje får vi se at han tar steget i år. Konkurrerer nok i første omgang mot Espejord og om Runar ikke finner formen får vi fort se Vuk i laget.

Elhadji Mour Samb:

Samb kom til Tromsø i fjor med høye forventninger som ikke ble helt innfridd. Førsteåret var tøft for senegaleseren som aldri fant seg til rette i verken Floviks eller Valakaris stil. I vinter har han vært igjennom en tøff periode på hjemmebane og dermed er litt vanskelig å plassere han akkurat nå.

Det er uansett ingen tvil om at Samb har ett uforløst potensiale og det blir særdeles spennende å se om han kan få dette ut i år. Han har vist glimt av dette, men har enda en tendens til å rote seg bort med ball i beina og er nok ikke taktisk på det rette nivået enda, men at det kan komme tviler ikke lupesjefen på enda.

Runar Espejord:

Endelig er den lokale spissen vi har ventet så på frisk igjen. Det er nitrist å tenke på at hele sesongen i fjor gikk fløyten siden vinteren så veldig god ut. Formen og matchfitness sitter nok ikke helt enda, men vi vet at han med sin tidvis elleville avslutningsteknikk kan være god for 10 kasser i år. I tillegg besitter han en god duell og hodestyrke, noe som ikke er vår angrepsrekke har mest av ellers.

Om formen kommer, servicen er god og selvtilliten er på plass vil Runar få en god sesong og det blir som med mange andre spennende å følge han utover.

Mange vil nok mene lupen ser litt vel lyst på vår angrepsrekke med en karakter så høy som 5. Lupesjefen ser dog utrolig mye potensiale og muligens mange mål her og står også her for den satte karakteren.

Benken: 4

Det er ingen tvil om at troppen til TIL ser noe tynn ut. Vi har en solid keeper på benken, lite å gå på defensivt, god bredde, men kanskje ikke god nok kvalitet på midten og i angrep kan det være nok, men vi er usikker. Vi antar fortsatt at en spiller eller to kommer inn, men det kan vi ikke ta høyde for i denne vurderingen.

Trener: 6

Simo Valakari kom inn som ett friskt pust og sjokkerte både Tromsø og resten av landet med sin ambisiøse spillestil i fjor høst. Men han fant det han mente passet troppen best og det lønnet seg med at man poengmessig var ett av de beste lagene i landet i fjor høst.

Nå kommer den tøffe andresesongen der spillet han legger opp til må sitte, men samtidig videreutvikles. På papiret råder han over en svakere tropp i år enn på høsten i fjor, men med sin klare lederstil og klare ønske om hvordan man skal spille har lupen tro på at hans prosjekt skal ture videre.

Valakari er ikke en trener som høvler løs på laget om det går dårlig, men med en sterk autoritet og konstruktive tilbakemeldinger får han med seg sine menn på hvordan man skal gjøre det og framstå. Det brukes i tillegg mye tid på taktisk og strategiske planer, noe som aldri er negativt.

Som en digresjon er også Simo en fantastisk person utad mot oss fans og en nytelse å prate fotball med og karakter 6 er fullt fortjent:

Annet/X-faktor: 2 (Skala 1-5)

Vi er litt patriotiske og gir oss selv 2 ekstrapoeng. Det er langt å reise til Tromsø for mange, Valakari-prosjektet er spennende og kan gi voldsom entusiasme etter hvert og Alfheim er på tur til å bli en plass lag vil grue seg til å komme igjen.

One(s) to watch:

Det er vanskelig å komme unna Gjermund Åsen her. Lagets beste spiller og motor blir særdeles viktig i år og må følges med. Mange ville nok valgt Lasse Nilsen her og vi nevner han også med den strålende utviklinga han har hatt.

TILs beste og viktigste spiller, Gjermund Åsen får i også i år en avgjørende rolle. Bilde: Fotballnerd.no

Lasse Nilsen med rivende utvikling i fjor blir spennende å følge i år og. Bilde: ht.no

Hjemmebane:

Vårt kjære Alfheim holder koken. Ett stadion fullt av historie og sjel med isbjørnen i gangen. Vi trenger ikke introdusere dette noe mer, men innser at dette er en stadion som begynner å henge litt etter i tiden. Men det er som kjent spennende planer med utbyggingen i området som vil påvirke stadion positivt. Bortefans plasseres på diagonalen av Isberget. Tilskuerkapasitet på 6801.

Bilde: til.no

Supportere:

Isberget er TIL offisielle supporterklubb og har vært i gang siden 1996. I norsk målestokk er vi en liten supporterklubb med mange medlemmer spredd rundt i landet, noe som også påvirker oppmøte og stemning på Alfheim, men når Isberget er påskrudd leveres varene. Med mange medlemmer bosatt på Østlandet er også oppmøtet på mange bortekamper stort i forhold til antall medlemmer.

Våre motstykker er Forza Tromsø som kjører en litt annen stil enn oss, men og bidrar til god steming.

Hatfaktor:

Nei vi hater ikke oss selv, men vi må selvsagt nevne de gule fra Nordland. RBK er også sterkt mislikt i Nordens Paris.

Sum/Konklusjon: 34

Vi ønsker selvsagt at TIL skjemmer tipset vår ut av byen og knaller til med en medalje i år. Lupesjefen har tro på TIL som en dark horse som kan overraske voldsomt, men å berge plassen på en solid måte og havne midt på tabellen vil være ett stort framskritt og vi ser på plass 7 som realistisk i år.