Sørlandets største lag er tilbake etter en kjapp tur nede i undergrunnen. Kan det nye laget på Sørlandet sjokkere alle i år? Her er vurderingen av Start

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10

Plass 8: Start

Start er altså tilbake blant eliten igjen etter å ha vært nede i Obos og snudd sammen med Glimt. Tross en uggen start på den nye tilværelsen kom man seg utover sesongen og man sikret opprykket med 3 poeng.

I fjor høst og vinter har det skjedd mye i sør. Nye eiere med store penger kom inn i fjor høst, man har byttet trener, mange nye spillere har kommet inn og man har fått en ny sportslig leder/sportsdirektør i velkjente Tor Kristian Karlsen. Starts nye prosjekt heter passende nok «start en drøm» og drømmen må starte en plass. Start er kanskje årets vanskeligste lag å vurdere.

Keepere: 4

Håkon Opdal er enda med og bergenseren ser ut til å starte sesongen som førstekeeper. På sitt beste stenger han målet, men veteranen er enda en keeper som kan finne på de merkeligste ting og det trekker ned denne karakteren en del. Backup er ukjente Benjamin Boujar som har spilt en del i vinter og fort kan utfordre Opdal om plassen.

Forsvar: 5

Kanskje Starts svakeste lagdel av utespillerne, men samtidig har man kun sluppet 8 mål i årets oppkjøring. Det sier det meste om en defensiv struktur og ett forsvar som sitter ganske godt og lupen ser at dette kan være en karakter for lavt, men ender opp på 5.

Start har brukt flere spillere i sin forsvarsrekke i vinter, men det meste tyder på at en firer med Eirik Wichne som har tatt store steg i vinter starter på høyresiden, mens hans backmakker på motsatt side er nye Elliot Käck som for oss norske fans er ett ukjent navn men dette er en solid spiller med masse erfaring fra Allsvenskan, senest i Djurgården. Jamaicanske Damion Lowe ligger an til å spille stopper sammen med Simon Larsen.

Isbergetlupen er usikker på hvordan nivået på hvordan Starts forsvar vil se ut når det spilles om poeng, men oppkjøringen har sett overraskende bra ut.

Midtbane: 6

Dette er en lagdel med mye spennende kvalitet og potensiale. I motsetning til forsvaret er det en mulighet for at lupen overvurderer denne lagdelen, men lupesjefen synes dette ser såpass spennende ut at det klinkes til med en 6er.

Første navn verdt å merke seg er selvsagt mannen Start plukket fra TIL. Aron Sigurdarsson skal nå spille på Sørlandet og fikk en solid dose skryt for de 60 minuttene han spilte i sin første treningskamp. Får Aron ut sitt potensiale har Start gjort en klassesignering og alle med hjertet for TIL vet hva denne mannen kan.

Men midtbanen handler ikke bare om Aron. Her har man ett supertalent i lokale Tobias Christensen med sitt flotte overblikk, lekne teknikk og gode skudd. Unggutten skal etter sigende følges av stormakten Juventus. Og rekken bare fortsetter. Adnan Hadzic, Gudmundur Tryggvason (Jepp, sønnen til Trygvi som var TIL-linket) og nye Isaac Twum er unge spillere det forventes mye av.

Det er litt vanskelig å spå denne lagdelen da Start har prøvd mange konstellasjoner i oppkjøringa, men samtlige av de nevnte spillerne pluss veteranen Espen Børufsen og Michael Ogunbaro som kom fra naboen Jerv er i miksen her. Flere av disse spillerne kan bekle flere posisjoner. Kevin Kabran har også vært innom midtbanen, en spiller som skal få nærmere introduksjon i angrepet.

Angrep: 6

Igjen går lupen for en høy karakter grunnet spillere med voldsomt potensiale.

Kristjan Floki Finnbogason kom til Start i fjor sommer og viste seg tidlig som en utmerket spiss i Obos-standard. Dette er enda en spiller TIL ønsket, men hans daværende klubb Hafnarfjördur forlanget penger TIL ikke hadde og da grep nyrike Start muligheten. Dette er en stor sterk goalgetter med potensiale til å score masse mål med rett servering.

Spilleren alle snakker tross en så som så form i årets sesongoppkjøring er derimot svenske Kevin Kabran. Tross sin høyde på 185 cm og at han kommer fra Brommapojkarna i Superettan i Sverige ser han ut som ett kupp. Med god teknikk, fint overblikk og nese for mål er dette en spiller som kan spille både kant, i den såkalte 10er-rollen eller som spiss. Kabran virker særdeles spennende.

Trekker man fram at både Aron og Tryggvason kan spille kanter om man kommer ut i 4-3-3 er dette ett uhyre spennende angrep som vil generere mange mål.

Benken: 5

Usikkerhet på keeperplass og bredden i forsvaret. Mye ungt, men voldsom bredde på midten og angrepet. Mange spillere som kan spille i flere posisjoner. Lupen lukter på 6, men usikkerhet i bakre rekker trekker ned.

Trener: 6

Mark Dempsey er den nye mannen i sjefsstolen på Sør Arena. Har hatt stor suksess som assistent og spillerutvikler. Start hadde så lyst på han at de kjøpte han fri fra kontrakten i Molde. Som hovedtrener har det vært varierende suksess, men at dette er mann med massiv kunnskap om fotball er det ikke tvil om. Spillestilen er utypisk norsk og han har kanskje feilet litt med å gå for en stil som ikke alltid passer sine spillere. Nå er han i en klubb med penger, fått de spillerne han vil ha og fallhøyden er stor, men lupen tror han vil gjøre jobben sin solid.

Annet/X-faktor: 1 (Skala 1-5)

Når Start rykket ned trodde de fleste at det kom til å bli mange år til man så de blant eliten igjen. De fleste trodde vel på ett nytt FFK og entusiasmen var fraværende. Det er nye tider i Sør, de fleste ser på en ny glansperiode som mulig, entusiasmen øker og livet smiler så langt. Ekstrapoenget er derfor fullt fortjent.

One to watch:

Nei, lupen er ikke så fantasiløs at vi velger Aron selv om det frister. Start har en drøss med spennende spillere, men lupesjefen velger seg Kevin Kabran. Dette er en spiller som virkelig kan bli årets gjennombrudd og en av de bedre i ligaen.

Kevin Kabran hadde en glitrende serieåpning mot TIL og kan vise seg å bli årets kupp i Eliteserien. Her sammen med Tor-Kristian Karlsen etter at Start signerte han. Bilde: Nettavisen

Hjemmebane:

Sør Arena, ett av landets aller flotteste anlegg og en av landets aller flotteste beliggenheter. Det er vel kun I Molde beliggenheten er vakrere. Ett toppmoderne stadion som er lukket på alle sider og med tak over alle sider. Bortefans plasseres på nedre del av kortsiden på «sjøsiden» av arenaen.

Med en tilskuerkapasitet på 14563 har det vært mange tomme seter på stadion de siste årene, men nå er det på tide at sørlendingene kjenner sin besøkelsestid.

Bilde fra fvn.no (Fædrelandsvennen)

Supportere:

Supporterlivet i Kristiansand har lidd av mye uenigheter og dårlig stemning både på og utafor banen.

Tigerberget er klubbens offisielle supporterklubb og uten å ha sett siste medlemstall har dette vært en som en mindre supporterklubb å regne. Det har vært flere utbruddsforsøk uten at noen har fått skikkelig fotfeste.

Hatfaktor:

Igjen en klubb med bortimot null og regne som hat når det kommer til TIL. Sørlendingene er stort sett hyggelige. Lengst nord mot lengst sør i landet er vel det som kan dras opp som ett slag fun fact i forbindelse med disse oppgjørene.

Starts argeste rivaler er Viking, men alle vet jo hvor Viking er nå og jeg tipper man fryder seg litt.

Sum/konklusjon: 34 poeng

Start er som nevnt tidligere kanskje årets verste lag og vurdere. Man har brukt enormt med penger og man regner med 30 millioner i underskudd i år, noe som er uhørt i norsk fotball, dog sier dette noe om midlene som er kommet inn. Man har handlet mange spillere, mye ungt og uprøvd, men samtidig voldsomt med talent/potensiale.

Lupen er redd Start skjemmer ut tipset og overrasker voldsomt, men «start en drøm» må nettopp starte ett sted og da er det å berge plassen med bunnsolid margin rette steget på veien.