Isbergetlupen tar turen til Bærum og Stabæk er neste lag ut. Kan de ta nye steg i år eller går det nedover.

Her er vurderingen av de Blaa.

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10

Plass 11: Stabæk

Bærumslaget har de siste årene variert voldsomt i sine prestasjoner.  Fra medalje i 2015 til nesten-nedrykk der man berget plassen via kvallik i 2016 og cirka midt på tabellen i fjor. Under vanskelige økonomiske kår og voldsom rullering av spillere inn og ut siste årene må målet være og havne midt på tabellen. Undertegnende tror «De Blaa» havner i omtrent samme sjikt som i fjor, dog ett par plasser lavere.

Keepere: 5

Mandè Sayouba er på sitt beste en aldeles strålende keeper og dermed ender karakteren på 5 grunnet hans voldsomme toppnivå. Dessverre for Stabæk har han sine blundere og i fjoråret var ikke det beste. Dette er en særs viktig spiller for STB. Backup er unge og ukjente Simen Lillevik som fikk noe verdifull erfaring i Obos-ligaen for Kongsvinger i fjor og klarte seg greit der.

Forsvar: 4

Stabæks forsvar har mistet bautaen og klubblegenden Morten Skjønsberg, noe man har sett klare tegn på i vinter ettersom Stabæks defensiv ikke kan beskrives som annet enn en sil så langt. Hele 19 mål er sluppet inn i oppkjøringen og det må skape hodebry for trener Toni Ordinas.

Mannen som skal «erstatte» Skjønsbergs rolle er unge Andreas Hanche-Olsen som tross sin unge alder har skapt seg godt med erfaring for både Stabæk og U21-landslaget siste årene og nå også er den nye kapteinen på Nadderud. Med seg ser det ut som han får nyankomne Steinar Strømnes som har hatt en flakkende karriere oppigjennom. Anvendelige Daniel Granli og Jeppe Moe med den fine venstrefoten ligger an til å flankere stopperne på hver sin back.

Den mest spennende spilleren i denne lagdelen er uansett venezuelaneren Ronald Hernandez som var ett friskt pust i fjor, men han har ikke klart å rive til seg en fast plass på backen i vinter som mange kanskje trodde. Lagdelen for øvrig vipper til en 5er, men slik vinteren har sett ut er det vanskelig å gi den nå.

Midtbane: 6

Dette er en uhyre spennende lagdel med masse talent i seg. Vi starter med Hugo Vetlesen, det lille tekniske vidunderet som har tiltrukket seg oppmerksomhet fra utlandet allerede i fjor. Får han ligge og styre spill er han voldsomt god og virkelig en juvel i Stabæks rekker. Maskinen Luc Kassi er nok en undervurdert spiller som bidrar med mye offensivt og løpsmaskinen Moussa N`Jie kan skape trøbbel for de fleste. I tillegg har man en målfarlig danske i Tonny Brochmann samt talentfulle ballspillere i Martin Rønning Ovenstad som er kommet inn på lån og den gamle RBKeren Johan Sæter.

Det blir spennende å se hvordan Ordinas setter opp sin midtbane. Det er mange spillere som kan bekle flere roller, noe man ser på lagoppstillingene i vinter. Det er uansett mange målpoeng i denne laget selv om fjorårets store spiller Tortol Lumanza er borte.

Angrep: 5

Det holder nesten å nevne en av fjorårssesongens store spillere Ohi her, men det er litt mer komplekst enn som så. Der en Ohi i form alene forsvarer en 6er så må STB kunne lite på andre også om han ikke har dagen. Og bak han er det litt mer variabelt og da går karakteren ned.

Franck Boli er en mann som kan score mye, men etter sin alvorlige skadeperiode føler jeg enda ikke at han er nær sitt beste. En annen som har spilt mye i vinter er unge Ola Brynhildsen som definitivt innehar stort potensiale, noe han viste da han scoret 2 mål når han fikk sjansen borte mot Odd i fjor høst, men man kan ikke forvente for mye av han og man er avhengig av at midtbanen leverer mye målpoeng.

Benken: 4

Voldsom bredde i årets Stabæk-versjon, men veldig mange unggutter i kjent Stabæk-stil. Spørsmålstegn ved keeper, midtbanen ser fra ut, angrepsrekka litt tynt ut bak stjernen Ohi.

Trener: 5

Toni Ordinas leder fortsatt Stabæk. Null hovedtreneransvar før han kom inn og overtok etter Billy McKinlay i 2015. Sjokkerte fotball-Norge med en stil sjeldent sett her til lands og berget Stabæk da. Får mye ut av lite midler og talentfulle unggutter som får sjansen til å prøve og feile, noe som dog sender STB inn i lange svake perioder, men han snur det alltid på ett vis. Karismatisk type med enorm lidenskap og som ikke har vist voldsomme svakheter enda, men må ta denne klubben enda litt videre for å få høyere karakter. Går av og til litt tom for idèer.

Annet/X-faktor: 1 (Skala 1-5)

Det er litt på kanten, men vi gir Stabæk 1 poeng her. Har veldig engasjerte fans som stiller opp uansett, en spillestil som er morsom å se på samt ett talentarbeid som få i Norge kan matche og får OK resultater ut av små ressurser.

One to watch:

Hugo Vetlesen, unggutten kom inn i fjor og viste overblikk og teknikk/pasninger som en 30-åring. Man skjønner at utenlandske klubber ser på han og fortsetter utviklingen har Norge en spiller å glede seg over i framtiden her. Ble nok litt utbrent i fjor, ikke lett for en junior å komme inn og spille konstant men undertegnende gleder seg til å se dette talentet spille igjen i år.

2000-modellen Hugo Vetlesen fikk sitt gjennombrudd i fjor og blir ekstremt spennende å se videre i år. Bilde: vg.no

Hjemmebane:

Nadderud stadion, et grusomt trist og slitt anlegg med en skikkelig langside, en kortside som ikke benyttes og en hjemmelaget langside der rett bak trenerbenkene der supporterne står. Bortefansen stilles i det ene hjørnet her. Vi må og nevne denne svartens løpebanen rundt stadion. Muligens Eliteseriens verste anlegg? Tilskuerkapasitet på 7000.

Bilde fra tyrvinglekene.no

Supportere:

Stabæk Support er blodfansen, en supporterklubb som på sitt toppnivå er blant de beste i landet. Engasjerte mennesker som elsker klubben, men som definitivt kan sees på som arrogante av mange.

Hatfaktor:

Ikke noe stort her heller utenom baneforholdene. Lite å gjøre med fansen til Stabæk generelt sett. VIF og LSK er det som sees på «rivaler».

Sum/Konklusjon: 30 poeng.

Stabæk er vanskelige å spå, det er uten tvil ett stort potensiale i laget. Plassen berges og de etablerer seg på nedre halvdel i år.