Turen går til Østfold og til Sarpsborg 08. Sesongen i 2017 gikk over all forventning og kan Særpingene fortsette framgangen?

Her er vurderingen av Sarpsborg:

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10:

Plass 4: Sarpsborg:

08 overrasket de fleste i fjor og slåss en stund om gull før det kom en ørliten høstsmell som sendte de ned til 3 plass. Uansett over all forventning for det som per dags dato er Østfolds største lag.

I år er det press på 08 for å levere like bra, og lupen regner med det at de leverer, men at havner like utenfor medalje i 2018.

Keepere: 6

Aslak Falch har kommet tilbake fra Sverige og siddisen ser ut til å ha vunnet keeperplassen mot Anders Kristiansen som var meget god i fjor. Falch er en solid keeper som forsterker 08 og duoen er blant de bedre i landet.

Forsvar: 6

Forsvarsjefen Sigurd Rosted er solgt til Belgia og mye tyder på at nysigneringen, estlenderen Joonas Tamm er skal erstatte landslagsspilleren. Tamm er hele 192 cm på strømpelesten og har tilbrakt mesteparten av karrieren i hjemlandet. Velkjente Joachim Jørgensen komplementerer denne duoen. Ellers skal Joachim Thomassen og Amin Askar flankere sine stoppere, to backer som ofte er med offensivt.

I miksen her finnes også Bjørn Inge Utvik som ble hentet fra Sogndal, backen Nikola Thalchic og talentet Orri Omarsson.

På papiret virker denne rekka svakere enn Brann sin, men også her er det gode relasjoner som sitter og en god struktur som gjør at 08 neppe slipper inn for mange mål i år.

Midtbane: 6

08 solgte talentet Krepin Diatta for store penger og er dermed på papiret svekket fra sesongen i fjor, men dette er fortsatt en solid midtbane i norsk standard. Kristoffer Zachariassen var ett av gjennombruddene i fjorårets sesong og med sin arbeidskapasitet begge veier og nese for mål er han selvskreven i 08 sin startellever. Sammen med han sentral på midtbane står kampen mellom playmakeren Matti Lund Nielsen og Harmeet Singh som har kommet hjem en tur etter utenlandseventyr. Kantene flankeres av arbeideren og evigunge Ole Jørgen Halvorsen som sjelden spiller en svak kamp og det teknisk strålende talentet Tobias Heintz.

I miksen her finner vi spillere med talent og potensiale som Gaute Vetti og Muhammed Edu samt hardtarbeidende Jon-Helge Tveita. Lupen merker og at en ny Elyounoussi er kommet i a-stallen i unge Anwar som man antar er i slekt med mer kjente Moi og Tarik.

Igjen en midtbane som ikke stråler av store navn, men en lagdel som i forsvaret har gode relasjoner og klare roller med tanke hvordan man skal opptre.

Angrep: 5

08 har beholdt Patrick Mortensen og har hentet inn to andre dansker i velkjente Ronny Schwartz og litt mer ukjente Mikkel Agger. Ingen av disse har vist seg som voldsomme storscorere tidligere i karrieren og det er nok avgjørende at de finner fram til litt mer nese for mål for 08s suksess slik at alt ikke havner på Mortensen som man vet er god nok for rundt 10 mål.

Lupen nevner og lynkjappe Rashad Mohammed som kan få ett gjennombrudd i år da han besitter noe særegent i norsk fotball samt Aleksander Ruud Tveter og Kristoffer Larsen som er tilbake i norsk fotball uten at på papiret virker som voldsomme menn om man teller målpoeng.

Benken: 6

Enorm bredde i denne troppen etter en vinter med voldsomt mange spillere inn. Godt besatt både på keeperplass og i forsvaret. Masse spillere å ta av både på midten og i angrep. Selv om lupen er usikker på litt kvalitet er det spillere som kan få en stor oppsving i 08s «kollektiv» og karakteren står.

Trener: 7

Sesongens første 7er på trenersiden dukker opp til Geir Bakke. Måten han har bygd 08 på vitner om stor fotballkompetanse og enorm kunnskap om å sette sammen taktikk og strategier til de spillerne han råder over. Med erfaring innenfor treneryrket siden 1999 er han per dags dato en av de aller mest erfarne.

Det mest imponerende med Bakke er det han får ut av små ressurser. 08 henter spillere, gjerne fra lavere divisjoner i Norge og han implementerer de og utvikler de på en strålende måte. Nå råder han over en voldsomt stor tropp og han mye mer å spille på etter Diatta-salget og det gjenstår å se om han klarer å bygge lag på samme måte som før.

Annet/X-faktor: 2 (skala 1-5)

Lupen tar fram nok en 2er på denne skalaen. Entusiasmen i Sarpsborg er voldsom, man har kommet godt i gang med ett godt prosjekt der man er tro mot klubbens verdier og søker stadig utvikling. 08 når stadig nye høyder og i år skal man også prøve seg i Europa. Velfortjente ekstrapoeng.

One to watch:

Lupen velger seg ut Tobias Heintz. Den lokale unggutten har gjennom flere sesonger vist glimt av sitt talent og kan få sin virkelige gjennombruddsesong. Med sin fine skuddfot, teknikk og fart blir han spennende å følge i år.

Tobias Heintz, den neste juvelen fra Østfold? Bilde fra vg.no

Hjemmebane:

Sarpsborg stadion, vidåpent på alle hjørner med 3 «normale» tribuner med tak og en ståtribune ute i ingenmannsland der alt er åpent. Stadion er under stadig oppgradering og det moderniseres så godt man kan med midlene man har. Bortefansen har fått bedre vilkår i år og er flyttet til hjørnet på ene langsiden der Fossefallet tidligere sto, de har nå tatt plass på den gamle bortesiden. Tilskuerkapasitet er 4700.

Bilde fra sarpsborg08.no

Supportere:

Fossefallet supporterklubb er skaren til 08. En supporterklubb som har blitt stadig større og skaper god stemning på hjemmebane og reiser i stort antall på bortekamper. I norsk standard en middels stor supporterklubb.

Hatfaktor:

I den grad man har venner i andre supporterklubber så gjelder dette Isberget og Fossefallet som har ett veldig godt forhold til hverandre. Det er dermed ingen hatfaktor å spore for vår del. 08 sitt hat går først og fremst mot Nedrykkstad som de kalles på folkemunne, altså FFK.

Sum/Konklusjon: 38

Sarpsborg-fansen kan glede seg over en ny god sesong, men de virker litt for svekket til å ta en ny medalje og strengt tatt regner man vel ikke med medalje år ut og år inn i Østfold. 08 pustes i nakken av lag nummer 5, men får Geir Bakke bygd opp lag slik han kan så kan det bli medalje.