Vestlandet calling, lupen reiser nedover kysten fra Molde til Bergen og Brann. Med 5 plass i 2017 sikter bergenserne mot nye mål, kan de klare det i år?

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10

Plass 5: Brann

Like sikkert som at sesongen er i gang er det at det synges at gullet skal hem i Bergen by.

Det så en periode stygt ut for Brann i fjor, men tross en svak periode så kom man på en respektabel 5 plass, mye grunnet sin fantastisk hjemmeform der de vant 13 av 15 kamper og kun KBK og TIL fikk med seg poeng.

Isbergetlupen tror bergenserne kan få mye å glede seg over i år også, men at man kopierer 5 plassen fra 2017.

Keepere: 5

Branns soleklare nr 1 de siste sesongene, Piotr Lecjijewski er borte og man har hentet inn en erstatter i Samuel Sahin-Radlinger som sine siste år har vært å finne i tysk regionalliga. Lupesjefen innrømmer at han ikke kjenner dette nivået så godt og dermed er det vanskelig å vite hva nivået til tyskeren er og kan dermed ikke sette for høy karakter. Som backup har de unge lovende og lokale Markus Pettersen.

Forsvar: 7

Branns spill er tuftet på steinhard defensiv struktur og kun 36 baller fant ballen i mål for motstandere i fjor viser det. På papiret er dette en lagdel helt på høyde med de beste i landet.

I midtforsvaret finner vi blokkene Vito Wormgoor og Bismarck Acosta som er direkte vonde å møte for samtlige spisser med sin fysikk og duellstyrke. Backene flankeres av Tajio Teniste som er kommet fra Sogndal og Ruben Kristiansen som man kjenner godt til. To backer med høy fart som kommer på mange offensive raid.

Også Jonas Grønner, Vidar Jonsson og anvendelige Gilli Rolantsson som TIL luktet på har vært brukt her i vinter, men på papiret har Brann en veldig god og fast forsvarsrekke.

Midtbane: 7

Førstemann å nevne her er fjorårets assistkonge, storkjeften Fredrik Haugen. I fjor viste han virkelig at han kan spille fotball også og hadde en strålende sesong som Branns spielführer. Brann klarte til slutt å få på plass en ny kontrakt, noe som utelukkende er positivt for de.

Med ryddegutten Sivert Heltne Nilsen ved sin side er dette en solid midtbaneduo som utfyller hverandre. I tillegg er det en tredjemann som skal inn her, men denne plassen virker litt usikker og både Kasper Skaanes, Amer Ordagic og Kristoffer Barmen er nok de mest aktuelle her. Uavhengig av valget vil det uansett være solid klasse over denne lagdelen med masse løpskraft og gode relasjoner.

Angrep: 5

Dette er Branns svakeste lagdel og største problem. 51 mål i fjor ble det riktignok, men mye ble satt av midtbanespillerne.

Gilbert Komsoon har kommet fra Sogndal og ghanseren er en strålende spiller som vil bli ekstrem viktig i år med sin nese for mål og gode innleggsfot. Alene står Komsoon for 6 på skalaen, men i og med at resten av rekka er så tynn faller karakteren ned. Gilli Rolantsson kan og levere godt med målpoeng.

Vi nevner Steffen Skålevik som var så god for Start i Obos sist høst, men holder han egentlig eliteserienivå? Azar Karadas er ingen målscorer mer og kjøpet av Henrik Kjelsrud Johansen som maksimalt holder middels Obos-nivå er usannsynlig merkelig. På kantene ellers er det potensiale i Deyver Vega og Ludcinio Marengo, men disse omtrent like stabile som en sjømann på en tredagers at det holder ikke til ekstrem karakter, selv om begge to er gode for det ekstreme til tider.

Daniel Braaten er enda med, før skaden i fjor holdt han skyhøyt nivå, men vanskelig å si hvor han er nå.

Benken: 6

Spennende keeper, solid på midten og i forsvar. Potensiale på kantene, håpløst på spissplass.

I utgangspunktet vipper lupen denne ned til 5, men lar den stå til 6 på grunn av noen flerposisjonsspillere og potensialet i enkelte i troppen.

Trener: 6

Lars-Arne Nilsen har hatt bra med suksess i sin karriere. Strilen har stabilisert Brann i eliteserien, men møter ofte kritikk for en litt kjedelig og lite offensiv stil. Samtidig kommer resultatene og man må si seg fornøyd med det, spørsmålet er om hans tankesett er rett for å ta Brann videre til neste steg.

Sitter på tross av dette veldig trygt i sin stol og er per dags dato riktig mann. Lupen lukter på 7, men må først se at Nilsen kan ta Brann opp til topp 3 før det skjer.

Annet/X-faktor: 2 (Skala 1-5)

Også her gir lupen 2 poeng. Brann Stadion er blitt ett fort, det er alltid voldsom entusiasme i Bergen og man ser potensialet av ett nytt bunnsolid lag i vest.

One to watch:

Lupen velger seg ut Gilbert Komsoon her. Etter en strålende sesong for Sogndal har han tatt ett steg videre i karrieren og det blir en morsom mann å følge samt for å se om han tar neste steg i karrieren.

Kan Gilbert Komsoon ta ett nytt steg å bli så god som alle spår i Branndrakta? Bilde: ba.no

Hjemmebane:

Brann Stadion kjenner alle til da den har vært med siden tidenes morgen. Med 4 tribuner med tak og full av sjel holder den enda god stand.

Det er startet en moderniseringsprosess av stadion som vil gi den nødvendig oppgradering i år.

Bortefans har vært plassert i hjørnet på ene kortsiden, men blir flyttet i år grunnet oppgraderingen av denne tribunen uten at lupen helt vet hvor, men muligens på kortsiden motsatt av Bataljonen.

Bilde fra wikipedia

Supportere:

Bataljonen er Branns solide supporterskare. Med en egen kortside til seg selv på stadion er dette en av de største supporterklubbene. Lidenskapen og gløden for sin egen klubb er det ikke noe å si på og når de har dagen rocker Brann stadion. Reiser og rundt i stort antall på bortekamper supplert av sin avdeling på Østlandet.

Hatfaktor:

For TILs del ikke noe å nevne. Mellom supporterne er det god stemning og en tur til Bergen er allltid hyggelig. Rivaleriet i Bergen er mye mot VIF og RBK, mens det og er noe å spore mot Viking og Odd.

Sum/Konklusjon: 38

Gullet kommer ikke hem i år heller, men Brann blir og regne med. Med fullklaff kan det bli medalje.