Ingen tid å miste. Maakene fra Haugesund er neste lag ut, ett lag man aldri helt vet hvor man har så da er spørsmålet hvor de havner i år?

Lagdelene vurderes på en skala fra 1-10

Plass 12: FK Haugesund

Maakene fra Haugesund har hatt noen variable sesonger i toppen av norsk fotball. I 2013 overrasket de alle med medalje, men de fleste årene har vært på nedre halvdel minus 4 plassen i 2016. Lite tyder på at dette blir en ny stor sesong på Haugalandet.

Keepere: 5

I Per Kristian Bråtveit har FKH en ung keeper som allerede har fått masse erfaring i Eliteserien og på U21-landslaget og holder ett veldig godt nivå. Hans reserve Helge Sandvik er ikke helt på samme nivået, men absolutt grei backup i eliten.

Forsvar: 5

Defensiv struktur gjør nok forsvaret til FKHs beste lagdel, noe kun 39 innslupne mål i fjor sier det meste om. Backene flankeres av de lokale guttene Kristoffer Haraldseid og Aleksander Stølås, to spillere med ett godt nivå inne. Sistnevnte er kanskje mest kjent for en helt latterlig skuddfot, mens mye tyder på at veteranen Vegard Skjerve skal styre forsvaret sammen med høyreiste Anthony Izuchkuwu, men også Fredrik Knudsen vil spille mye slik at Skjerve dyttes ut på venstrebacken og Stølås oppover i banen. Kvaliteten på forsvaret til FKH er blant de bedre på nedre halvdel og blir veldig viktig for dette laget.

Midtbane: 4

Christian Grindheim har kommet hjem til Haugesund etter mange år på vift, og returen av veteranen kan vise seg å bli særdeles viktig. Grindheim har enda fotball i seg og med sin rutine vil han absolutt ha mye å si for en ganske ung lagdel. Skal man se utfra treningskampene har trener Horneland rullert mye på sin midtbanefirer, noe som kan tyde på at man ikke helt klarer å sette det man ønsker. Der Grindheim virker bankers og man har brukt både Torbjørn Kallevåg, Sondre Tronstad, spennende Bruno Leite og Anthony Ikedi sammen med han i vinter. På høyrekanten tyder mye på at den hjemkomne Joakim Våge Nilsen foretrekkes, mens både Aleksander Stølås og talentet Kristoffer Velde har spilt på venstresiden.

Det er mange spennende spillere i denne lagdelen, men for undertegnede virker det ikke som om trenerteamet vet hvordan man vil ha det og derfor ender karakteren på 4.

Angrep: 5

På papiret det mange vil si er FKHs svakeste lagdel, men det som er her at man har spillere med uforløst potensiale som kan skinne veldig og derfor går lupen for 5. Ibrahim Shuaibu viste tendenser flere ganger i fjor og den nye Ibrahima Konè som er U20-spiller fra Mali samt David Akintola som kom fra Jerv er teknisk gode spillere som kan overraske. Vi tar og med danske Fredrik Gytkjær som scoret noen mål i fjor.

Denne lagdelen vipper til 4er men grunnet spillere med mye potensiale får de sin 5er. Det ser kanskje ikke ut som de vil gi for mange mål, men det får tiden vise.

Benken: 4

OK keeper, mye spillere som kan spille i flere roller gjør at FKH får en god dybde over det meste av linja, men mange med jevn kvalitet gjør at karakteren ikke går høyere.

Trener: 4

Eirik Horneland er virkelig en local lad. Med solid erfaring innenfor yngre klasser som landslagstrener for U18 og U19-lag hos Norge tok han over klubben han var hos i mange år som spiller 15 oktober 2016. Dette var Hornelands første ansettelse som a-lagstrener og han var med i trenerteamet pluss avsluttet sesongen som ga FKH 4 plass som hovedtrener. Hans første fulle år var variabelt og han har ikke hatt de leste vilkårene med mange spillere som har kommet og gått. Denne sesongen vil vi nok få se enda mer av hva han er bygd av, men som nevnt tror jeg det blir tøft.

Annet/X-faktor: 1 (skala 1-5)

Vi gir FKH 1 ekstrapoeng. Det er ett helvete å komme til Haugesund å spille kamp og supporterklubben Maakeberget skaper fin atmosfære på stadion i en by som ikke akkurat strømmer til stadion.

One to watch:

Ibrahim Shuaibu, en spiller med flust av potensiale, dog enda en noe løs kanon og noen taktiske mangler. Får Horneland tatt tak i dette er dette en spiller som kan score godt med mål og skape mye trøbbel med sin fysikk og store fart.

Kan Ibrahim Shuaibu ta stegene som kan bli så viktige for FKH? Bilde: Forzify

Hjemmebane:

Haugesund stadion, 2 fine langsider, 2 triste kortsider. Helt åpent og vestlandsværet får fritt rom og boltre seg i. Men igjen et stadion med sjel som har vært med norsk toppfotball siden de gode gamle dager. Stadion som kalles Gamlå ligger kun 10 minutter fra sentrum og har en tilskuerkapasitet på 8754. Bortefans plasseres på det gamle Maakeberg-feltet på ene kortsiden.

Bilde fra FKHs hjemmesider

Supportere:

Maakeberget er FKHs supporterklubb og har en solid mengde medlemmer som også er ofte å se på bortekamper i stort antall. Rivalene er i aller største grad Obos-laget Viking og til dels Brann.

Hatfaktor:

Ingenting for TIL-fans som har ett godt forhold til Haugalendingene både på hjemmekamper og bortetur.

Sum/Konklusjon: 28 poeng

FKH virker ikke å være ett lag som tar store steg i år og holder seg i sjiktet de normalt er, men plassen beholdes uten store problemer tross en så som så entusiasme rundt klubben.