Søndag ettermiddag begynner endelig Eliteserien for TIL, når Gutan løper ut på Sør Arena for å sette på plass et nyopprykka Start. Etter ei god sesongoppkjøring med flere imponerende prestasjoner er det store forventinger til at våre røde og hvite helter skal fortsette i det samme gode sporet som laget har hatt sida seinsommeren i fjor.
La oss gjøre en ting klart først som sist. Simo Valakari kommer i utgangspunktet stort sett til å ha samme tilnærming til kampoppleggene som han har hatt sida han ankom klubben. Det betyr spill med risiko der vi forsøker å bruke alle ledd for å sentre motstanderne våre i hjel.
Det betinger to ting for å lykkes med. Det ene er stor grad av bevegelighet og at løpene er mange og presise. Det andre er at pasningspillet er nøyaktig nok sånn at motstanderen blir utstpilt og ikke får kommet til farlige brudd. I tillegg er naturligvis tålmodighet en dyd med dette systemet.  TIL kommer altså til å spille en type fotball som vil være enkel å forstå for de lagene vi møter, men som har vist seg å være og forhåpentligvis forblir jævlig vanskelig å handtere for dem. Selvfølgelig vil det som          Foto: aftenposten.no (NTB Scanpix)                                         Simo sjøl har uttalt det, være en plan B, men i utgangspunktet vil Gutan fortsette i samme stil.

Hjemvendte Tom Høgli får etter all sannsynlighet sin første obligatoriske kamp for TIL sida 2011. Tom har erfaring fra Club Brügge i den belgiske ligaen som holder et forholdsvis høyt nivå og Köbenhavn som har vært Skandinavias beste lag mesteparten av tida han har vært der. Han er trygg med ballen og solid defensivt. Dersom vår finske trener velger å kjøre fire mann i forsvar vil han være et naturlig valg på en av sidebackene. Benytter Simo tre stoppere kane Tom luke bort savnet av Ulrik Yttergård Jensen ved å ta hannes posisjon.  Uansett formasjon kommer 34- åringen fra Evenskjer til å spille en markant rolle i den posisjonen har blir satt i. I tillegg er Simen Wangberg klar til dyst etter at han fikk sine første minutter forrige søndag.
Spesielt nok kan Aron Sigurardson få sin offisielle debut for Start mot oss etter han forlot oss tidligere i vinter. Da får vi håpe han finner veien til riktig benk når han blir tatt av etter å ha blitt parkert av Hans Julius Norbye eller hvem det måtte være. Det er nok uansett fint for Aron å få fortsette utenlandseventyret sitt i en klubb der han slipper å møte like mye konkurranse om plassen på laget.
Det har vært mye snakk om manglende innkjøp til tross for salg av spillere som har levert gode prestasjoner. Jeg skjønner bekymringa, men samtidig er det viktig å fokusere på hvem av spillerne som har blitt. De er nemlig viktigere enn de som har dratt. Bare for å nevne noen: Gjermund Åsen ble i løpet av høsten overbevist til å fortsette. Lasse Nilsen som leverte den ene strålende prestasjonen etter den andre når han kom hjem fra låneoppholdet i dalen er fortsatt med. Kaptein Simen Wangberg har vokst stort i løpet av årene han har bodd i 9000- byen og framstod i fjor som en bauta av en midtstopper. Morten Gamst Pedersen vil fortsette å styre tempoet i kampene og løse opp motstanderne med pasningene sine. De to sistnevnte er også nøkkelfigurer på dødballer sammen med talentfulle Jostein Gundersen som er i stadig utvikling. I tillegg har både Runar Espejord og Mushaga Bakenga fått ordentlige sesonoppkjøringer og er klar fra første avspark. Spør deg sjøl følgende; hvem ville du helst beholdt av de to og Thomas Lehne Olsen. For undertegnede er det i alle fall enkelt å velge en Runar som særlig forledenår viste potensiale til å bli en av de virkelige store TIL- spissene vi ofte snakker om og Mush vil være en av Eliteseriens beste spisser dersom han finner kampformen. Trønderen har dessuten vist gode tegn på at han fortsatt han har det i seg etter han kom til Nordens Paris. Avskriv forresten heller ikke Slobodan Vuk! Vi har tidligere hatt tåldmodighet når noen har slitt med skade i begynnelsen av sin TIL- karriere, og sloveneren kommer hvertfall til vise innsatsvilje og kjempe for plassen på laget, så vi må bare håpe på at han slår tilbake.

Statistikk

Tromsø har historisk sett gjort det ganske så okay i Kristiansand. På 22 obligatoriske oppgjør der har det blitt fem seiere, sju tap og 10 uavgjorte. Sistnevnte inkluderer to cupkamper som ga avansament gjennom straffekonk i 2012 og tap i ekstraomganger i 2000. Tar man kampene i Nordens Paris i betraktninga har det blitt 15 seiere, 17 uavgjorte og 1o tap, så Gutan kommer totalt sett best ut av det.
TIL har den største innbyrdes seieren mellom lagene. Den kom i den minneverdige serieavslutninga i 2011 når Gutan dro til Sør Arena og banka hjemmelaget med hele 6-1, og dermed dro med seriesølvet på flyet nordover.
I det foreløpig siste oppgjøret i 2016 ble det et stygt 2-1- tap borte mot et lag som allerede var nederlagsdømte, og dermed spredte det seg kollektiv pannikkangst i Tromsø, sjøl om vi som kjent til slutt ungikk å slå følge med sørlendingene i nedrykksdassen.
Målforskjellen er på 36-36 i Kristiansand, og totalt sett 69-56 i favør av Tromsø.
(Kilde: nifs.no)

Foto: adressa.no (NTB Scanpix)